När systemet för prövning av miljöpåverkande verksamhet förändras med införandet av miljöbalken bör erfarenhet dras av Koncessionsnämndens tidigare verksamhet. Miljöprövning av verksamheter bör koncentreras till de mätvärden som har betydelse för miljön. Det leder till snabbare och resurssnålare prövning.
I 1969 års miljöskyddslag samlades bestämmelser till skydd för den yttre miljön mot vattenföroreningar, luftföroreningar, buller och andra störningar. En ny central myndighet inrättades - Koncessionsnämnden för miljöskydd - med uppgift att förprova miljöfarliga verksamheter, d.v.s. i första hand industrier och avloppsutsläpp i tätort.
Koncessionsvillkoren innehåller idag normalt en rad villkor för verksam- heten. Dels innehåller de utsläppsmängder i förhållande till mängden passerad luft, vatten eller annat medium, t.ex. gram per kubikmeter luft. Dels innehåller de normalt en högsta nivå för utsläppsmängden totalt, t.ex. ton stoft per år, kilo hekto per år osv. Dessutom är ofta mängden producerad vara begränsad till en maximal årsvolym eller massa, t.ex. 100.000 ton rostfritt stål per år.
Gränsvärdena per enhet processat medium är viktiga eftersom det annars skulle kunna leda till att fabriken skulle kunna göra stora tillfälliga utsläpp, exempelvis vid ett filterhaveri, om man annars har ett lågt medelvärde. Gränsvärdena per år av skadliga ämnen är också de nödvändiga för att begränsa den totala belastningen på miljön av olika skadefaktorer.
Men gränsvärdet för tillverkad vara fyller inte någon som helst funktion vad gäller skyddet för miljön. Miljön tar varken större eller mindre skada av om en fabrik tillverkar etthundra eller etthundratio ton vara om man i övrigt uppfyller de andra villkoren. Gränsvärden för tillverkad vara leder i stället till dåligt resursutnyttjande, onödigt pappersarbete, förlorade intäkter och missade arbetstillfällen. Stålverket i Avesta fick t.ex. slå igen under åtta dygn ett år därför att man slagit i taket för tillverkad vara, men inte för utsläpp. Degerfors stålverk tvingades att söka dispens hos Koncessionsnämnden därför att den totala koncessionen omfattade 260.000 ton stål, varav 230.000 ton rostfritt och 30.000 ton handelsstål, medan behovet visade sig, för 1995 och 1996, vara enbart rostfritt stål.
Långa handläggningstider samt att man inte kan utnyttja tillgänglig pro- duktionskapacitet leder till att man inte snabbt kan utnyttja konjunktur- uppgångar och därmed förlorade marknadsandelar. Om villkoren kon- centrerades till att reglera utsläppen av skadliga ämnen och inte tillverkad vara skulle det vara lättare för industrin att expandera och därmed anställa fler, något som vi så väl behöver.
Ansökningar om förändrade koncessionsvillkor har lett till ökad arbets- belastning för Koncessionsnämnden i ärenden som egentligen inte rör utsläpp av farliga ämnen. Det handlar i stället om att öka mängden tillverkad vara. Det har lett till onödigt långa handläggningstider samt att tid och kraft ägnas åt annat än miljöproblem.
Handläggningstiderna hos Koncessionsnämnden har varit långa. För åren 1993/94 respektive 1994/95 var tiden, i månader, för olika ärendetyper:
Ärendetyp 93/94 95/96 Tillståndsärenden utom villkorsändringar och omprövningar1) 10 12 Prövotidsärenden2) 12 13 Ändring av villkor3) 5 8 Omprövningar4) 26 26,5 Överklagningsärenden 4 5 NRL-ärenden 1 - Miljöskyddsavgift - - 7 § bilavgaslagen5) - 20,5 1) Varav genomsnittlig tid för kompletteringar 94/95 - 3,6 månader
2) Varav genomsnittlig tid för kompletteringar 94/95 - 5 månader
3) Varav genomsnittlig tid för kompletteringar 94/95 - 2,6 månader
4) Varav genomsnittlig tid för kompletteringar 94/95 - 14 månader
5) Varav vilandetid i avvaktan på slutgiltigt avgörande av förvaltningsdomstol - 13 månader.
Det är viktigt att den miljö- och tillståndsprövande myndigheten tillräckligt snabbt kan hantera ansökningar om ny verksamhet eller omprövning av verksamhet. Men det kan inte vara hushållning med resurser att pröva produktionsökningar i de fall det inte leder till ökad belastning på miljön. I stället kan ärendebalanser och handläggningstider hållas låga genom att myndigheten enbart ägnar sig åt för miljön viktiga mätvärden.
Även övriga förändringar i samhället talar för behovet av kortade handläggningstider. Snabbare skiftningar i konjunktur, teknikutveckling och teknikapplicering, snabbare produktförändringar och produktbyten talar alla för behovet av flexibel hantering. Dagens miljöprövning är i mycket avpassad till 60- och 70-talets basindustri. Dagens och morgondagens industrier behöver ändrad och snabbare handläggning.
Med de ovan föreslagna förändringarna kan miljödomstolar eller annan ansvarig tillståndsprövare koncentrera sig på de för miljön viktiga parametrarna. Ärendebalanserna kan hållas låga och handläggningstiderna kortas. Därigenom skapas förutsättningar för att bedriva tillståndsprövningen effektivt och resurssnålt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att reglerna för prövning av miljöpåverkande verksamhet ändras i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 5 februari 1998
Ola Karlsson (m)