En förlorad möjlighet
Inledning
Att försöka samla miljölagar till en miljöbalk är något som utretts sedan slutet av 1980- talet. Den borgerliga regeringen lämnade under förra mandatperioden fram ett förslag till miljöbalk som drogs tillbaka av den socialdemokratiska regeringen efter maktskiftet 1994. Startskottet för uppgraderingen av miljölagstiftningen kunde således ha gått redan för nästan fyra år sedan om den borgerliga regeringens förslag till miljöbalk hade antagits. Nu kan den nya balken tidigast träda i kraft den 1 januari 1999.
I väntan på den nya miljöbalken har en död hand lagts över lagstiftnings- arbetet inom miljöområdet. Det borgerliga förslaget till miljöbalk var visserligen inte helt perfekt. Men tanken var då, liksom nu, att arbetet med en ny miljölagstiftning är en process - en stomme att bygga vidare på.
En del ändringar måste ses som förbättringar. Till exempel skärpta krav på miljökonsekvensbeskrivning. De förändringarna är dock inte tillräckligt långtgående och det är tveksamt om övriga ändringar uppväger de år av försening som det nya förslaget förde med sig. Dessutom kvarstår flera olösta problem. Så här i efterhand är det uppenbart att tidsfördröjningen inte var värd de få förslag till förändringar som regeringen tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet nu föreslår.
Vår kraftigaste invändning mot förslaget till miljöbalk är att regeringen låter möjligheten att skärpa lagstiftningen till skydd av orörda vattendrag gå förlorad. Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet om att lagstifta om stängning av Barsebäcksverket leder självfallet till att hotet mot nationalälvarna och andra orörda vattendrag måste betraktas som akut. Det är därför nödvändigt att stärka skyddet genom förändringar i miljöbalken.
Det yttersta styrmedlet för en hållbar utveckling är miljölagstiftningen. Det är viktigt att denna är konsekvent och tydlig i sin utformning. När det gäller regler om tillämpningsområde och kravregler är det särskilt viktigt med tydlighet och precision för att reglerna inte skall bli tomma skal av mål- sättningar.
Vi vill påpeka att länsstyrelserna idag inte har tillräckligt med resurser för sin övervakande och miljövårdande verksamhet. Direkt tillsyn får allt oftare ersättas av rapportering från markägare, företagare eller allmänheten. Inte sällan tvingas man lämna lagreglerade uppgifter ogjorda. Vi vill här i samband med att en ny lagstiftning inom miljöområdet införs kraftigt understryka vikten av tillsyn och övervakning. Dessa verktyg är egentligen inga styrmedel, utan mer ett kontrollinstrument för revision av miljötill- ståndet i Sverige. Det är särskilt viktigt att länsstyrelserna klarar bevakningen av olika riksintressen som annars på kommunal nivå lätt kan gå förlorade p.g.a. bristande tillsyn. Idag försvinner inte sällan skyddsvärda områden enbart därför att länsstyrelserna inte har resurser att utöva tillräcklig tillsyn över miljöförstörande verksamheter.
Vi anser att förslaget till ny miljölagstiftning brister i tydlighet på ett flertal punkter vilket gör att förutsägbarheten för den enskilde är starkt begränsad. Detta är ett stort problem, inte minst vid prövning hos berörda myndigheter. Regeringens förslag till ny miljöbalk är en förlorad möjlighet att göra en skarp miljölagstiftning för 2000-talet.
Förstärkt älvskydd
Den absoluta merparten av våra älvar är exploaterade för att utvinna elektrisk kraft. I dag återstår endast ett fåtal av de stora älvarna och andra betydande vattendrag i outbyggt skick. En utbyggd älv med följande miljöskador kan inte återställas. Det är därför av stor betydelse för naturvården att de orörda älvarna och andra vattendrag bevaras. De besitter unika naturvärden och utgör ofta viktiga ekosystem för hotade djurarter. Vid ett flertal tillfällen under den innevarande mandatperioden har dock frågan om att bygga ut vattenkraften förts på tal.
Frågan om skyddet för de s k nationalälvarna, Torne älv, Kalix älv, Pite älv och Vindelälven, regleras idag i 3 kap naturresurslagen. Dessa regler inarbetas i miljöbalken oförändrat i 4 kap som har rubriken "Särskilda bestämmelser för hushållning med mark och vatten för vissa områden i landet". Endast redaktionella ändringar har gjorts.
Folkpartiet liberalerna har i flera decennier drivit kravet på ett starkt lagstadgat skydd för Sveriges orörda älvar och vattendrag. Trots framgångar är det legala skyddet, enligt vår mening, fortfarande för svagt. Då regeringen nu har för avsikt att tvångsavveckla kärnkraftsreaktorer trots att detta även- tyrar eltillgången i framtiden är det uppenbart att hotet mot värdefulla vatten- områden har ökat dramatiskt.
Hotet mot skyddsvärda vattendrag skärps ytterligare av att företrädare för vattenkraftsindustrin allt oftare hävdar att "miljöanpassad vattenkraftsut- byggnad" inte ger lika stora skador på miljön som tidigare. Att regeringen via NUTEK samfinansierar ett utredningsprojekt om sådan vattenkrafts- utbyggnad är mycket alarmerande.
Begreppet "miljöanpassad vattenkraftsutbyggnad" är oriktigt och inne- hållslöst. Teknikutveckling och effektivisering av kraftutvinning är självfallet välkommen, men all vattenkraftsutbyggnad som förutsätter reglering av vattendrag skadar naturvärden.
Bland annat mot bakgrund av de ökade hoten finns det mycket starka skäl att skärpa älvskyddet för att göra långsiktigt trovärdigt att vattenkrafts- utbyggnaden i vårt land är ett avslutat kapitel. Att införliva nuvarande naturresurslag oförändrad i Miljöbalken som föreslås i propositionen är därför inte tillräckligt. Enligt Folkpartiet liberalernas uppfattning bör miljö- balkens älvskydd skärpas på flera sätt.
För det första bör det vara det för ett vattendrag redovisade skyddsbehovet som skall bedömas och detta oberoende av vilket syfte ett planerat ingrepp skulle tjäna.
För det andra bör inget generellt undantag från skyddet göras av några exploateringsskäl. Åtgärder för att utveckla befintliga tätorter, att utveckla det lokala näringslivet eller att utföra anläggningar som behövs för total- försvaret bör generellt inte undantas från skyddet.
För det tredje bör kraven på åtgärder som ofta kallas mindre ombyggnader av sådana vattenområden och älvsträckor som omfattas av älvskyddet skärpas så att dessa med säkerhet utesluter en faktisk utbyggnad. Införande av ny och effektivare teknik för kraftutvinning skall självfallet välkomnas, men denna får aldrig förutsätta tillkommande reglering av skyddade vattendrag.
För det fjärde bör älvsträckorna Sölvbacka strömmar och Gideälven uppströms Björna tas in under skyddet enligt 4 kap. 6 § miljöbalken. Det får ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext i dessa fyra hänseenden.
Talerätt
I regeringens förslag till ny miljöbalk får miljöorganisationer talerätt. Folkpartiet välkomnar att miljöorganisationer får utökad talerätt. Det är dock tveksamt om regeringens metod är den riktiga. Vi är skeptiska till att enbart medlemskriteriet skall styra huruvida en organisation har talerätt eller inte. Regeringens förslag innebär även att en framgångsrik miljöorganisation som till exempel Miljöcentrum inte får talerätt eftersom det inte är en förening utan en stiftelse. Vi anser att det är viktigt att även denna typ av miljöförespråkare får talerätt.
Vår uppfattning är att man bör söka ett begrepp som vidgar möjligheterna att få talerätt för andra organisationer som till exempel stiftelsen Miljö- centrum och intresseorganisationer inom fiskeområdet.
Miljöåklagare
Folkpartiet föreslår att en miljöåklagare (MÅ) inrättas. Erfarenhet visar att åklagare i allmänhet har bristande kunskaper och intresse av att ta sig an miljöbrott. För att förstärka lagtydligheten inom miljöområdet föreslår vi att Miljöåklagaren - med Justitieombudsmannen som förebild - ges befogenheter att väcka åtal mot dem som gör sig skyldiga till brott mot miljöförfattningarna. MÅ skall vara underställd Riksåklagaren.
MÅ bör ha till uppgift att ta emot och utreda enskilda personers klagomål över olika förhållanden inom miljöområdet. Men även organisationer bör ha möjlighet att vända sig till MÅ i sådana frågor. MÅ skall kunna vidare- befordra klagomål och synpunkter till tillståndsmyndigheter och även till dem som förorsakar miljöproblemen. MÅ bör även, när så är tillämpligt, framföra förslag till nya eller ändrade föreskrifter inom miljöområdet.
Miljöåklagaren är en utveckling av Folkpartiets gamla krav på att inrätta en miljöombudsman. Om MÅ erhåller den ställning och kan tillerkännas de befogenheter som vi föreslår, kommer han att fylla en viktig roll i skyddet av miljön.
Miljökonsekvensbeskrivning ar
Miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) av internationell standard skall föregå alla beslut med någon betydande inverkan på miljön. Enligt internationell standard, som bland annat kommit till uttryck i den s k ESBO-konventionen från 1991, skall en effektiv MKB innehålla minst sex moment. Dessa är att en miljökonsekvensbeskrivning skall:
? vara ett beslutsunderlag, ? ? ange det eftersträvade resultatet, ? ? redovisa alternativen inklusive det s k noll-alternativet, ? ? redovisa miljöeffekterna, ? ? väga effekterna mot nyttan, ? ? granskas offentligt innan den får sin slutliga utformning. ? Det har i en rapport från Riksrevisionsverket visats hur undermåliga miljökonsekvensbeskrivningar som skrivs är i praktiken. Detta innebär att det ofta fattas beslut på bristfälliga grunder. Dessutom innebär nuvarande ordning att Sverige bryter mot det EG-direktiv (85/337/EEG) som reglerar MKB inom EU. För att komma tillrätta med dessa brister bör Sverige snarast ytterligare skärpa de nuvarande kraven på MKB i lagen om hushållning med naturresurser för att åtminstone nå upp till internationellt vedertagen standard. Detta bör ges regeringen till känna.
Folkpartiet anser vidare att en särskild prövning av MKB skall införas. Denna prövning skall se till att lagens krav på MKB uppfylls.
Miljökvalitetsnormer
Införandet av miljökvalitetsnormer på en bredare front innebär ett viktigt steg i rätt riktning för att få bukt med stora miljöproblem som till exempel försurningen och kväveläckage. Då miljökvalitetsnormer skall utgöra den absoluta miniminivån på livsmiljön måste normerna omfattas av vissa rättsverkningar om de skulle överskridas. Det innebär att åtgärdsplanerna måste vara bindande. Annars blir åtgärdsplanerna ett meningslöst miljörättsligt styrmedel. Miljökvalitetsnormer utan klara rättsverkningar utgör endast en symbolpolitik.
Vidare anser vi att biologiska miljökvalitetsnormer bör införas, inte enbart för vatten som finns med i regeringens förslag, utan även för att skydda den biologiska mångfalden i skog och mark.
Utsläppsrätter
Ett viktigt medel inom miljöpolitiken är ekonomiska styrmedel. Miljökvalitetsnormer kombinerat med effektiva sanktioner är ett sätt att slå fast vad naturen tål. Inom särskilt belastade områden är utsläppsrätter ett sätt att sätta pris på miljön. Frågan om överlåtbara utsläppsrätter har diskuterats i flera år. Men entusiasmen för detta, i Sverige obeprövade, styrmedel har hittills varit liten. Överlåtbara utsläppsrätter kan ha stora fördelar i ett väldefinierat område och kan starkt bidra till kostnadseffektiva utsläppsminskningar. Vi anser att ett möjligt system för handel med utsläppsrätter för att öka effektiviteten i miljöskyddsarbetet bör utredas.
Miljösanktionsavgifter
En särskild miljösanktionsavgift införs vid överträdelser av miljöregler och meddelade villkor. Detta är en form av "parkeringsbot" för överträdelser av miljöregler och kan utdömas flera gånger. Regeringen vill fastställa att denna ska vara mellan 5 000 kronor och 500 000 kronor.
Folkpartiet anser att den högsta nivån bör höjas till det dubbla - det vill säga en miljon kronor.
Ersättningsbestämmelser
En viktig del av att vårda naturen och att säkra den biologiska mångfalden måste markägarna ta ansvar för. Äganderätten är inte oinskränkt, utan lagstiftningen liksom det allmänna rättsmedvetandet bygger på att markägare måste ta hänsyn till naturvärden i sin markvård och markanvändning. Folkpartiets syn på äganderätt och naturvårdsansvar är att ett betydande ansvar för naturvården måste bäras av markägarna. Förvaltarskapstanken bygger på att ägandet måste utövas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt.
I samband med att den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna inkorporerades i svensk rätt genomfördes en precisering av grundlagsbestämmelsen i 2 kap. 18 § regeringsformen om rätt till ersättning vid expropriation och annat sådant förfogande.
Grundlagsbestämmelsen i sin nya lydelse har lett till en rättsvetenskaplig diskussion om inte ordalydelsen av grundlagstadgandet innebär att rätten till ersättning vid rådighetsinskränkningar har utökats jämfört med nuvarande principer.
I förslaget till miljöbalk har nuvarande principer för ersättning till fastighetsägare för de fall då rådigheten över marken inskränks genom beslut från det allmänna behållits. Ersättning skall inte utgå om ingripandet föranleds av starka miljö- eller hälsoskyddsskäl. Det nu sagda innebär att det i miljöbalken har inarbetats ersättningsregler som i huvudsak motsvarar naturvårdslagens och vattenlagens regler om ersättning. Några sådana ersättningsregler finns alltså inte i de övriga lagar som har inarbetats i miljöbalken, t.ex. miljöskyddslagen och hälsoskyddslagen.
Frågan om vilka ersättningsregler som måste finnas i miljöbalken är beroende av vilken tolkning som görs av grundlagsstadgandet i 2 kap. 18 § RF. Flera remissinstanser har pekat på den rättsvetenskapliga diskussionen och menar att frågan bör klargöras. När det gäller denna fråga - om bestämmelsen i 2 kap. 18 § RF medför att vidgade ersättningsbestämmelser måste införas i miljöbalken - gör vi följande bedömning.
Det förslag till grundlagsändring som den borgerliga regeringen lade fram 1993 bygger på en överenskommelse mellan företrädare för Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna i Fri- och rättighets- kommittén (Fri- och rättighetsfrågor, SOU 1993:40). Fri- och rättighets- kommittén var mycket tydlig på den punkten att förslaget till ändring av 2 kap. 18 § RF inte innebar att rättsläget i förhållande till befintlig lagstiftning skulle förskjutas och att grundlagsbestämmelsen om rätt till ersättning utformades i enlighet med de huvudprinciper som gäller i fråga om ersättning vid rådighetsinskränklningar i svensk rätt (a.a. sid. 99).
Också i propositionen understryks att rätten till ersättning inte utvidgas:
Att rätten till ersättning vid vissa rådighetsinskränkningar nu ges ett grundlagsskydd innebär således inte att ersättningsrätten utvidgas i förhållande till nu gällande ersättningsregler. Ersättning utgår sålunda inte för den förlust som kan bestå i att förväntningar om ändring i markens användningsområde inte infrias till följd av dispositionsinskränkningar. Ersättning utgår inte för ingrepp i form av strandskyddsförordnande eller förordnande om naturvårdsområde. Uteblivet tillstånd till en ny verksamhet, t.ex. grustäkt eller markavvattning samt vägrad strandskyddsdispens ersätts inte till följd av denna princip. Inte heller skall ersättning utgå för sådana - till tid och omfattning - mindre ingripande inskränkningar i rätten att fritt nyttja sin egendom. Således är avsikten med förslaget inte att andra typer av rådighetsinskränkningar i mark eller byggnader än för närvarande skall vara förenade med rätt till ersättning. Däremot innebär förslaget att den nuvarande rätten till ersättning vid rådighetsinskränkningar blir grundlagsfäst. (prop. 1993/94:117 sid. 17 f.)
Slutligen underströk konstitutionsutskottet vid behandlingen av regeringens proposition att "det förhållandet att rätten till ersättning vid rådighetsinskränkningar ges ett grundlagsskydd i enlighet med förslaget inte innebär att ersättningsrätten utvidgas i förhållande till vad som redan gäller." (bet. 1993/94:KU 24 sid. 29 y)
Som framgår ovan stod Folkpartiet bakom den uppgörelse som träffades mellan företrädare i Fri- och rättighetskommittén. Det råder enligt vår uppfattning ingen tvekan om att någon utvidgning av rätten till ersättning inte var avsedd med grundlagsändringen. Vi har i sak inte funnit anledning att frångå den och vill framhålla det egenvärde som finns i den stabilitet som är resultatet av bred politisk förankring när det gäller grundlagsfrågor. Uppenbarligen är grundlagsregeln otydligt formulerad och det råder delade meningar bland rättsvetenskapsmännen om hur lagrummet skall tolkas. Mot bakgrund av detta finns det enligt Folkpartiets uppfattning anledning att en parlamentarisk kommitté får i uppdrag att se över grundlagsbestämmelsen.
I likhet med regeringen gör vi också den bedömningen att det inte är rimligt att hävda en strikt bokstavstolkning av 2 kap. 18 § RF varför det inte finns anledning att föra in bestämmelser om vidgad ersättningsrätt i miljöbalken. Härigenom får man räkna med att markägare kan komma att väcka talan om ersättning av det allmänna med direkt åberopande av lagrummet och det kommer då att bli en uppgift för rättstillämpningen att avgöra hur sådana anspråk skall bedömas. Skulle domstolarna vid en sådan tillämpning göra en strikt bokstavstolkning av grundlagsstadgandet är vi beredda att medverka till att miljöskyddet och naturvården får de budgetanslag som krävs för en ambitiös miljöpolitik.
Tillstånd
All verksamhet som innebär risk för miljöskador måste omfattas av tillståndsprövning. Tillstånd för pågående verksamheter måste kunna omprövas i större omfattning. Tillstånd har inte sällan givits på beslutsunderlag som, jämfört med dagens kunskaper, är bristfälliga. Tillstånd för miljöfarlig verksamhet bör i princip alltid begränsas till tio år i taget. Därefter skall en omprövning kunna ske och ytterligare försiktighetsåtgärder kunna krävas för ett förnyat tillstånd.
Vidare måste utrymmet för avvägningar mellan andra allmänna intressen och miljöskyddet göras mindre. Det gäller t ex i 5 § 2 st miljöskyddslagen: "Omfattningen av åligganden [...] bedöms med utgångspunkt i vad som är tekniskt möjligt vid verksamheten av det slag som är i fråga och med beaktande av såväl allmänna som enskilda intressen." Med hög arbetslöshet tenderar toleransnivån för miljöskadlig verksamhet att höjas. Det kan inte accepteras.
Erfarenheterna av nuvarande lagstiftning är att det vid tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet allt för ofta finns motstående allmänna intressen, t ex ett visst antal arbetstillfällen. Denna motsättning kommer alltid att finnas, men en avvägning måste göras på miljömässiga grunder. Miljöns gränser för vad som är långsiktigt hållbart får inte överskridas.
Det är dock inte rimligt att som regeringen föreslår kunna återta redan givna tillstånd, innan tiden gått ut, utan ersättning. Låt oss anta att en företagare söker tillstånd för att utöka sin verksamhet. Tillståndet beviljas för en tid av femton år. Investeringar görs och ett flertal personer anställs. Efter två år framkommer allvarliga miljöpåverkningar från verksamheten. Detta förutsattes inte när tillståndet gavs. Enligt förslaget till miljöbalk kan tillståndet omprövas mitt i pågående tillståndsperiod och återkallas. Företaget kompenseras inte heller enligt propositionen. Investeringarna har gått förlorade och personal måste sägas upp. För att öka förutsägbarheten är det bättre att begränsa tillstånden till i princip tio år och sedan ompröva dessa då tillståndstiden har gått ut. Folkpartiet anser att givna tillstånd skall gälla.
Miljödomstol
Regeringen föreslår att regionala miljödomstolar skall inrättas och att en miljööverdomstol skall inrättas vid Svea hovrätt. Vissa mål ska i första hand prövas av miljödomstol som första instans och Högsta domstolen ska vara slutinstans. För andra mål som i första instans prövats av förvaltningsmyndighet eller kommun ska Miljööverdomstolen vara slutinstans. Vissa mål som t ex rör naturreservat och strandskyddsområden prövas efter överklagan av regeringen.
Således kommer det att bli fyra prejudicerande instanser i miljömål, Miljö- överdomstolen (slutinstans i mål som prövats av kommun m m som första instans), Högsta domstolen (slutinstans i mål som prövats av miljödomstol som första instans) och Regeringsrätten (slutinstans i annan parallellt tillämpad miljölagstiftning) samt regeringen (regeringens exklusiva prövning i vissa miljöfrågor enl. 18 kap).
Detta leder till bristande enhetlighet i prövningssystemet.
Förvirringen i regelutformningen blir uppenbar när miljödomstolarna och Miljööverdomstolen, som inte är en förvaltningsdomstol, såsom överklag- ningsinstans prövar mål som i första instans har prövats av kommun eller förvaltningsmyndighet, skall tillämpa förvaltningsprocesslagen. Förvalt- ningsprocesslagen gäller i normala fall den dömande verksamheten inom förvaltningsdomstolarna. Samma miljödomstolar säger man skall avgöra vissa mål såsom förstainstans och vid det förfarandet tillämpas rättegångs- balken. Detta får till följd att miljödomstolarna enligt förslaget kommer att få handlägga likartade sakfrågor med tillämpning av olika processordningar beroende på om det är fråga om ett överklagat mål eller ett mål eller ärende som skall tas upp av miljödomstol som första instans.
En ytterligare omständighet som minskar enhetlighet och ökar splittringen för domstolsväsendet är att miljöbrott enligt miljöbalken inte skall behandlas av miljödomstolarna utan av de allmänna domstolarna enligt förfarandet i brottmål i allmänhet.
Vi anser därför att det finns stor anledning för regeringen att noga följa hur dessa brister påverkar enhetligheten i prövningssystemet och redovisa detta för riksdagen.
Allemansrätt
Miljöbalkens förslag utgår från att kommersiellt organiserade former av friluftsliv på annans mark ingår i allemansrätten. Detta framstår i förslaget om anmälan för samråd. Innebörden av detta förslag är att samrådsmyndigheten och organisatören av en friluftsverksamhet (som är en annan än markägaren) över markägarens huvud kan bestämma hur dennes mark ska användas för det tilltänkta friluftsändamålet.
Det är viktigt att värna allemansrätten. För att kunna göra det är det avgörande att den inte missbrukas. Kommersiellt organiserad form av fri- luftsliv på annans mark är därför något som bör ligga utanför vad allemans- rätten tillåter.
Folkpartiet anser att det rättsläge som fastslogs genom Högsta domstolens dom den 27 september 1996 i mål T 3651/95 - enligt domstolen föreligger inte hinder mot att allemansrätten utnyttjas kommersiellt - måste ändras. Denna ändring kan endast åstadkommas genom lagstiftning. Vi föreslår därför att lagtexten utformas så att ett organiserat anvisande av människor, i kommersiellt syfte, till områden som är attraktiva för friluftslivet i princip inte får ske utan markägarens eller dennes rättshavares medgivande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om en skärpning av miljöbalkens älvskydd i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att göra en översyn av grundlagsbestämmelsen 2 kap. 18 § RF,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vidga talerätten för miljöorganisationer,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till inrättande av en miljöåklagare,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljökonsekvensbeskrivningar,
6. att riksdagen beslutar om en sådan ändring i miljöbalken att åtgärdsplaner blir bindande,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa biologiska miljökvalitetsnormer,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utreda ett möjligt system för handel med utsläppsrätter för att öka effektiviteten i miljöskyddsarbetet,
9. att riksdagen beslutar om en sådan ändring i lagförslaget att miljösanktionsavgifterna vid överträdelse av miljöregler och meddelade villkor skall uppgå till lägst 5 000 kr och högst 1 000 000 kr,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omprövning av tillstånd efter tio år,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av miljödomstolarna,
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag i enlighet med vad som anförts i motionen om kommersiellt utnyttjande av allemansrätten.
Stockholm den 5 februari 1998
Lars Leijonborg (fp)
Isa Halvarsson (fp) Bo Könberg (fp) Eva Eriksson (fp) Kerstin Heinemann (fp) Elver Jonsson (fp) Kenth Skårvik (fp) Lennart Fremling (fp) Erling Bager (fp)