Jag har nyligen varit på besök vid Konvex AB i Stenstorp. På Konvex tas det omhand kadaver från Ystad i söder till Gävle i norr. En mer illa placerad verksamhet är svårt att finna. Kadaverfabriken ligger nästan mitt i samhället, granne med en ostfabrik! Stanken som sprids i Stenstorp samhälle är förfärlig. Invånare vittnar om att det ofta är omöjligt att sitta utomhus och fika. Man kan inte bjuda hem folk eftersom stanken orsakar illamående och man berättar att det ganska ofta ligger delar av kadaver vid vägarna inne i samhället. Delar som ramlar av transporterna som går rakt igenom Stenstorp.
Koncessionsnämnden skall inom kort avgöra om Konvex AB får fortsatt koncession för sin verksamhet. Stenstorpsborna har efter alla dessa år fått nog. Nu kräver man att verksamheten flyttas.
Konvex är en symbol för hur de storskaliga "lösningarna" skapar problem. Det är naturligtvis inte rimligt att alla kadaver från Ystad till Gävle skall transporteras till samma plats - Stenstorp - för att tas om hand. Det skapar långa transporter med miljöförstöring som följd. Det är dessutom farligt kortsiktigt sett. Det är ofta sjuka djur som har dött, det kan vara av salmonella eller andra farliga sjukdomar, och transporter skapar risker för smittspridning. Det är inte svårt att föreställa sig hur smitta kan spridas när kadaver ramlar av lastbilarna.
Stenstorpsborna har nu börjat polisanmäla företaget då kadaverdelar ramlar av transporterna. Man är orolig för smittoriskerna och man är trött på stanken som detta medför. Stenstorpsborna är också oroliga för vad som skall hända i framtiden. Verksamheten vid Konvex väntas nämligen öka markant beroende på nya EU-regler på området som förbjuder all nedgräv- ning av självdöda djur. Det är så långt ifrån kretslopp man kan komma.
Regeringen måste återkomma till riksdagen med förslag på hur den svenska kadaverhanteringen skall utformas i småskalig riktning och att transporterna av kadaver skall nedbringas och göras säkra. Regeringen måste också uttala principer för var verksamhet som Konvex får etableras och vilka åtgärder man ämnar vidta för att säkra transporterna.
Vad gör man då av dessa kadaver? De mals ned till kadavermjöl och smälts ned till olja. Hittills har man exporterat oljan för tillverkning av t.ex. bildäck. Av kadavermjölet görs foder till pälsdjur, t.ex. minkar som föds upp till pälsindustrin.
Den svenska lagen på området lyder:
Som foder till andra djur än pälsdjur får inte användas djur som självdött eller som avlivats men inte slaktats upp. Detsamma gäller delar av sådana djur och sjukligt förändrade delar av slaktade djur. Vad som sägs om foder gäller också fodermjöl och annan vara som framställts av sådana djur eller djurdelar.
Bland EG:s olika författningar finns inga bestämmelser som entydigt förbjuder användningen av kadaver i fodersammanhang.
I samband med Sveriges anslutning till EU fick man ett undantag på foderområdet.
Sverige får fram till den 31 december 1997 behålla den lagstiftning som gällde före anslutningen och som förbjuder användningen av foder som framställts av djur som har dött av naturliga orsaker eller som kommer från delar av kroppar från slaktade djur som uppvisat patologiska förändringar. Senast den 31 december 1997 skall enligt förfarandet i artikel 10 i direktiv 77/101/EEG beslut fattas om den ansökan om anpassning som Sverige lämnat. Denna ansökan skall åtföljas av en utförlig vetenskaplig redogörelse för motiven för ansökan. Denna avvikelse får inte påverka den fria rörligheten för animaliska produkter i gemenskapen.
Frågan är vad som händer efter den 31 december 1997? Skall Sverige tvingas slopa förbudet mot kadavermjöl i foder till även andra djur än pälsdjur?
Jordbruksverket anser att Sverige bör begränsa anpassning av EG:s regelverk med innebörden att högriskavfall inte tillåts för användning i foder till något djurslag inom EU, oavsett hur materialet ifråga bearbetats. I andra hand avser Jordbruksverket att Sverige bör begära anpassning av EG:s regelverk med innebörden att Sverige får förbjuda användningen av högrisk- material, i foder inom landet, oavsett hur materialet ifråga har bearbetats.
Enligt min mening måste regeringen agera för att det svenska undantaget skall gälla även efter den 31 december 1997 och att regeringen skall utarbeta en handlingsplan med syfte att driva igenom ett kadaverförbud inom EU motsvarande det svenska. Det är också viktigt att den svenska regeringen verkar för att Sverige inte exporterar kadavermjöl till länder som inte har ett förbud mot att använda kadavermjöl i foder till andra djur än pälsdjur.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om småskalig kadaverhantering i Sverige,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om transporter av kadaver,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att behålla kadaverförbudet efter den 31 december 1997,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en handlingsplan för kadaverhantering i EU,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om export av kadavermjöl,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principer för var kadaverhanteringsverksamhet får etableras.
Stockholm den 1 oktober 1997
Annika Nordgren (mp)