Regeringen beskriver på ett mycket förtjänstfullt sätt en rad åtgärder och målsättningar för att långsamt minska jordbrukets negativa miljöpåverkan. Likaså finns anvisningar om satsningar för att främja den ekologiskt hållbara odlingen. Målsättningen har höjts avsevärt de senaste åren, men vi ligger långt under de nödvändiga insatserna.
Naturligtvis krävs en viss process utsträckt över tiden för att ställa om en så stor produktionsenhet, med djupt förankrade kemikaliebaserade produktionsmetoder, som jordbruk och trädgårdsnäring. En stark motvilja mot förändring till ett helt ekologiskt produktionssystem finns inom jordbrukarrörelsen. "På väg mot världens renaste jordbruk" är en slogan som beskriver en process, utan tidsangivelse och ambitionsnivå.
Faktum är att hela jordbrukskooperationen och privata företag i branschen som försörjer jordbruket med insatsmedel är beroende av att systemet med handelsgödselmedel, kemikalier och kraftfodermedel bibehålls. Om en omställning skulle ske måste dessa organisationer och företag omstrukturera sig, eftersom stora delar av marknaden då skulle försvinna helt.
I dag baseras alla insatsmedel i stort sett på import, om ej färdiga produkter, så råvaror till den inhemska förädlingsindustrin. Importerat oljekraftfoder lämnar i dag restprodukter från bekämpningsmedel använda i utlandet, i vår mjölk, osv.
Grundvattnet
I stora delar av Sverige är grundvattnet i dag förorenat av kväve/nitrat från jordbruket. Det kommer från både dålig stallgödselhantering och handelsgödselanvändning. Det har sedan lång tid funnits en diskussion om huruvida forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) eller Statens naturvårdsverk (SNV) skall gälla. De värden som i regeringens skrivningar hänvisas till SNV torde ligga starkt i underkant vad gäller jordbrukets läckage till yt- och grundvatten.
Förhållandet mellan läckage från jordbruket och reningsverk från avloppssystem är snarare att jordbruket "läcker" mer än fyra (4) gånger så mycket kväve till naturen som avloppsreningsverken. Läckaget från jordbruket motsvarar den importerade volymen handelsgödselkväve, varje år!
Att renovera och sanera grundvattnet är en oerhört tids- och kostnadskrävande process, om det över huvud taget går. Vi har redan ett problem i Sverige, klart mätbart i Dalarna. Om Kommunikationskommitténs nya begrepp "internalisera" kostnaderna skulle appliceras på jordbruket blir de samhällsekonomiska kostnaderna för dagens konventionella kemikalie- jordbruk enorma.
Kraftfullare åtgärder
Import av insatsmedel och läckage till grund- och ytvatten fortsätter hela tiden. De beräknade reduceringar som redovisas i propositionen räcker på långa vägar inte alls i ett långsiktigt perspektiv.
Vi menar därför att en mycket tydligare markering måste göras för att styra om produktionen mot ekologisk odling, såväl inom trädgård som jordbruk, från regering och riksdag.
För att verkligen realisera ett ambitiöst omställningsprogram bör resurser inom befintliga ramar anvisas för marknadsföring, utbildning och information, för att öka konsumenternas medvetenhet. Resurser inom befintliga ramar för forskning och teknikutveckling skall tydligt anvisas till den ekologiska forskningen inom SLU och andra institutioner.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en snabbare omställning till ekologisk produktion inom jord- och trädgårdsnäringen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att resurser inom föreslagna ramar tydligare anvisas, vad avser forskning och teknikutveckling, för ekologisk odling.
Stockholm den 2 oktober 1997
Per Erik Granström (s)
Iréne Vestlund (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Barbro Hietala Nordlund (s) Leo Persson (s) Laila Bäck (s)