Motion till riksdagen
1997/98:Fö321
av Ingvar Eriksson och Jan Backman (m)

Försvarets vädercentraler


I regeringens budgetproposition för 1998 under utgiftsområde 6 Totalförsvaret, föreslås bl.a. att vädercentral Syd läggs ned. Motivet uppges vara en följd av en sammanslagning av försvarets vädercentraler.

Vi har svårt att finna någon stor effektivitetsvinst eller ekonomisk vinst – i synnerhet om man ser till alla olika uppgifter det kan bli frågan om såväl i fredstid som i en kris eller ett krigsläge. Förslaget grundar sig på en utredning som har flera allvarliga brister. Vi saknar en funktions- och konsekvensanalys av förslaget, och än allvarligare, en analys av det framtida behovet av vädertjänst inom Försvarsmakten.

Att ha en enda vädercentral, vilket blir följden om förslaget genomförs, är en enorm risktagning, både kvalitets- och säkerhetsmässigt. Med krav på ett kostnadseffektivt försvar går det inte att bortse från verksamhetsanpassade prognosers betydelse för effektiv förbandsproduktion och vidare möjligheter att effektivisera materielanvändning och förnödenhetshantering samt minska energikostnader.

Inom Försvarsmakten är alltid försvarets vädertjänst en del i säkerhets­tänkandet. När nu Försvarsmakten dessutom har krav på sig att stödja det civila samhället vid kris och katastrofer samt att delta i internationella operationer är det helt oförsvarbart med endast en central.

Eftersom vädertjänsten har ett nära samarbete med ledningsfunktionerna inom försvarsmakten bör det rimligen inte heller beslutas om vädertjänstens organisation innan ledningsstrukturen är klarlagd.

Sverige är ett avlångt land – med en framtida inriktning på tre försvars­områden – Nord, Mitt, Syd. Vi utgår från att det blir viktigt att samordna vädertjänsten med försvarets operativa verksamheter inom respektive militärområde – inte minst i ett kris- eller krigsläge. Vi känner oro för den ökade sårbarhet som en koncentration av verksamheten till en enda större enhet skulle innebära.

Eftersom försvarets ledningsorganisation ännu ej är slutligt fastlagd, anser vi att regeringen bör uppskjuta avgörandet om försvarets vädercentraler.

"Återtagningsförmågan", från det bantade försvaret enligt försvarsbeslutet förra året, till ett större och operativt starkare, om nya hotsituationer uppstår, blir svårare vid en koncentration av vädercentralerna till en enda enhet.

En sammanslagning av försvarets vädercentraler skulle sannolikt åsamka Försvarsmakten onödiga kostnader eftersom ledningsstrukturen (Milo, Flyg­kom­mando, Marinkommando, HKV) fortfarande diskuteras samt att underlaget till förslaget om nedläggning av vädercentral Syd innehåller allvarliga brister bör nuvarande vädercentralorganisation gälla tills vidare.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att behålla vädercentral Syd,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om koncentration av försvarets vädercentraler till en enhet,

  3. att riksdagen hos regeringen begär att avgörandet om vädertjänstens organisation senareläggs tills ledningsstrukturen inom Försvars­makten är klarlagd.

Stockholm den 2 oktober 1997

Ingvar Eriksson (m)

Jan Backman (m)