Motion till riksdagen
1997/98:Fö334
av Karin Israelsson (c)

Stridsskola Nord


När beslutet om nedläggning av I 20 i Umeå togs, togs även beslut om att Stridsskola Nord skulle läggas ner. Detta visar utredningen rörande den framtida skolverksamheten inom försvaret tydligt. Mitt motionsförslag att ta dessa beslut parallellt hade, om det följts, ställt Stridsskolan Nord i en helt annan position om brigaden funnits kvar. Det är beklagansvärt att två av varandra så beroende beslut inte kunde tas samtidigt. Helhetsbilden hade då med all säkerhet varit annorlunda och Stridsskola Nords många fördelar varit jämförbara med andra orters på ett klart fördelaktigt sätt.

Nu föreslås i propositionen att Stridsskola Nord skall läggas ner. Skälet som anförs är besparingar inom en tioårsperiod. Detta verkar inte vara helt klarlagt då de personalkostnader som uppstår i skolverksamheten inte ger någon besparing. De militära skolorna är i sin helhet personalförsörjda genom kommenderad personal som vid en eventuell nedläggning återgår till sina hemförband. Det är också fel att påstå att man börjar nya verksamheter på nya orter då man i verkligheten flyttar verksamhet från orter där de idag är etablerade. Om man ser på utbildningskostnaderna per elev så är det idag dubbelt så dyrt att utbilda en elev i Kvarn och Skövde jämfört med Umeå.

Propositionen anför vikten av att militära skolor ligger i nära anslutning till civil högskola. I Umeå har detta varit fallet under många år och ett meningsfullt samarbete har utvecklats till fromma för både den militära liksom den civila utbildningen. Universitetet och Stridsskolan har haft ett värdefullt samarbete liksom samarbete med andra institutioner liksom FOA. Det finns många positiva verkningar av att officerare i högre grad utbildas och umgås i den akademiska världen. I Umeå har redan stora steg tagits i denna riktning. Detta samarbete mellan Stridsskola Nord, Umeå Universitet och Skyddsskolan utgör denna samverkansform som man anser skall utvecklas. Varför då slå sönder en redan befintlig samverkansform och ersätta den med en annan som inte kommer att bli av samma storleksordning.

Bristen på möjlighet till samlokalisering med en brigad ansågs i förra försvarsbeslutet inte förhindra att skolverksamhet bedrevs på dessa orter. Nu framhålls i detta förslag att denna samlokalisering är helt nödvändig. Detta är dock inte helt logiskt när man ser att man i Kvarn saknar brigad, men skjutfältet är i god kondition och utbildningsverksamheten skall finnas kvar. Samarbete sker med Stridsskolan Syd i Skövde. Detta består i att man transporterar stridsfordon från Skövde till Kvarn för att överhuvudtaget kunna öva eftersom övningsfältet i Skövde är begränsat.

I detta beslut har man inte tagit hänsyn till vilken typ av brigad det handlar om. Boden saknar fordon för att kunna transportera trupper i någon högre omfattning. Dessa logiska kullerbyttor försvagar argumentationen för att man skall lägga ner Stridsskolan i Umeå. Hade de fördelar som finns i ett bevarande av denna utbildningsplats lyfts fram på ett rättvist sätt hade också beslutet kunnat bli ett annat. Man kan inte undgå att tro att detta beslut redan fanns underförstått när försvarsbeslutet togs vid det senaste tillfället.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen beslutar avslå propositionens förslag om nedläggning av utbildningen vid Stridsskola Nord.

Stockholm den 2 oktober 1997

Karin Israelsson (c)