Kalmar län är ett jord- och skogsbrukslän. Mer än vart tredje arbetstillfälle genereras ur lantbruket. På Öland emanerar mer än 40% av arbetstillfällena från jordbruket, som också omfattar flera specialgrödor.
En jordbrukspolitik som ger näringen förutsättningar till utvecklings- och expansionsmöjligheter kommer således att bidra till fler arbetstillfällen inom lantbruksnäringen, men även inom länets vidareförädlings-, transport- och handelssektor.
Nuvarande regelverk i naturvårdslagstiftningen som berör biotopskyddet i odlingslandskapet ger mycket begränsade möjligheter för lantbrukaren att ta bort odlingshinder, t.ex. stenmurar, för att skapa en bättre arrondering eller rationell brukning.
Länsstyrelsen saknar tillika befogenheter att göra lokala bedömningar av sådana ärenden inom ramen för regelverket.
För områden med ett stort inslag av odlingsrösen, stenmurar och andra kulturinslag i landskapet kombinerat med intensiv jordbruksproduktion innebär det stora svårigheter för enskilda lantbrukare att skapa en ändamålsenlig fastighetsstruktur. Detta gäller i allra högsta grad exempelvis Öland. Den mycket stränga lagtolkningen mot borttagning av odlingshinder utgör ett allvarligt hot mot ett framtida effektivt jordbruk på Öland och i andra delar av Kalmar län.
Naturvårdsverkets uppfattning som den kommer till uttryck i de allmänna råden är att bestämmelsen om undantag inte avser att tillgodose markägarens/brukarens planer på att förändra eller utvidga brukandet av marken eller att rationalisera verksamheten på sätt som kan skada skyddade biotoper.
I den konkurrenssituation som lantbruket befinner sig, med krav på effektivisering och rationalisering för att minska produktionskostnader, är det nödvändigt att lagstiftningen medger en ökad flexibilitet och harmonisering med lokala produktionsförhållanden. Detta kan ske med bevarande av den biologiska mångfalden och med hänsyn tagen till lokala kulturvärden. Ersättning via miljöstödsprogrammet ger otillräcklig kompensation för att bevara odlingshinder, inte minst vid t.ex. sammanläggning av fastigheter med stort behov av arronderingsförbättringar.
En tillämpning av biotopskyddsbestämmelserna med hänsynstagande också till brukarens intressen och en lagändring i syfte att nå en lokal anpasssning av biotopskyddet med hänsyn tagen till jordbrukets behov av rationalisering bör ske för att jordbruket fortfarande skall ha möjlighet att vara en framtidsnäring - även på Öland och i Kalmar län.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en lagändring i syfte att nå en lokal anpassning av biotopskyddet med hänsyn tagen till jordbrukets behov av rationalisering.
Stockholm den 24 september 1997
Sivert Carlsson (c)