Miljöpolitiskt mål för hållbar utveckling
De miljöpolitiska målen skall beaktas vid all samhällsplanering och utgöra en grundläggande restriktion på alla beslutsnivåer. Målen och medlen för att nå dessa mål måste kontinuerligt utvärderas. Ett viktigt instrument är olika former av miljörevision.
Denna inledning är hämtad från Folkpartiets partiprogram antaget i augusti 1997.
I propositionens 2 kap behandlas allmänna hänsynsregler m m och i 4 § behandlas lagtexten för verksamheter.
För verksamheter och åtgärder som tar i anspråk mark- eller vattenområden annat än helt tillfälligt skall en sådan plats väljas som är lämplig med hänsyn till 1 kap, 1 §, 3 kap och 4 kap.
För all verksamhet och alla åtgärder skall en sådan plats väljas att ändamålet kan uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljö.
Till denna text föreslår vi ett tillägg som tredje stycke till 2 kap 4 §:
Vidare skall för all verksamhet en sådan plats väljas att hushållning med mark, material, råvaror och energi främjas.
Med detta tillägg blir det en samstämmighet med lokaliseringsprincipen (sidan 218) som bättre anger grunden för de detaljerade kraven på miljökonsekvensbeskrivningar i 6 kap 3 §.
Skyddet av vissa kustområden
Vi har i landet sen 1960-talet genom den fysiska riksplanen ett särskilt skydd av vissa kustområden. För västkusten har vi idag följande områden skyddade:
Kustområdet och skärgården i Bohuslän från riksgränsen mot Norge till Lysekil, och även Hallands hela kustområde.
För Bohuslän förordar vi att även kuststräckan mellan Lysekil och Marstrand innefattas av detta skydd. Denna kuststräcka har självklart ett stort skyddsvärde beträffande natur- och kulturvärden som bör innefattas av samma skydd som norra Bohuslän. Området kan då i sin helhet betraktas som riksintresse. Bohuslän är ett för hela Europa unikt område och trycket mot kusten är mycket starkt.
Detta särskilda skydd bör utgöra själva kustbandet med undantag av de inre områderna med farleder. Det nu sagda innebär en komplettering av 4 kap 2 §.
Talerätt för yrkesfisket
Det är positivt att miljöorganisationer nu föreslås få talerätt. Detta har föreslagits av Folkpartiet sedan lång tid bl.a. i Miljöskyddskommitténs utredning.
I Danmark har även yrkesfiskets organisationer tilldelats klagorätt för beslut som exempelvis berör skydd av vatten samt förorenande verksamhet. Vissa skäl talar för att intresseorganisationer på yrkesfiskets område i någon mån intar en särställning i förehavande sammanhang. Yrkesfisket har ju i regel inte någon fastighetsanknytning så att de intar ställningen som sakägare i miljöskyddsärenden. Detta gäller i synnerhet dem som bedriver sin näring på allmänt vatten. Det nu anförda motiverar enligt vår uppfattning att även yrkesfiskarnas intresseorganisationer tillerkänns talerätt enligt miljöbalken.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om följande tillägg till 2 kap. 4 § i lagförslaget: "Vidare skall för all verksamhet en sådan plats väljas att hushållningen med mark, material, råvaror och energi främjas."
2. att riksdagen beslutar i enlighet med vad i motionen anförts om en komplettering av 4 kap. 2 § i lagförslaget innebärande en utökning av det särskilda kustskyddet i Bohuslän,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge yrkesfisket talerätt enligt miljöbalken.
Stockholm den 5 februari 1998
Erling Bager (fp)
Kenth Skårvik (fp) Siw Persson (fp)