Det svenska skogsbruket ger fortfarande ett stort bidrag till försörjningen och kommer även i framtiden att vara en mycket betydelsefull näring för nationen. De förändringar som infördes i den nya skogsvårdslagen, bland annat beträffande återbeskogning, har inneburit att skogsvården alltmer släpar efter. Rapporter från Skogsvårdsstyrelsen i vårt län visar att allt större arealer, där skog avverkats, lämnas utan återväxtåtgärder eller får stå för lång tid innan markberedning och planering genomförs. Fler skogsägare har fått åläggas åtgärder, vilket var ovanligt tidigare.
Ändringarna i jordförvärvslagen, vilka skulle stärka möjligheterna till bo- och brukarplikten, har inte fått avsedd verkan. Ofta ges utbor tillstånd att förvärva jord- och skogsbruksfastigheter och inte sällan sker en rovdrift på dessa fastigheter. All avverkningsbar skog tas ur och sedan lämnas fastigheterna vind för våg utan efterföljande skogsvårdsinsatser.
Boplikten i inlandet finns införd i jordförvärvslagen, men med en utformning som har gjort bestämmelsen i stort sett verkningslös. Flerägandet har diskuterats i ett par decennier och vissa åtgärder har vidtagits för att komma tillrätta med detta, t.ex. kravet på att utse ställföreträdare när tre eller flera äger en fastighet gemensamt. Detta har heller inte gett önskade effekter. Problemet ligger närmast här i att röra den privata äganderätten. Trots alla goda argument att begränsa den eller göra intrång i densamma, så har självbestämmandet över de egna besittningarna fått väga tyngst.
Vi gör den bedömningen att det inte är möjligt att t.ex. ålägga skogsbruket en mer långtgående skyldighet mot sina anställda än vad som annars är vanligt inom övrig arbetsmarknad. Däremot anser vi att en skärpning av skogsvårdslagen är befogad när det gäller skogsvården. En rejäl översyn av jordförvärvslagen är också behövlig.
De skogliga beredskapsarbetena har i stort sett upphört. Sedan riksdag och regering inriktat arbetsmarknadspolitiken mot volymåtgärder, har utrymmet för denna form av förhållandevis dyra beredskapsarbeten minskat drastiskt. I det så kallade landshövdingeuppdraget har dock ett skogligt beredskaps- program lagts fram som skulle kunna skapa cirka 70.000 dagsverken i länet.
Produktion av biobränslen pågår för närvarande på många platser i landet. Utbudet är förmodligen större än dagens efterfrågan. Så länge som det är ekonomiskt mera fördelaktigt att t.ex. elda med olja, kommer ett ökat utbud av biobränslen inte att svara mot marknadens efterfrågan på sådant bränsle. En omvandling av biomassa till t.ex. etanol är också en möjlighet för inlandet med de nya metoder som nu prövas, men även här har efterfråge- situationen avgörande betydelse. Så länge styrskatter och avgifter inte ligger på "rätt nivå" så kommer biomassan inte till sin rätt annat än på mycket lokala marknader.
För närvarande pågår ett intensivt arbete för att ta fram skogligt forskningsprogram för norra Sverige. Avsikten är att kunna söka och få strukturfondsmedel till detta program.
Frågan om skötselplaner för skyddade områden har ofta diskuterats i samband med tillskapandet av naturreservat och andra skyddade områden. Tyvärr så har inga medel avsatts för tillsyn och skötsel. Avsättningen av medel för inlösen och skydd av beslutade och blivande naturreservat är dessutom otillräcklig.
Ansvariga myndigheter bör få i uppdrag att organisera skötseln av dessa områden. För att finansiera ekonomiska stimulansåtgärder för miljö, tillväxt och fler arbetstillfällen i skogsbruket bör återinförandet av någon form av skogsvårdsavgift övervägas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av skogsvårdslagen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av jordförvärvslagen,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsvårdsavgift.
Stockholm den 30 september 1997
Carin Lundberg (s)
Rinaldo Karlsson (s) Lena Sandlin (s) Lars Lilja (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till BoU.