Sverige - ett skogsland
Sverige är ett land som till två tredjedelar är täckt med skog. Skogen är tillsammans med jordbruksmarken vår viktigaste förnyelsebara resurs. Från skogen har människan i alla tider fått bränsle och byggnadsmaterial såväl som vilt, bär och svamp. Skogen hyser också den rikaste biologiska mångfalden. Skogsråvara kommer att vara en eftertraktad förnyelsebar resurs i det ekologiskt uthålliga samhället. Växande skog är en effektiv koldioxidfälla, dvs koldioxiden binds i barr, blad och ved och frigörs först när trädet förmultnar eller bränns.
Gammal tradition av skogsbrukande...
Den största delen av Sveriges skogar har varit brukade i hundratals år, vilket har varit en förutsättning för det välstånd som byggts upp. Enligt Skogsstatistisk Årsbok var den svenska skogsnäringens totalvärde 1995 drygt 161,5 miljarder kronor. Exportvärdet för svensk skogsnäring var samma år 94 miljarder kronor. Den långa traditionen av skogsbruk har också inneburit att Sverige har världens äldsta skogsvårdslag med krav på återplantering efter avverkning.
...har skadat den biologiska mångfalden
Samtidigt har det intensiva skogsbruket allvarligt skadat de ömtåliga ekosystem och den biologiska mångfald som finns i skogen. Okunskap, men också kortsiktigt ekonomiska vinstintressen, har utarmat skogsekosystemen och skapat ensartade monokulturer där den biologiska mångfalden lyser med sin frånvaro.
Tidigt höjdes varnande röster för de konsekvenser som skogsbruket medförde. Redan 1904 varnade den tyske botanikprofessorn Hugo Conwetz för utvecklingen. I ett tal skriver han följande:
Det är en allmän erfarenhet, att kulturen gör oafbrutna framsteg över så godt som hela jorden och att naturen alltmera tvingas att blifva människans tjänare. Från ekonomisk synpunkt är ju detta synnerligen glädjande, och det vore önskvärt, att naturkrafternas användande i människans tjänst ytterligare ökades. Men i andra afseenden är det mycket beklagligt att på samma gång viktiga delar af den ursprungliga naturen, hela landskap såväl som enstaka arter inom växt- och djurriket, utsätts för inkräktning, omgestaltning eller förstöring. Inom alla kulturländer hotar den allvarliga faran, att märkvärdiga bevis på naturens utvecklingsgång kommer att försvinna från jordens yta, såvida åtgärder icke snart vidtas för att hindra detta.
Även nyckelbiotoperna finns med i Conwentz´ tal. Sedan han talat sig varm för stora nationalparker skriver han:
I och med detta steg skulle dock ingalunda hela frågan om naturskyddet vara löst. Af vida större vikt är nämligen att anordna små reserverade områden af olika beskaffenhet öfver hela landet: här en sjö, där en å eller en flod, här ett litet skär, en klippa af egendomlig form eller bildning, ett flyttblock eller en ås, där en mosse, ett skogsparti eller en fyndort för sällsynta växt- och djurarter. (Conwentz, H. Om skydd åt det naturliga landskapet med dess växt- och djurvärld, särskilt i Sverige.)
Skyddad skog
Som kompensation för det intensiva skogsbruket har mark skyddats, bland annat som nationalparker och naturreservat. Ungefär 3,4 % av den produktiva skogsmarken är skyddad. Om man undantar den fjällnära skogen är endast ca 0,6 % av skogsmarken skyddad i Sverige. Det är långt ifrån de 5 % som expertis bedömer vara den lägsta nivån för att behålla mångfalden. Det är också långt under vad många andra länder har skyddat. Genomsnittet för OECD-länderna ligger på ca 9 %.
Det gäller att skydda rätt mark
Det finns också en skevhet i vilka skogsmarker som är skyddade. I stort sett är det endast den fjällalpina miljön som är tillräckligt skyddad. I södra Sverige - där artrikedomen är störst - är mindre än 1 % skyddad. I t ex Östergötland är bara 0,09 % av skogen skyddad. Besöker man t ex Tivedens nationalpark ser man påtagligt hur illa det är ställt med svensk naturvård: parken är omringad av kalhyggen eller ungskog med ringa naturvårdsvärden. Där har inte ens tesen om att spara spridningskorridorer fungerat. Den synen är alltför vanlig vid landets södra nationalparker.
Sverige har ett internationellt ansvar
Sveriges faktiska låga ambition på detta område rimmar också illa med ett antal internationella överenskommelser om ett ökat globalt skogsskydd, överenskommelser där Sverige oftast aktivt drivit på, t ex konventionen om biologisk mångfald och skogsprinciperna från UNCED i Rio 1992 och Helsingsforsavtalet från 1993 om ett uthålligt skogsbruk. Även Agenda 21-processen innefattar principen att naturmiljöer och alla deras arter och mångfald ska bevaras åt eftervärlden.
De reservat som finns täcker inte in de arter och livsmiljöer som finns. Beräkningar tyder på att ca hälften av arterna inte finns representerade i skyddade områden. Artrika miljöer på produktiv mark, t ex sumpskogar, norrländska kustområden, lövdominerade skogar, behöver tas in vid nybildning av reservat. Kommande reservatbildning måste ske i regioner och biotoper där skyddet i dag är bristfälligt. Det innebär reservat i södra Sverige, på produktiva marker, lövskogar etc.
Statens ägaransvar - Assi Domän och Fastighetsverket
Under åren 1992-1994 bolagiserades och såldes stora delar av statens skogar. I det nya bolaget Assi Domän AB är statens ägarandel 50,5 %. I samband med bolagiseringen avgränsades den mark som skulle kvarstå i statens ägo. Avgränsningen kom i princip att följa odlingsgränsen. Av de ca 740 domänreservat som fanns före utförsäljningen skulle ca 25 fjällnära reservat hamna inom det nya bolagets marker. För ca 270 andra särskilt värdefulla reservat skulle det nya bolaget åta sig att i förväg underrätta berörd länsstyrelse om bolaget planerade att ändra de restriktioner för markanvändning som Domänverket självt ålagt sig. Härigenom skulle länsstyrelsen ges möjlighet att överväga ombildning till naturreservat. Övriga ca 350 reservat skulle överföras till bolaget utan särskilda villkor.
När Assi AB och Domän AB 1994 bildade koncernen Assi Domän AB beslutade regeringen inte att undanta mark för naturvårdens behov, något som krävts av bland andra Skogsägarnas Riksförbund och Naturskydds- föreningen. Detta har medfört att skyddsvärd mark antingen avverkats eller i vissa fall fått köpas tillbaka av staten.
Riksdagens revisorer har i en rapport, 1996/97:4, granskat hanteringen. Enligt revisorernas uppfattning har ambitionerna att skydda mark med stora naturvärden bara delvis uppfyllts.
Det är anmärkningsvärt att revisorernas kritik inte lett till några konsekvenser för Assi Domän AB. Det är också anmärkningsvärt att staten som majoritetsägare i Assi Domän AB inte bevakat de riksdagsbeslut som fattats. Som majoritetsägare har staten dessutom ett ansvar att aktivt verka för att riksdagens mål om bevarande av biologisk mångfald följs i det egna bolaget. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag på hur instruktionen för statens agerande i bolag ska ändras så att miljöåtaganden följs.
Miljötänkandet växer fram
Det behövs flera strategier för att klara skogens rikedom och mångfald. Reservatbildning och biotopskydd måste kompletteras med ökad naturvårdshänsyn i det konventionella skogsbruket. Det är kanske på detta område vi har kommit längst. 1960- och 1970-talets stora kalavverkningar gav näring åt en växande miljörörelse, som med sitt engagemang gjort att miljöfrågorna börjar få genomslag i dagens skogsbruk. Ett nytt tänkande börjar slå igenom. Ett antal av de större skogsbolagen har lyckats både i teorin och praktiken att ta större miljöhänsyn. Man lämnar döda träd, man försöker bevara surdrag, branter, lämna kantzoner vid vattendrag osv. Intresset och engagemanget finns också hos många av de enskilda skogsägarna. Bilden är dock splittrad och vi vet litet om hur mycket som görs och hur mycket vi behöver göra för att skapa det uthålliga skogsbruket. Fortfarande kan vi hitta hyggen - som gärna ligger bortom allfarvägarna - som görs av dygnet-runt-aktiva entrepenörer med ackord, som i ljuset av sina maskiners strålkastare mejar ner allt som står i vägen. Sedan fulländas förödelsen av en kraftig markberedning som förvandlar markytan till ett för evigt linjemönstrat stenfält. På dessa ytor är all mångfald och rekreationsvärde borta för mycket lång tid.
Positivt är också att skogsnäringen agerar utifrån det ökande trycket från alltmer miljömedvetna kunder. Det resulterar i miljöcertifiering, miljömärkta produkter, miljöbokslut etc. Detta är en positiv utveckling som statsmakterna har all anledning att uppmuntra och stimulera. Om kunderna på marknaden kan säkerställa den biologiska mångfalden när den politiska sfären inte har lyckats är det bara att tacka och ta emot.
Naturhänsyn
Vänsterpartiet anslår mer medel till köp av naturreservat i sin statsbudget. Frågan om inköp av mark för reservat kräver dock en långsiktig lösning. Det är förvånade att regeringen aldrig presenterat förslag till långsiktigt hållbar finansiering av reservat. Ett förslag, som väckts av Naturskyddsföreningen, är att regeringen genom att sälja ut delar av Assi Domän AB skulle få startkapital till en fond för markinköp. Vänsterpartiet anser inte att Assi Domän AB ska säljas ut, men att staten som majoritetsägare ska ta en mer aktiv del i hur bolaget sköts. Däremot är tanken på en fond som långsiktigt skulle täcka kostnader för markinköp tilltalande. Till en sådan fond skulle staten tillsammans med skogsbolag, företag och enskilda kunna bidra. Vänsterpartiet föreslår därför att riksdagen ger regeringen i uppdrag att återkomma med förslag på en fond för finansiering av skyddsvärd mark.
Luftföroreningar
Ett av de största hoten mot skogen är den försurning som orsakas av luftföroreningar och klimatförändringar. Luftföroreningarna skadar träden både direkt genom barrförluster och indirekt genom försurning av marken. Markförsurningen är ett hot mot markens långsiktiga produktionsförmåga. I sydvästra Sverige överskrids de kritiska belastningsgränserna, vilket bland annat innebär att metaller lakas ut. Ingen vet i dag vad som händer i ett längre perspektiv. Luftföroreningarna är gränsöverskridande. Därför behövs internationellt bindande överenskommelser för att minska försurande utsläpp. En av de stora bovarna i det sammanhanget är den ökande biltrafiken, som innebär ökad förbränning av fossila bränslen. Minskad biltrafik och en övergång från fossila till förnyelsebara bränslen skulle bidra till en förbättrad situation för skogen. Vänsterpartiet har i annan motion redovisat behov av åtgärder för att minska klimatförändringar.
Den nya skogsvårdslagen
Med den nya skogsvårdslag som trädde i kraft 1994 ändrades inriktningen på skogsbruket. Ett miljömål likställt med produktionsmålet infördes och den enskilde skogsägaren gavs större frihet att själv utforma sin skogsskötsel. Den tidigare lagens krav på röjning och gallring togs bort, liksom ransoneringsregler och krav på lägsta slutavverkningsålder. Den förändrade lagstiftningen har inneburit en förändrad skogsskötsel. När Skogsstyrelsen utvärderat återväxternas kvalitet har resultatet varit nedslående. 38 % av den undersökta arealen var inte planterad i tid, på 26 % av arealen där naturlig föryngring använts är inte metoden lämplig och dessutom har för få fröträd lämnats. Småskogsägarnas kunskaper om skogsvårdslagens krav och de återväxtåtgärder som krävs är otillräckliga. Det slopade kravet på lägsta slutavverkningsålder har inneburit att alltför ung skog avverkas. De förändrade ransoneringsreglerna har medfört spekulation och skövling. Resultatet av eftersatta skogsvårdsåtgärder blir dåliga föryngringar, lägre sysselsättning och försämrad kvalitet i den framtida skogen.
Trots att detta är kända fakta har regeringen inte varit beredd att korrigera lagstiftningen, något som Vänsterpartiet beklagar. Under 1998 ska den nya lagen utvärderas och regeringen föreslå åtgärder för att komma till rätta med de uppenbara brister som finns. Vänsterpartiet förutsätter att förslagen innebär förändringar av skogsvårdslagen i följande riktning:
återinför krav på röjning och gallring,
skärp reglerna för lägsta slutavverkningsålder,
skärp reglerna för ransonering vid slutavverkning,
se över jordförvärvslagen och skärp bosättningsplikten,
skärp tillämpningsföreskrifterna för markberedning,
kräv säkerhet för återväxtåtgärder som följer fastigheten.
Ett annat stort problem är de så gott som obefintliga möjligheterna som jordförvärvslagen ger för att i praktiken ställa krav på bosättning för att tillåta markköp. Ett antal uppmärksammade markförsäljningar har skett under de senaste åren, framför allt i norra Sverige, där lagen inte räckt till för att kräva att köparen också bosätter sig på fastigheten. Vänsterpartiet begär därför en översyn av jordförvärvslagen med syfte att skärpa bostadsplikten.
Rotsnurr och contorta
Redan innan den nya lagen trädde i kraft begicks misstag i skogsskötseln. Det ena handlar om det undermåliga planteringsmaterial, de så kallade paperpotplantorna, som under 70-talet började användas vid skogsplantering. Användningen ökade snabbt och i början av 80-talet var mer än hälften av plantskolornas plantor av täckrotstyp. Täckrotsplanteringen ansågs till en början som en bättre planteringsmetod än de tidigare. Dels blev plantorna billigare, dels kunde planteringssäsongen förlängas. Ganska snart började dock negativa effekter av täckrotsplanteringarna visa sig i form av dålig stabilitet i planteringarna. När man undersökte plantorna fann man att många hade missbildade rotsystem med stamkrökar och outvecklade rötter. Missbildningen kallas allmänt för "rotsnurr", vilket beskriver hur rötterna ser ut. Risken för rotbrott och lutande stammar har beskrivits av flera forskare. Täckrotsplantor användes framför allt i norra Sverige och har hittills orsakat skador för miljontals kronor i form av stambrott och instabila träd. Nu är det hög tid att omfattning och ansvar för paperpotplanteringen klargörs.
Det andra problemet var användningen av contortatall i skogs- planteringarna. Trots att problemen med contorta är väl kända har användningen inte upphört. 1995 planterades drygt 24 000 hektar med contorta. Fortfarande orsakar skadesvampen gremmeniella skador i contorta- planteringar. Contorta hör inte hemma i svenskt skogsbruk och bör därför förbjudas.
Stöd till röjning och gallring
Av de utvärderingar som gjorts kan konstateras att röjnings- och gallringsverksamheten har minskat mycket kraftigt sedan den nya skogsvårdslagen trädde i kraft. Enligt skogsvårdsstyrelsen är röjning en av de viktigaste kvalitetsdanande åtgärderna. Det är därför befogat med en samhällelig stimulans för att få i gång åtgärderna. Vänsterpartiet har därför i årets budget anslagit särskilda medel för detta. Vidare bör arbetsmarknadsmedel kunna komma i fråga. Stödet borde kunna utformas på liknande sätt som under den treåriga försöksperioden 1988/89-1990/91 i Västerbottens och Norrbottens län och utgå till återväxtåtgärder i form av röjning och "första-gallring".
Fördjupa forskningen
Kunskapen om den biologiska mångfalden är ojämn. Vissa arter vet vi nästan allt om, vissa arter känner vi ännu inte ens till. Det finns en tradition av att stora, vackra växter och djur är lätta att ta till sig och satsa resurser på: fåglar, orkidéer, rovdjur osv. Det är naturligt och självklart. Samtidigt har vi i våra marker en mikrofauna som på sikt kanske är det viktigaste. Det är fråga om mikroskopiska djur, svampar, bakterier, små insekter, kvalster etc. Ur dessa utvinner vi redan i dag ämnen av stor vikt: biologiska bekämpningsmedel, mediciner etc. I framtiden kommer sådana tillgångar att få allt större betydelse i takt med att biotekniken utvecklas. Kunskapen kring denna mikrovärld måste öka.
Även de ekologiska sambanden och artkunskapen om större arter är till stor del outforskade. Ett exempel belyser detta. Nisse forskare undersökte ett vanligt kalhygge under flera års tid. På hygget stod en gammal aspstubbe. Hygget hade av andra experter bedömts vara ointressant ur naturvårds- hänseende. På denna stubbe fann forskaren flera sällsynta och rödlistade skalbaggar. Efter fyra år dök det t.o.m. upp en utdöd (!) växtstekel på stubben. Detta visar på behovet av en mer samlad, förutsättningslös forskning.
I andra projekt, där initiativ tagits av enskilda eldsjälar eller frivilliga organisationer, har visat sig finnas stora naturvårdsvärden som myndigheter och markägare missat. Detta visar på behovet av en mer samlad och grundlig forskning av vad Sveriges biologiska mångfald består av, var den finns, hur den ska skyddas och hur den påverkas av olika slags mänskliga aktiviteter. Det är ett fattigdomsbevis när skyddet och kunskapen om nationella tillgångar baseras på enskilda individers och frivilliga organisationers slit. Regeringen bör därför ges i uppdrag att undersöka hur medel till forskning kan slussas från MISTRA samt att möjligheten att få anslag från EU bör undersökas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommande reservatsbildningar måste ske i regioner där skyddet i dag är bristfälligt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall ändra på instruktionen för statens agerande i bolag så att miljöåtaganden följs,1
3. att riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag på en fond för finansiering av skyddsvärd mark i enlighet med vad som anförts i motionen,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att komma till rätta med de brister som finns i skogsvårdslagen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av jordförvärvslagen för att skärpa bostadsplikten,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att klargöra omfattning och ansvar för paperpotplanteringen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att contorta inte hör hemma i svenskt skogsbruk och bör förbjudas,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett särskilt stöd till röjning och gallring,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hur medel till forskning kan slussas från MISTRA och att möjligheten att få anslag från EU bör undersökas.
Stockholm den 6 oktober 1997
Maggi Mikaelsson (v)
Hans Andersson (v) Lennart Beijer (v) Ingrid Burman (v) Owe Hellberg (v) Karl-Erik Persson (v) Hanna Zetterberg (v) 1 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till NU.
2 Yrkande 5 hänvisat till BoU.