Motion till riksdagen
1997/98:Fö315
av Birger Hagård och Carl G Nilsson (m)

Lokalisering av signalspaning m.m.


Regeringen har i årets budgetproposition föreslagit, att riksdagen skall godkänna yrkande 29 ang. totalförsvaret, utgiftsområde 6, vad avser inriktning av verksamheten för program 13. För krigsorganisationen gemensamma resurser (avsnitt 4.12). Detta innebär bl.a. omlokalisering av den flygburna signal- och radarspaningen i fred (FSR 890) från Malmen, Linköping, samt flygtransportresurserna i Bromma (VIP) till Uppsala (F 16).

Som motiv för omlokaliseringen anges: ”att av verksamhetsskäl få en rationell, organisatorisk och lokalmässig lösning, som med hänsyn till ekonomi och personalför-sörjning är hållbar på lång sikt” (BP, 6. s 37). Försvarsmakten har i sitt beslutsunderlag i mars i år uppskattat kostnaderna för en flyttning till ca 150 miljoner kronor.

Samtliga fackliga organisationer (SACO, LO och TCO) har i centrala förhandlingar avvisat Försvarsmaktens utredningsmaterial och föreslagit en fortsatt lokalisering till Malmen och Bromma. De hänvisar bl.a. till en av Arbetstagarkonsult AB gjord analys av Försvarsmaktens utredning. Enligt denna är de ekonomiska beräkningarna som gjorts i Försvarsmaktens utredning inte hållbara. En flyttning skulle snarare kosta 250 miljoner kronor. Det måste anses anmärkningsvärt att Försvarsmaktens utredning inte blivit föremål för sedvanlig remissbehandling.

Den flygburna signal- och radarspaningen är nu lokaliserad till Malmen, där lokaler hyrs fördelaktigt av FFV Aerotech. Dessa renoverades för ett par år sedan för 25–27 miljoner kronor och är nu synnerligen ändamålsenliga. Verksamheten fungerar väl i alla avseenden, ekonomiskt, organisatoriskt, tekniskt och operativt. Nyrekrytering sker utan problem.

På Malmen finns i dag Försvarsmaktens helikopterflottilj – organiseringen skall enligt BP fullföljas. Vidare finns där Östgöta arméflygbataljon AF 2. FMV Prov, som har en avgörande betydelse för de båda flygsystemen (avs. signal- och radarspaningen) och deras utveckling under flera år framåt samt FFV Aerotech med support till systemen.

Därtill kommer, att de exklusiva flygsystem, som det är fråga om, kräver tillgång till såväl modern forskning som underhållsresurser i övrigt. Detta finns redan på Malmen och i Linköping genom bl.a. SAAB Aerospace och FFV Aerotech.

Transportflyget (VIP) fungerar väl på Bromma och kan, om så skulle bli nödvändigt, väl inrymmas på Malmen, som redan i dag har det tekniska ansvaret samt ombesörjer drift och underhåll av VIP-verksamheten.

Drygt 70 personer sysselsätts i dag av den berörda verksamheten på Malmen. Av dessa pendlar ett trettiotal dagligen från Norrköping.

Det har beräknats, att en flyttning till Uppsala och F 16 skulle kräva investeringar på ca 200–250 miljoner kronor. Det finns ingenting där i dag, som kan utnyttjas av de berörda flygsystemen. Bl.a. måste en hangar uppföras.

Några hållbara argument för den föreslagna förflyttningen synes knappast finnas. Den nuvarande verksamheten fungerar uppenbarligen väl. Goda, nyrenoverade lokaler används till fördelaktiga kostnader. Utrymme finns för vidare utveckling. Den befintliga personalen är negativ till en flyttning och får på central nivå stöd av samtliga personalorganisationer. All önskvärd kringverksamhet finns tillgodosedd. Förslaget om en flyttning av verksamheten har inte ens underkastats en sedvanlig remissbehandling.

I en tid, då alla möjliga besparingar, måste göras, synes det inte försvarbart att genomföra en onödig och oönskad omlokalisering till ett pris av några hundra miljoner kronor för skattebetalarna.Vi vill med bestämdhet avvisa regeringens förslag.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen avslår regeringens förslag vad avser lokalisering av den flygburna signal- och radarspaningen i fred från Malmen, Linköping, samt av flygtransportresurserna i Bromma till Uppsala.

Stockholm den 3 oktober 1997

Birger Hagård (m)

Carl G Nilsson (m)

Gotab, Stockholm 2002