Inledning
Strax innan budgetpropositionen presenterades lade regeringen fram en särskild proposition om hållbart fiske och jordbruk (prop. 1997/98:2). Därför har vi kristdemokrater nyligen i en motion utvecklat vår syn på hur vi ska stötta en utveckling som leder till det hållbara jordbruket och fisket. Regeringens arbetsmetodik att lägga fram omfattande särpropositioner samtidigt med budgetpropositionen leder till att upprepningar blir nödvändiga för att ge möjlighet till en överblick av den samlade politiken. Därför upprepas här delar av innehållet i motionen som behandlar hållbart fiske och jordbruk.
Vi kan också inledningsvis konstatera att riksdagen när detta skrivs ännu inte behandlat förra årets motionskrav avseende jordbrukspolitiken. Ett betänkande föreligger från jordbruksutskottet där det hävdas att det råder samstämmighet om målen med jordbrukspolitiken, varför man avvisar Kristdemokraternas förslag till inriktning av jordbrukspolitiken. Vi ser istället att det finns en skillnad mellan dem som ser jordbruksnäringen som en nödvändighet för fortsatt levande landsbygd och en livsmedelsresurs i det globala perspektivet och å andra sidan dem som ser på jordbruket som en näring bland alla andra. Vi upprepar därför våra tidigare ståndpunkter om inriktningen av svensk jordbrukspolitik.
För framtiden måste slås fast att fortsatt jordbruksproduktion i Sverige såväl som i övriga EU-länder är en nödvändighet. Nationellt gäller det såväl för att målsättningen om att hela Sverige skall leva ska kunna uppnås, som att vi har en fortsatt inhemsk livsmedelsförsörjning. Ur ett globalt perspektiv är det långsiktigt nödvändigt att åkermarken i Sverige och Europa finns tillgänglig för livsmedelsproduktion. Därför är det också nödvändigt att miljöaspekter vägs in vid en kommande reformering av jordbrukspolitiken så att en övergång till miljövänliga och mer ekologiska brukningsmetoder främjas. Detta kräver också bibehållen åkermark eftersom en minskad intensitet i jordbruksproduktionen måste kunna kompenseras med produk- tion på mer åkermark.
Det går att producera tillräckligt med livsmedel för en växande världs- befolkning. Förvaltarskapstanken måste dock vara vägledande och kortsiktiga vinstintressen - som drivit fram odlingssystem som sugit ur jordens bördighet och orsakat jorderosion - måste ersättas med långsiktigt hållbara brukningsmetoder. Ett uthålligt jordbrukssystem bygger på ett kretslopp av näringsämnen och att organiskt material binder samman markmineralen. Detta gör att man tar tillvara det naturen ger och förhindrar jorderosion.
En central fråga för EU måste vara att aktivt bidra till fattigdoms- bekämpning och ökad livsmedelssäkerhet i tredje världen. Den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU (CAP) kan vara ett instrument i detta arbete. EU måste också inom övriga internationella forum såsom WTO, Världsbanken och IMF medverka till att ta fram en övergripande strategi för hur de fattigaste ländernas inflytande ska stärkas. En omställning av det europeiska jordbruket till mer miljövänliga brukningsmetoder och ekologisk produktion innebär ett minskat tärande på ändliga resurser och är nödvändigt också ur solidaritetssynpunkt med tredje världen. EU ska också bistå u-länder med uppbyggnad/utveckling av ekologisk produktion. De övergripande målen om fattigdomsbekämpning och social utveckling ska stå i centrum också i handelsrelationerna.
Regeringens strävan att genom en radikal förändring av CAP avhända Sverige och Europa stora delar av åkermarken kan inte vara en långsiktigt riktig politik mot bakgrund av den växande världsbefolkningen. Den starka befolkningstillväxten innebär att odlingsbar åkermark redan om några årtionden kan vara en bristvara. Därtill kan läggas effekterna av en tilltagande växthuseffekt, problem med jordförstöring och sinande vattentillgångar. Det är inte att på ett riktigt sätt förvalta den globala resurs som åkermarken utgör att föra en politik som leder till dess avveckling. Också fortsättningsvis ska åker- och betesmarker ses som en resurs i livsmedelsproduktionens tjänst.
Energigrödeanvändning kan också ses som ett gott utnyttjande av jordresursen eftersom den då normalt sett är möjlig att återställa för livsmedelsproduktion.
Jordbruket är centralt för sysselsättningen på landsbygden och inom livsmedelssektorn i övrigt. Regeringens linje att verka för en snabb och radikal reformering av CAP kommer att innebära stora omställningsproblem för jordbruksnäringen inom hela EU-området. För Sverige kan det handla om att så mycket som en tredjedel av svensk åkermark avvecklas och att tusentals arbetstillfällen försvinner från denna sektor. Detta i sin tur kommer att leda till avfolkning av landsbygden och därmed vikande möjligheter för utkomster från en rad binäringar som är beroende av jordbruket som primärproduktion. Detta är en utveckling som går i direkt felaktig riktning i förhållande till devisen om att Hela Sverige ska leva.
Lika konkurrensvillkor
Att EU har en gemensam jordbrukspolitik visar på ett tydligt sätt betydelsen av livsmedelsproduktionen. Det är också helt nödvändigt att lika villkor gäller för jordbrukare inom EU- området. En harmonisering av avgifter/skatter på jordbruksområdet är nödvändig för att svenska jordbrukare ska kunna konkurrera med andra EU-länder på lika villkor.
Reformering av CAP
Den gemensamma jordbrukspolitiken bör reformeras med utgångspunkt i 1992 års reform av CAP. Det innebär en utveckling av dagens CAP och inte en nedläggning av jordbrukspolitiken som regeringens politik de facto leder till. Detta i andan av det felaktiga svenska omställningsbeslutet 1990.
I enlighet med vad som kommer att uppnås i kommande förhandlingar och WTO-rundor bör det europeiska jordbruket anpassas till internationella, mer marknadsmässiga förhållanden. Förändringar av stödnivåer måste ske i takt med andra WTO-länder och med hänsyn till den internationella konkurrenskraften. Det innebär en stegvis anpassning i takt med andra.
Det är nödvändigt att de ersättningsformer och regleringar som tillämpas inom det framtida CAP - inklusive Östeuropa - kan säkra livsmedels- säkerheten och rimliga inkomstnivåer hos lantbrukarna inom Europa. Detta utan att inverka negativt på u-ländernas livsmedelssäkerhet.
Betänkandet Mat & Miljö, Svensk strategi för EU:s jordbrukspolitik i framtiden (SOU 1997:102) har en teori om att höjda livsmedelspriser kommer att gynna u-ländernas livsmedelsproduktion. Detta kan till dels vara riktigt. Dessvärre kan höjda livsmedelspriser också leda till ökade bekymmer för de allra fattigaste folken i urbana områden. Sambanden är inte säkra och tydliga. Det krävs en betydligt mer omfattande analys av dessa mekanismer och en inriktning med försiktigare förändring av den globala jordbrukspolitiken för att inte oönskade och för delar av världsbefolkningen förödande effekter ska uppstå. Konsekvensanalyser med avseende på dessa aspekter kommer att behöva utarbetas kontinuerligt. Effekterna av en mer miljövänlig och ekologiskt inriktad jordbruksproduktion i Europa måste också vägas in i dessa resonemang.
Ställ krav i kommande internationella förhand- lingar
Inför kommande WTO-runda måste Sverige och EU inta mer bestämda krav utifrån de miljö- och djurskyddskrav som ställs på svenskt och europeiskt jordbruk. Det krävs en mer offensiv hållning där det gäller att se till svenska och europeiska intressen vad gäller jordbruksproduktionen och dess inriktning mot ett mer ekologiskt uthålligt jordbruk, miljöaspekter och hållningen till animalieproduktion.
Även om marknadsprisstödet successivt kommer att sänkas måste gränsskydd, intervention och exportbidrag tills vidare bibehållas om än på lägre nivå. Kompensation för prisstödssänkningar via direkta mer miljö- relaterade ersättningar till jordbruket är en nödvändighet.
Utgångspunkter för EU:s gemensamma jord- brukspolitik
Livsmedelsproduktion kan inte jämställas med annan näringsverksamhet. Mot bakgrund av den nuvarande ordningen inom EU kommer säkerligen ett särskilt ersättnings- och regelsystem att finnas under överskådlig tid. Reformeringen av EU:s jordbrukspolitik måste ske på ett sådant sätt att lika konkurrensvillkor för jordbrukare i olika EU-länder upprätthålls. Likvärdiga regler och principer bör gälla med möjlighet till lokal variation beroende på bland annat klimatförhållanden.
Den generella jordbruksersättningen bör ges ut i form av en areal- ersättning på all åkermark, inklusive vall. Miljöbetingade ersättningar för att hålla landskapen öppna, främja den biologiska mångfalden och bevara kulturmiljöer ska finnas liksom särskilda regionalpolitiska ersättningar som är betingade av olika regioners förutsättningar för livsmedels- produktion.
Jordbruket ska producera biologiskt fullvärdiga livsmedel. Målsättningen att svenskt jordbruk ska ställas om till 10 procent ekologisk odling till år 2000 bör överföras till europeisk nivå. Tydliga målsättningar för omställning av jordbruksproduktion till mer miljövänliga metoder och till ekologisk produktion bör fastställas på europeisk nivå.
För att stimulera den ekologiska odlingen ska kompensation ges för ett minskat tärande på råvaruresurser, mindre miljöbelastning med positiva effekter på bland annat bevarande av biologisk mångfald i odlings- landskapet och ambitionen att producera biologiskt fullvärdiga livsmedel.
Svenska miljö- och djurskyddsnormer ska vara miniminorm för det europeiska jordbruket. Sverige bör i EU med kraft verka för en harmonisering av miljöavgifter på kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel samt för likvärdiga villkor för animalieproduktionen.
En viktig konsumentupplysning är var livsmedlen har producerats och under vilka former. Ett gemensamt märkningssystem avseende ursprung och produktionsmetod ska eftersträvas.
Övergångsåtgärder vid öst- utvidgning
Central- och Östeuropas åkermarker ska inte ses som ett problem utan som en tillgång att användas i den gemensamma livsmedelsproduktionen. Argumentet att den gemensamma jordbrukspolitiken är kostsam måste ses i ljuset av att EU:s samlade kostnader för jordbrukspolitiken uppgår till 0, 6% av ländernas samlade BNP. Att klara en integrering av de central- och östeuropeiska länderna med dess jordbruk kan i denna belysning inte anses vara något oöverstigligt problem.
Den europeiska gemenskapens utvidgning österut innebär att den gemensamma jordbrukspolitiken kommer att omfattas av fler länder. För att omvälvningarna av jordbruket i de kommande EU-länderna inte ska bli för dramatiska bör särskilda övergångsåtgärder tillskapas som möjliggör en försiktig inslussning av denna jordbruksproduktion. Dessa övergångsregler ska som utgångspunkt ha de principer som skisserats här ovan. Det innebär att omställningen till ett ekologiskt hållbart jordbruk betonas starkt. Särskilda stimulansersättningar i syfte att få en övergång till ekologiska bruknings- metoder i nytillträdande öst-europeiska länder bör övervägas.
Inriktningen av svenskt jordbruk
Svenskt jordbruk bedrivs på ett alltmer miljömedvetet sätt. Strävan är också att komma ännu längre på detta område. En förutsättning för att det ekologiska jordbruket skall öka i omfattning är att det finns grundförutsättningar för att bedriva jordbruk överhuvudtaget. När den socialdemokratiska regeringen tillträdde bedrev den en politik som allvarligt skadade förutsättningarna för jordbruksnäringen. Det är bra att regeringen tänkt om men det får inte nu råda något tvivel om att regeringen verkligen ser jordbruks- och livsmedelssektorn som en framtidsnäring. Därför är det angeläget att riksdagen tydligt slår fast vikten av att långsiktiga och stabila spelregler ska gälla för dem som arbetar inom jordbruksnäringen.
Konsekvensanalys
Jord- och skogsbruket är en förutsättning för en levande landsbygd och tusentals arbetstillfällen i livsmedels- och skogsindustri. För att få en helhetsbild av jordbrukets betydelse borde en särskild konsekvensanalys genomföras. Denna skulle belysa jordbrukets betydelse för sysselsättning, försörjningsberedskap, bevarandet av det öppna landskapet, boende och service på landsbygd etc. Det är också helt nödvändigt att denna näring får konkurrensvillkor som gör att man rättvist kan bedöma effektiviteten i den svenska jordbruksnäringen i förhållande till den i omvärlden. En konsekvensanalys bör därför också innehålla uppgifter om vilka förhållanden som råder gentemot omvärlden i syfte att kartlägga en svensk lantbrukares ekonomiska konkurrenssituation i relation till lantbrukare i varje annat EU-land. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med en sådan konsekvensanalys att ha som underlag för det fortsatta beslutsfattandet.
Miljöavgifter tillbaka till jordbruket
Miljöavgifter som tas ut av jordbrukarna ska enligt Kristdemokraternas uppfattning i sin helhet återföras till jordbruket i form av ersättningar för miljöbevarande åtgärder. Detta är också ett sätt att finansiera den nationella delen av miljöprogrammet. Om man återför miljöavgifter utifrån krav på ytterligare miljöåtgärder får man en dubbelverkande effekt av miljöavgifterna. Yrkande om detta finns i motionen om "Hållbart fiske och jordbruk".
Sverige bör i EU med kraft verka för en i alla länder lika miljöavgift på kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Utgångspunkten bör vara vår nuvarande svenska nivå och sedan en stegvis höjning. Dessa miljöavgifter bör sedan till fullo utnyttjas för att stödja en ekologisk anpassning av odlingen inom EU med biologiskt fullvärdig kost som mål. LRF-kampanjen om världens renaste mat måste bli en ledstjärna också för arbetet inom EU.
Förenklat regelsystem som gynnar ekologisk produktion
Det är mycket angeläget att inom EU få till stånd ett förenklat regelverk för stöd till ekologisk odling. För närvarande använder man sig av ett system med s k positivlistor, dvs det som inte finns upptaget på listan är i princip inte tillåtet. Att få nya produkter godkända för det ekologiska jordbruket kan ta tid, i de flesta fall minst ett år och möjligheterna till dispenser eller tidsbegränsade tillstånd är mycket små. Denna konstruktion gör att regelverket blir mycket trögt och mer hindrar än stimulerar utvecklingen av den ekologiska produktionen. Systemet med "positivlistor" måste bytas ut mot mer principiella regler för vad som är tillåtet och inte tillåtet. Tolkning och beslut bör ligga på nationell nivå. Ett obligatoriskt informationsförfarande medlemsstaterna emellan borde kunna säkerställa att bedömningarna blir tillfredsställande lika.
En annan mycket viktig fråga att driva inom EU för att stimulera till utveckling och tillväxt i den ekologiska produktionen är omläggningstidernas längd, möjligheten till parallellproduktion och kvalitén i kontrollen. I EU krävs 2 års omläggningstid medan praxis i Sverige har varit 1 år. En förkortning av omläggningstiden till 1 år gör reglerna mer utvecklingsvänliga och innebär att tveksamheten hos enskilda jordbrukare för att lägga om till ekologisk produktion minskar. Ett kontrollerat karensår ger förtroende för ekologiska produkter och det borde vara ett minimikrav i alla länder.
Slut kretsloppet stad - landsbygd
EU:s lagstiftning behöver också ändras i ett annat avseende för att det ekologiska jordbruket ska kunna utvecklas. Enligt denna är det nämligen förbjudet att använda sig av hushållsavfall i form av komposter, human avföring och rötslam ifrån reningsverk. Sverige och Danmark har försökt att få till stånd en ändring men frågan har ännu inte lösts. En viktig fråga framöver blir därför att marknadsföra tankar om kretslopp som hushållning och effektivt utnyttjande av produktionsresurser för att på så sätt lägga grunden till en förändrad syn på dessa produkter.
Idag har vi ett stort flöde av växtnäringsämnen som transporteras från lantbruket in till tätorten utan att återföras. Speciellt anmärkningsvärt är den stora kväve- och fosforkälla som lantbruket skulle kunna utnyttja. Att kunna sluta kretsloppet mellan produktion och konsumtion för att till jordbruket återföra den växtnäring som bortförts via produkterna är en av de stora framtidsfrågorna för ekologiskt jordbruk och därmed för hela jordbruket och samhället. Sverige bör verka för att denna fråga lyfts fram inom EU för ett avgörande så att kretsloppet stad - land möjliggörs. Det bör finnas goda möjligheter till mellanstatligt utvecklingsarbete på detta område.
Djurregister
Driftskostnaderna för det djurregister som nu upprättas föreslår regeringen ska belasta lantbrukarna. Den nyligen införda kartavgiften är ett annat exempel på tvingande pålaga för bönderna. En avgift som vi kristdemokrater motsatte oss införandet av. Detta är inte en riktig politik. Det är inte den enskilde lantbrukaren som ska bära kostnaderna för registerhållning som hör samman med EU-krav. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som tydliggör att ökade kostnader som hör samman med EU-krav, som kartavgiften och djurregistret, skall bäras av staten. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med nytt förslag om finansiering av djurregistret.
Vad gäller nu införd kartavgift, som vi kristdemokrater motsatte oss, kan konstateras att hanteringen blivit ett administrativt misslyckande. Den definitiva kartavgiften fastställs först när länsstyrelsen beslutat om godkänd stödomfattning. Den preliminära kartavgiften ska då justeras i förhållande till den definitiva. Detta är ett mycket byråkratiskt arbetssätt som kostar tid och resurser helt i onödan. Man borde enkelt kunna lösa hanteringen av kartavgiften genom kvittning vid utbetalning av arealbaserat EU-stöd. Detta på samma sätt som återbetalningen av omställningsstödet genomfördes 1995 och 1996. Genom en ändring av nuvarande förordning skulle man på detta sätt förenkla administrationen högst avsevärt.
Under anslaget B 3 fanns tidigare ersättning för avbytarverksamheten.
Vi beklagar att regeringen med riksdagens stöd nu avvecklat stödet till denna verksamhet. För mjölkgårdar är avbytarverksamheten helt nödvändig för att möjliggöra ett normalt liv för jordbrukarna. Det är ytterligt märkligt att regeringen fullföljt denna sociala nedrustning. För vår del är vi beredda att på nytt stötta avbytarverksamheten. Detta ser vi som en del i ett tidigare ingånget avtal med Sveriges bönder.
Regeringen aviserar en översyn av organisationen av jordbruks- administrationen. Vi är övertygade om att en sådan genomgång kan leda till stora effektivitetsvinster som kommer att möjliggöra finansieringen av såväl registerhållning som visst stöd till avbytartjänsten.
Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket
För att öka förutsättningarna för att uppnå målet att 10 % av åkermarken ska vara omställd till ekologisk odling år 2000 bör anlaget ökas med 10 miljoner kr. Detta för att också möjliggöra ökade insatser för marknadsstödjande åtgärder för ekologiskt producerade livsmedel.
Kompletterande åtgärder inom jordbruket
På senare tid har regeringen ändrat jordbrukspolitik i den riktning vi kristdemokrater pläderat för. Regeringen föreslår nu efter flera års EU-medlemskap att Sverige ska använda det framförhandlade jordbruksstödet fullt ut. Det är bara att beklaga regeringens tidigare vägran att använda de jordbrukspolitiska möjligheter som EU-medlemskapet gav. Det har i onödan slagit ut många lantbrukare från näringen.
EU:s generella stöd gynnar i huvudsak den mer miljöbelastande spann- målsodlingen på slätten. Det är mot den bakgrunden de nationellt medfinansierade miljö-, LFA- och Norrlandsstöden blir så viktiga. Med dessa stöd kan odlingen i skogs- och mellanbygder samt Norrland komma upp i nödvändig och någorlunda likvärdig ekonomisk bärkraft med jordbruket i slättbygd. Ett uttalat mål är också att driva på den redan inslagna inriktningen på väg mot världens renaste jordbruk. Viktiga mål är bevarande av ur natur- och kultursynpunkt värdefulla marktyper och landskap, minskad miljöbelastning, ökad resurshushållning och att öka och bevara höga naturvärden och biologisk mångfald.
Lönsamheten i den miljövänliga mjölk- och nötköttsproduktionen - och annan vallbaserad animalieproduktion - är mycket pressad, och ett sätt att förändra förutsättningarna är införandet av ett generellt vallstöd. Påpekas bör det nödvändiga med att stödet utgår som just generellt stöd för vall och bete i hela landet. Regeringen har nu äntligen insett vallstödets fördelar men på ett mycket senkommet sätt vilket innebär att medel för detta inte kommer att betalas ut förrän 1998. Detta i sig är synnerligen anmärkningsvärt eftersom regeringen tidigare aviserat denna satsning men inte orkat med dess genomförande fullt ut under innevarande år. Lantbrukare som oförskyllt drabbas av försenade utbetalningar bör kompenseras. Detta kan gälla såväl miljöstöd som andra stödformer.
Miljöstöden till kulturmiljövård och biologisk mångfald ska gagna miljön och ge en rimlig ersättning till dem som brukar sin fastighet på ett natur- vårdande sätt. De ska vara enkla och obyråkratiskt utformade. Regeringen och jordbruksverket har dock dessvärre krånglat till regelverket på ett orimligt sätt. Av den utvärdering som genomförts av Jordbruksverket, Natur- vårdsverket och Riksantikvarieämbetet framgår att regelsystemet varit krångligt. Detta måste nu förändras så att miljöpoängsstöden utgår på ett generellt, enkelt och mer realistiskt sätt.
Arbetet med det nya miljöprogrammet som ska börja genomföras år 2000 måste påbörjas omedelbart så att vi från programperiodens början har ett enkelt robust system som är lätt att administrera och därmed avsevärt billigare än idag.
I Kristdemokraternas motion med anledning av propositionen om hållbart fiske och jordbruk (prop. 1997/98:2) utvecklas frågorna om miljöstödet ytterligare och där återfinns också hemställan på detta område.
Exportfrämjande åtgärder
I takt med att svenska livsmedelsprodukter blir kända ute i Europa ökar förutsättningarna för export. Det är därför angeläget att på olika sätt göra dessa produkter kända. Det gäller då inte minst också de ekologiskt producerade livsmedlen. Ytterligare 5 miljoner kr bör tillföras anslaget för exportfrämjande åtgärder varav hälften skall användas för marknadsföring av ekologiskt producerade livsmedel.
Utbildning och forskning
Utveckling av ett mer energisnålt jordbruk är nödvändigt, och forskning och utveckling pågår i viss mån både vad gäller källa, total förbrukning och effektivitet. Exempelvis kan nämnas produktion på gårdsnivå av biogas från vallgrödor, mer energisnåla metoder för jordbearbetning, ogräsbekämpning, konservering och hantering av grödor. Avsevärda mängder av olja kan troligtvis sparas.
Vid FN:s konferens för Miljö- och utveckling 1992, förband sig i-länderna att gå före och utveckla hållbara produktions- och konsumtionsmönster. Forskning och utveckling av ett resurs- och energieffektivt jordbruk måste därför ges hög prioritet. Yrkande om detta behandlas i motionen om hållbart fiske och jordbruk.
En viss del av anslagen till SLU och SJFR bör också öronmärkas för utveckling av ekologiskt lantbruk syftande till uthållighet och biologiskt fullvärdiga livsmedel. En målsättning bör vara 10 procent av de totala anslagen. Utvecklande forsknings-, innovations- och försöksverksamhet bör inom nämnda institutioner fördelas med prioritering till den samhällsnytta som kan nås i form av förbättrade odlings- och djurskötselåtgärder. Målsättningen att svenskt jordbruk ska ställas om till en viss andel ekologisk odling bör på motsvarande sätt överföras till europeisk nivå.
Fiske
Ett mål för fiskeripolitiken är att skapa förutsättningar för utveckling av konkurrenskraftiga företag inom fisket och vattenbruket. Näringen är beroende av stabila regler och en långsiktig och ansvarsfull hushållning med fisketillgångarna, inte minst för att bevara den biologiska mångfalden. Fisket är också en viktig förutsättning för levande kustbygd och skärgård. Detta är några av skälen till att det är nödvändigt att ge goda villkor för en livskraftig fiskenäring.
Sverige deltar fullt ut i EU:s gemensamma fiskeripolitik från den 1 januari 1995. Den består av resurs-, marknads- och strukturpolitik. EU har slagit fast mål och regler för den omstrukturering som pågår sedan 1994. Syftet är att uppnå en varaktig balans mellan fiskeresurserna och deras nyttjande. EU- stödet på fiskets område ges i huvudsak inom ramen för det strukturstöd som kan hänföras till mål 5a, anpassningen av fiskerisektorns struktur. Det är också enligt Kristdemokraternas uppfattning angeläget att undersöka möjligheterna att bättre utnyttja EU:s stöd för landsbygdsutveckling, det s.k. 5b-stödet, för fiskeberoende områden. I denna fråga borde regeringen ta initiativ så att alla möjligheter tas tillvara. Detta tas upp som yrkande i motionen om hållbart fiske och jordbruk.
Under anslagsdelarna på fiskeområdet har vi inga yrkanden. Övriga synpunkter på fiskefrågor behandlas i den motion vi kristdemokrater avlämnat avseende propositionen om hållbart fiske och jordbruk.
Rennäring m.m.
Regeringen har fått riksdagens stöd för en sänkning av prisstödet till rennäringen. Detta drabbar särskilt renägarna i den yttersta glesbygden. Vi vill stärka upp prisstödet och anslår ytterligare 5 miljoner kr för detta ändamål.
Skogsnäring
Regering och riksdag har tidigare markerat att man vill ha en ägarstruktur i det svenska skogsbruket som innebär att ökat enskilt ägande bör stimuleras till skillnad från ökat storbolagsägande. Den beskrivna förändringen av ransoneringsregeln kan inte sägas ligga i linje med denna inriktning, snarare tvärtom. När storbolag köper till skogsmark berörs de fortfarande inte av ransoneringsregeln eftersom de tilläggsköpta hektaren räknas in i det totala skogsinnehavet.
Sänkningen från 100 till 50 hektar kan ses som ett försök att förhindra "klipparna". Åtgärden kan utgöra ett hinder för denna typ av verksamhet men för att komma åt det problemet på allvar och det ovan nämnda borde hela regelverket ses över. Således även jordförvärvslagen. Sannolikt vore det bästa och enklaste att man ser över föreskrifterna till skogsvårdslagen. Regeringen borde ta ett sådant initiativ.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av svensk jordbrukspolitik syftande till att ge möjlighet att bedriva jordbruk i hela landet och fullt utnyttjande av befintlig åkermark,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det globala perspektivet i livsmedelsförsörjningen skall vägas in vid utformningen av jordbrukspolitiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lika konkurrensvillkor för lantbrukarna inom EU-området,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om harmonisering av miljöavgifterna inom EU-området,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska utgångspunkter inför reformeringen av CAP,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk hållning inför kommande WTO-runda,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av långsiktiga och stabila spelregler för jordbruksnäringen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en konsekvensanalys av jordbruksnäringens betydelse och konkurrensvillkor gentemot omvärlden,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lantbrukarna ej skall belastas med kostnader för hållande av register föranledda av EU-krav,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenkling av administrationen kring kartavgiften,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frigjorda resurser vid effektivisering av jordbruksadministrationen skall användas för registerhållning och stöd till avbytartjänsten,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om öronmärkta anslag till SLU och SJFR för utveckling av ekologiskt lantbruk,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i EU skall verka för att öka det ekologiska jordbrukets andel inom EU på motsvarande sätt som i Sverige,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av regelverket beträffande skogsvårdsfrågor,
15. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag under utgiftsområde Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar anvisar anslagen enligt uppställning:
Tabell
Stockholm den 10 november 1997
Alf Svensson (kd)
Dan Ericsson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Mats Odell (kd) Inger Davidson (kd) Göran Hägglund (kd) Chatrine Pålsson (kd) 1 Yrkande 4 hänvisat till SkU.
2 Yrkande 6 hänvisat till NU.