Centerpartiet vill bevara och utveckla jordbruket i Bergslagen. Det är viktigt för att upprätthålla sysselsättningen, värna den lilla del öppet landskap som finns kvar samt hålla landsbygden levande. För att detta ska vara möjligt är mjölk- och köttproduktion nödvändig och den måste ges rimliga villkor. Bevarandet av Bergslagsjordbruket i norra Västmanland är inte en liten fråga vare sig i ett internationellt eller ett nationellt perspektiv. För de berörda företagarna och även för kommunerna är det naturligtvis viktigast. Men även för Sverige som land är det av stort värde att Bergslagsjordbruket finns kvar där Sveriges industriella utveckling startade mycket tidigt.
Borttagna s.k. mindre gynnade områden får miljöstöd
Vid förhandlingen, hösten 1995, mellan Jordbruksdepartementet och EU om vilka områden som skulle ingå i LFA tog man bort Surahammars kommun, Möklinta, Västerfärnebo, Fläckebo, Västra Skedvi, Kolsva Bergslagen och Odensvi (norra del) församlingar, som var föreslagna att ingå i LFA av den tidigare fyrklöverregeringen. Jag påtalade redan då, genom en fråga till dåvarande jordbruksminister Winberg, att detta var mycket olyckligt då förutsättningarna för jordbruket i dessa delar av Bergslagen är besvärliga. Skördenivå och andel vall/bete i dessa nämnda områden ligger dessutom på samma nivå som i andra församlingar söder över i landet som ingår i LFA.
Motiveringen som anförts för att dessa områden i Västmanland inte kom med i LFA var att den genomsnittliga inkomsten för jordbruket i dessa kommuner är för hög. Motiveringen upplevde jag som tänjbar, då som ovan nämnts andra församlingar i landet kommit med i LFA, samtidigt som inkomstnivån i deras kommun är på samma nivå som i dessa områden.
Under det år som gått har ovan nämnda problematik påtalats i flera sammanhang till jordbruksministrar och riksdagsledamöter. Riksdag och regering har visat förståelse för problematiken. Regeringen uppdrog åt Statens jordbruksverk att till den 1 april 1997 redovisa en samlad utvärdering och översyn av miljöersättningsprogrammet för jordbruket. I uppdraget ingick bland annat att se över kriterierna för områdesavgränsningen för åtgärden bevarande av ett öppet odlingslandskap utanför stödområdena 1-3. Denna översyn har lett till att ytterligare 37 församlingar bedömts uppfylla miljökriterierna för att ingå i delprogrammet för bevarande av odlings- landskapets biologiska mångfald och kulturmiljövärden. Regeringen har föreslagit detsamma i proposition 1997/98:2. Jag anser att detta är ett rejält steg i rätt riktning.
Förhandla med EG- kommissionen om att tillföra ytterligare områden som s.k. mindre gynnade
Regeringen uppdrog också, i december 1996, åt Statens jordbruksverk att till den 1 mars 1998 redovisa en samlad utvärdering och översyn av de regionala stöden till jordbruket. I uppdraget ingick även att till den 1 juli 1997 genomföra en utvärdering som skulle omfatta en granskning av hur EG:s kriterier för att klassificera områden som mindre gynnade har tillämpats för Sverige. "En genomgång bör göras av de områden som fanns med i det ursprungliga svenska förslaget men som inte blev klassificerade som mindre gynnade. Syftet bör vara att bedöma om några förändringar inträffat som innebär att det nu finns förutsättningar för att några av dessa områden uppfyller kriterierna för avgränsning som mindre gynnat område."
Jordbruksverkets delrapport 12 5726/96 överlämnades till regeringen den 19 juni 1997. Enligt Jordbruksverkets bedömning finns det motiv för att överväga att ytterligare 21 församlingar avgränsas som mindre gynnade områden. Omfattningen av en sådan ändring är sådan att EG-kommissionen kan besluta om den. Med stöd av denna delrapport anser jag att regeringen ska förhandla med EG-kommissionen om att tillföra dessa 21 församlingar till s.k. mindre gynnade områden. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhandling med EG-kommissionen om tillförande av s.k. mindre gynnade områden.
Stockholm den 6 oktober 1997
Marie Wilén (c)