Inledning
Jordbruket ger genom sin produktion livsmedel, bioenergi och andra råvaror. Dessutom skapar ett livskraftigt jordbruk ett öppet och levande kulturlandskap. I Sverige är cirka 9 procent av arealen odlad åkermark. Motsvarande andel i många andra europeiska länder är cirka 50 procent. Den låga andelen odlad mark i Sverige gör att ytterligare nedlagd jordbruksmark omedelbart får konsekvenser för landskapsbilden och kulturmiljön. Det öppna landskapet är en omistlig del av Sverige.
Jordbruket är av avgörande betydelse för sysselsättningen i stora delar av landet Primärproduktionen i jordbruket, förädling och försörjningsindustrier, är ofta basen för ekonomin i många kommuner. Det är Centerpartiets uppfattning att livsmedelsproduktionen ska bidra till en uthållig tillväxt och ökad sysselsättning. Att jordbruket är en framtidsnäring och att svensk livsmedelsindustri är världsledande har Centerpartiet varit medvetet om mycket länge. Det är bra att även andra nu tycks ha insett det. Sverige måste agera så att denna position kan bibehållas och förstärkas.
Jordbruksadministrationen
Den svenska administrationen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik måste vara utformad så att den medverkar till att uppfylla EU:s och Sveriges mål om ett bärkraftigt och effektivt jordbruk, biologisk mångfald, bibehållet kulturlandskap och regional utveckling. Det är av nationellt intresse att administrationen bidrar till att svenskt jordbruk kan få det stöd som det är berättigat till. Administrationen ska inte orsaka onödiga kostnader, vare sig internt eller externt hos t.ex. jordbrukarna. Enkelhet måste vara målet i utformningen av administrationen.
Ett stort antal myndigheter är på olika sätt involverade i administrationen av den gemensamma jordbrukspolitiken. Det är samtliga länsstyrelser, Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Dessutom har även Riksantikvarie- ämbetet och NUTEK visst ansvar för dessa frågor. Det är viktigt för alla berörda parter, såväl för jordbrukarna som för myndigheterna och EU:s institutioner, med en tydlig rollfördelning. Det måste vara lätt att identifiera vem som har ansvar för vilken del av processen.
Regeringen avser nu att tillsätta en utredning för att förutsättningslöst se över organisationen av jordbruksadministrationen. Syftet med detta är att finna en så kostnadseffektiv lösning som möjligt när det gäller hanteringen av EU-stöden. Vi välkomnar att en sådan översyn görs, samtidigt som vi noterar att det finns en, inte alltför gammal, utredning som borde ha resulte- rat i att administrationen hade förenklats och förbättrats. Det finns starka skäl som talar för en arbetsordning där det så långt som möjligt är länsstyrelserna som handlägger enskilda ärenden i enlighet med vad som föreslogs i utredningen Administrationen av EU:s miljöpolitik i Sverige (SOU 1996:65). Det skulle bidra till att skapa en tydligare rollfördelning mellan länsstyrelser och de centrala myndigheterna. Det är angeläget att den enskilde jordbruka- ren kan vända sig till en myndighet i alla ärenden som rör EU:s jordbruks- stöd och det är naturligt att detta sker på regional nivå, så nära jordbrukaren som möjligt. I det utredningsarbete som nu ska påbörjas måste de förslag rörande organisationen som lades i SOU 1996:65 beaktas. Dessutom är det av största vikt att utredningen arbetar skyndsamt. Organisationsförändringar inom jordbruksadministrationen är mycket angelägna, särskilt när det gäller Jordbruksverket. Vad som ovan sagts om jordbruksadministrationen bör ges regeringen till känna.
Jordbrukets konkurrenssituation
Efter EU-inträdet agerar det svenska jordbruket på en fri EU- marknad för livsmedel. För att denna konkurrens ska fungera krävs så likvärdiga villkor som möjligt i förhållande till andra EU-länder, särskilt de som ligger nära oss. Det svenska jordbrukets lönsamhet är för närvarande svag och måste stärkas. Beräkningar som gjorts visar att om de svenska lantbrukarna hade haft samma lönsamhet som i Danmark 1996 skulle den sammanlagda nettoinkomsten ligga på ca 5,2 miljarder, d.v.s. ca 2 miljarder högre än idag. En stor del av ansvaret för att förbättra lönsamheten i det svenska lantbruket ligger givetvis på näringen själv. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det är en näring som i mångt och mycket påverkas av politiska beslut.
Centerpartiet har under de senaste två och ett halvt åren träffat ett flertal uppgörelser med regeringen på jordbruksområdet i syfte att förbättra det svenska jordbrukets konkurrensläge. I enlighet med det svenska förhand- lingsresultatet i medlemskapsförhandlingarna med EU skapas nu utrymme för att utnyttja hela den framförhandlade miljstödsramen. En del av miljöstödsramen används för ett vallstöd i syfte att bättra på lönsamheten i animalieproduktionen samt förbättra miljön. Genom den utökning som möjliggörs i och med budgetpropositionen möjliggörs ytterligare en höjd ambitionsnivå avseende miljöanpassning av jordbruket genom nya och utbyggda åtgärder, som t. ex det nya delprogrammet för främjande av ett resurshushållande konventionellt jordbruk i hela landet.
Dessutom lyckades Centerpartiet avstyra planerna på fastighetsskatt på jord- och skogsbruksfastigheter. När det gäller jordbruksföretags elbeskatt- ning så har och kommer Centerpartiet att driva denna fråga i riksdagen. Målsättningen är att jordbruksföretag ska beskattas på liknande sätt som andra näringar i detta avseende. På initiativ av Centerpartiet har även en utredning om vissa frågor av särskild betydelse för livsmedelssektorns omställning och expansion tillsatts. Denna utredning har bl.a. till uppgift att lämna förslag till vilka åtgärder som behöver vidtas för att svenskt lantbruk ska ha jämbördiga villkor med omvärlden. Utredningen kommer att lämna sitt betänkande senare under hösten. Därefter finns det anledning att överväga de förslag som utredningen kommer fram till.
Sveriges lantbruksuniversitet
Sveriges lantbruksuniversitet ska utveckla kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans hållbara utnyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, forskning, fortlöpande miljöanalys och information. Från anslaget till denna verksamhet bekostas grundutbildning, forskarutbildning, forskning, miljöanalys och information.
Lantbruksuniversitetet ålades ett kraftigt besparingsbeting budgetåret 1995/96. Nedskärningarna var större än för andra universitet och högskolor. Trots detta åläggs universitetet även för de kommande budgetåren en bespa- ring uppgående till 9,4 mkr i nivån från och med 1998. Detta trots att utbild- ningsutskottet i och med detta sparbeting uppfattade det som om inga ytter- ligare besparingar skulle göras för tiden till och med 1998 (1994/95:UbU14). Besparingen är olycklig och måste, enligt vår uppfattning, vara av engångs- karaktär. Detta bör ges regeringen till känna.
Djurregister
På tilläggsbudgeten i statsbudgeten för år 1997 föreslås att ett ramanslag anvisas för att täcka investeringskostnaderna för den databas i vilken identifieringen och registreringen av nötkreatur görs. Databasen ska vara i funktion senast den 31 december 1997. Den avgift som föreslås finansiera kostnader uppkomna under anslaget föreslås tas ut av jordbrukarna fr.o.m. den 1 april 1998. Regeringen konkretiserar inte ytterligare hur avgiften ska konstrueras.
Centerpartiet anser att det är mycket angeläget att från svensk sida fullfölja de beslut som inom EU fattats för att förbättra djuridentifikationen och därmed underlätta utvecklingen av ett ursprungsmärkningssystem. I och med att jordbruket konkurrerar på en gemensam EU-marknad bör finansieringen av detta system vara likvärdig inom EU. Regeringen redovisar tyvärr inte i budgetpropositionen hur andra medlemsländer har utformat eller tänker utforma sina system för djuridentifikation. Enligt uppgift finansieras systemet över statsbudgeten i vissa länder.
Den föreslagna kostnadsnivån på organisationen för det nya djurregistret är, enligt vår mening alltför högt. Hur organisationen av verksamheten ska utformas redogörs heller inte för i budgetpropositionen, något som vi anser vara anmärkningsvärt. Regeringen bör snarast redovisa utformningen av organisationen. Enligt vår mening bör dessutom kostnaden för denna verksamhet understiga de av regeringen föreslagna 35 mkr. Andra EU-länder avser, enligt uppgift, att finansiera detta system över statsbudgeten, något vi anser borde övervägas även för svensk del. Redan idag belastas det svenska jordbruket i stor omfattning av pålagor som är större än omvärldens. Det är olyckligt att ytterligare belasta näringen med avgifter innan utredningen om jordbrukets och livsmedelsindustrins expansion och utveckling har lagt sitt slutbetänkande. Därefter bör regeringen snarast återkomma till riksdagen med ett helhetsgrepp innehållande dels utredningens förslag, dels en kon- kretisering av hur frågan om djurregister ska lösas. Detta bör ges regeringen till känna.
Beskattning vid fastighetsöverlåtelser
Vid försäljning av t.ex. jordbruksfastigheter fram till den sista januari 1999 gäller vissa övergångsregler som tillåter vinstberäkning enligt de uppräkningsregler som gällde före skattereformen. Efter detta datum gäller inte de gamla uppräkningsreglerna längre. Anskaffningsvärdet blir istället den summa som köp och förbättringskostnader utgör, oavsett vad fastigheten värderats till vid gåva eller vad fastigheten tagits upp till vid arvsskiftet. Vid gåva och arv måste mottagaren använda sig av överlåtarens anskaffningsvärde. På näringsfastigheter ska vidare gjorda värdeminskningsavdrag återföras till inkomstslaget näringsverksamhet för alla år tillbaka till närmaste köp, dock som längst 1952. Många fastigheter har överlåtelser i form av arv eller gåva i flera led vilket gör att närmaste köp ligger långs bak i tiden. Detta innebär att anskaffningsvärdet blir mycket lågt i förhållande till försäljningssumman.
Om en fastighet överlåtits i ett arvsskifte i slutet av 1980-talet och åsatts ett marknadsvärde i detta skifte och sedermera måste säljas år 2000, får mot- tagaren endast ta upp summan för närmast föregående köp som anskaff- ningsvärde plus om- och tillbyggnader. På investeringar i näringsdelen ska avskrivningarna återföras till beskattning i näringsverksamhet avyttringsåret 2000. Om mottagaren till denna fastighet endast fick en liten arvslott har det lagts en stor likvid vid arvsskiftet. Vid försäljningen år 2000 är det troligt att realisationsvinstskatten plus skatten på återförda värdeminskningsavdrag plus erlagt likvid i arvsskiftet överstiger likviden för fastigheten år 2000.
Dessa orimliga skattekonsekvenser måste, enligt vår mening, åtgärdas före årsskiftet 1999/2000. Regeringen bör snabbutreda frågan och återkomma med förslag till förändring i god tid före år 2000. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av jordbruksadministrationen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besparingen på Sveriges lantbruksuniversitet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om djurregister,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning och åtgärder för att lösa vad i motionen anförts om fastighetsöverlåtelser.1
Stockholm den 5 oktober 1997
Lennart Brunander (c)
Kjell Ericsson (c) Lennart Daléus (c) Marie Wilén (c) Birgitta Carlsson (c) Kerstin Warnerbring (c) Roland Larsson (c) Margareta Andersson (c)
1 Yrkande 4 hänvisat till SkU.
Gotab, Stockholm 1997