Motion till riksdagen
1997/98:Fö604
av Sigge Godin (fp)

Kustbevakningens organisation


Kustbevakningens centrala ledning föreslår en ny regional organisation. Förslaget innebär bland annat att antalet regioner minskar från fyra till tre samt att den norra regionen ingår i en ny region, Nordost, som kommer att betjäna en kuststräcka på 1 000 kilometer. Ledningen för regionen föreslås lokaliseras till Stockholm. Regionledningen i Härnösand avvecklas.

Enligt Kustbevakningens ledning begränsas i dag verksamheten längs Norrlandskusten av ett mycket besvärande vakansläge i den lokala organisationen. Indragningen av ledningscentralen i Härnösand skulle frigöra personal för tjänstgöring till sjöss. Bland verksamhetsmässiga konsekvenser av organisationsförändringen anges att den operativa förmågan till sjöss kommer att öka. Det är tveksamt om det är möjligt att lösa vakansproblem till sjöss genom att omplacera personal som under lång tid innehaft stabsuppgifter.

Effektiv regionalledning framhålls av ledningen som betydelsefullt i Kustbevakningens verksamhet. Ledningen avsåg tydligen att föreslå endast två regioner men förkastar förslaget med hänvisning bland annat till att de geografiska områdena blir för stora. Förslaget region Nordost medför samtidigt mycket stora avstånd, vilket tydligen inte hindrar ledningen att lägga fram förslaget.

Nuvarande region Nord samverkar förutom med MKN med länsmyndigheter, tull och kommuner. Härtill kommer den ingående lokala och regionala kännedomen samt personkontakterna. Det är ofrånkomligt att betydande delar av dessa tillgångar kommer att förfaras med aktuellt förslag att inrätta en region Nordost. Region Nord omfattar i dag fem län och ett 20-tal kommuner samt två tullregioner förutom ett område i stort sett gemensamt med Marinkommandot. Kustbevakningens förslag innebär samverkan med två marinkommandon, ytterligare fyra tullregioner samt närmare ett 100-tal kommuner. Det är uppenbart att omfattningen på den samverkan som en regionledning i det sammanhanget kommer att ställas inför, medför mycket stora krav på resurser, som delvis kommer att drabba samverkande myndigheter. Samtidigt hotar brister vad gäller geografisk kunskap och personkännedom.

Man måste fråga sig om den organisation som Kustbevakningen nu föreslår verkligen är optimal, och om möjligheterna till operativ ledning, samband och besparingar analyserats på ett konsekvent sätt. Länsstyrelsen i Västernorrland bedömer det högst tveksamt huruvida så är fallet. Östersjön har i dag två väl fungerande ledningscentraler, Stockholm och Karlskrona, samt en regioninspektör i Visby samverkande med Gotlands Militärkommando, MKG. Syd- och Västkusten är också väl tillgodosedda. Trots detta finns fortfarande förhållandevis enkla sambandscentraler (Gryt och Kungshamn) med bemanning dygnet runt, sambandscentraler som med enkla tekniska åtgärder skulle kunna läggas direkt under regionledningar eller ledningscentraler. Besparingen genom en sådan omdisponering svarar i stort mot redovisad besparing på fem miljoner kronor, vilken dock skulle få följden att den enda operativa ledningsfunktionen på en cirka 1 000 km lång kuststräcka försvinner. Länsstyrelsen i Västernorrland finner denna prioritering oacceptabel. Jag delar den uppfattningen.

Kustbevakningen hävdar att förslaget inte står i strid med förordningen om regionalt utvecklingsarbete (SFS 1982:877) vad gäller indragning av ”service i glesbygds- eller landsbygdsområden”. Kustbevakningen bortser då från bestämmelserna i samma förordning om att statliga myndigheter bland annat skall verka för att regionalpolitiska mål uppnås samt beakta möjligheterna till decentralisering (§ 3). Kustbevakningens förslag får diametralt motsatta effekter.

I regeringens budgetproposition framhålls att utvecklingen inom de utsatta regionerna kan kräva en ökad helhetssyn. Vidare nämns att regeringen avser att i en regionalpolitisk proposition bl a närmare behandla de framtida förutsättningarna samt mål och riktlinjer för regionalpolitiken. Det är närmast en självklarhet att Kustbevakningen när det gäller beslut om den regionala organisationen skall avvakta denna proposition.

Det är uppenbart att Kustbevakningen inte inser att flyttningen av regionledningen från Härnösand till Stockholm inte leder till uppgivna effekter vare sig när det gäller effektivisering eller besparing. Såväl länsstyrelserna i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten har samma uppfattning om förslaget till regionaliseringen.

Riksdagen bör som sin mening ge regeringen tillkänna vad som anförs beträffande Kustbevakningens omorganisation och dess konsekvenser för Norrlandskusten.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kustbevakningens omorganisation och dess följder för Norrlandskusten.

Stockholm den 5 oktober 1997

Sigge Godin (fp)