Motion till riksdagen
1997/98:Fö221
av Birger Schlaug m.fl. (mp)

Utgiftsområde 6, Totalförsvar


1 Inledning

Miljöpartiets vision är en global, total, militär nedrustning. Vi menar att världs­samfundet inte längre får acceptera att astronomiska summor satsas på militära försvar och rustningar runt om i världen. De gemensamma resurserna bör istället användas för att lösa miljöproblem, fattigdom och social misär. I teorin är det säkerhetspolitiska begreppet genom ett riksdagsbeslut vidgat till att inte bara gälla militära hot. Hotbilden inom det säkerhetspolitiska området innefattar således bland annat miljöförstöring, resursutarmning, ökande sociala och ekonomiska klyftor. Mot dessa hot hjälper inte investeringar i militära vapen. Mot dessa hot kan inte militära maktmedel ens i teorin utgöra en lösning.

I en tid då en enig riksdag säger att det inte föreligger något som helst militärt hot mot Sverige satsar majoriteten i riksdagen på t.ex. ytterligare inköp av stridsflygplanet JAS 39 Gripen. Utgifterna under budgetåret 1995/96 uppgår till 8,5 miljarder kronor och under budgetåret 1998 beräknas medlen för JAS-programmet uppgå till drygt 7,6 miljarder kronor. Hela JAS-ramen är nu uppe i fantastiska 76,4 miljarder kronor. Av dessa är 27,9 miljarder tillkommande investeringar för delserie tre, alltså ytterligare 64 flygplan, vilket regeringen beslutade i juni 1997.

För år 1998 vill regeringen ha bemyndigande att beställa militär materiel för 23 513,9 miljoner kronor. Den totala bemyndigade ramen är 83 505,4 miljoner kronor. Detta är enligt Miljöpartiets mening oacceptabelt! Det krävs istället en överföring från det militära försvaret till investeringar i verklig säkerhet, bl.a. för bättre miljö och minskade sociala klyftor, för att motverka sårbarhet och öka självtillit och robusthet. Miljöpartiet vill göra stora besparingar på det militära försvaret. På sikt vill vi ställa om från ett militärt försvar till ett starkt civilt försvar. Vi vill spara på så sätt att stora besparingar sker efter detta budgetår, då vi vill avbryta kostsamma materielprojekt, minska antalet armébrigader till sex till år 2001 och uppdra åt regeringen att förhandla med Industrigruppen JAS om att riva upp sommarens beslut om anskaffning om ytterligare 64 plan i delserie tre till en kostnad av 27,9 miljarder kronor. Eftersom vi avvisar delserie tre av JAS förespråkar vi fyra krigsflygsflottiljer med två JAS-divisioner på varje flottilj (de redan beställda delserie ett och två). Inom anslaget A 1 Försvarsmakten anser vi att en civilmotståndsutbildning skall finansieras. Två regementen bör ställas om till miljövärnsregementen. Regeringen föreslår ett ramanslag på 36,707 miljarder kronor för anslaget A 1 Försvarsmakten 1998. Miljöpartiet föreslår istället en ram för 1998 på 34,139 miljarder kronor. 1999 beräknar regeringen en ram på 39,218 mdr, Miljöpartiets beräkning uppgår till 36,053 mdr. För år 2000 blir regeringens ram 40,972 mdr medan Miljöpartiets ramförslag blir 34,672 miljarder kronor.

2 Beställningsbemyndiganden

Regeringen hemställer att riksdagen bemyndigar regeringen att i fråga om ram­anslaget A 1 Försvarsmakten beställa materiel m.m. och utvecklingsarbete så att behovet av anslagsmedel efter budgetåret 1998 för dessa och tidigare beställningar tillsammans uppgår till högst 83 505 400 000 kronor. Mer än hälften av denna summa är beställningar som redan gjorts. Den del av bemyndigandet som avser nya beställningar uppgår under 1998 till nästan 25 miljarder kronor! Miljöpartiet avvisar den del av bemyndigandet som avser nya beställningar och utvecklingsarbeten m.m. De som redan är gjorda går tyvärr inte att göra så mycket åt, utan att de svenska skattebetalarna får betala skadestånd till försvarsindustrin för brutna kontrakt. Det borde enligt Miljöpartiets mening vara omöjligt för riksdagen att ge regeringen detta bemyndigande, i stort sett utan att veta vad man tar ställning till för inköp och utan möjlighet att göra operativa bedömningar. Regeringen bör istället fortlöpande återkomma till riksdagen med förslag till beslut rörande materiel och utvecklingsarbete, så att riksdagen får en större möjlighet att påverka vad pengarna går till.

3 Krigs- och grundorganisationens utveckling

Miljöpartiet står fast vid de krav på minskning av organisationen som vi framförde i samband med försvarsbeslutet 1996. Dessa krav innebär i korthet att minska antalet armébrigader till sex till år 2001 och uppdra åt regeringen att förhandla med Industri­gruppen JAS om att riva upp sommarens beslut om anskaffning om ytterligare 64 plan i delserie tre till en kostnad av 27,9 miljarder kronor. Eftersom vi avvisar delserie tre av JAS förespråkar vi fyra krigsflygsflottiljer med två JAS-divisioner på varje flottilj (de redan beställda delserie ett och två). Inom anslaget A 1 Försvarsmakten anser vi att en civilmotståndsutbildning skall finansieras. Två regementen bör ställas om till miljövärnsregementen.

Med anledning av dessa förslag avslår Miljöpartiet de förslag regeringen ger till inriktning av verksamheten budgetåret 1998 på program 1–14. Under program 7 Stridsfartygsförband anser Miljöpartiet att riksdagen som sin mening skall ge regeringen tillkänna att utvecklingen av ubåt Viking skall avbrytas. Detta redovisas i en särskild motion. Vad gäller program 15 Internationell verksamhet avvisar vi detta förslag med anledning av att det omfattar svensk medverkan i Partnerskap för fred (PFF) och verksamhet inom ramen för Västeuropeiska unionen (VEU). Miljöpartiets inställning till dessa organisationer redovisas i särskild motion. För program 4.6 Omorgani­sation av Försvarsmaktens högkvarter konstaterar vi att regeringen inte anser att riksdagen skall ta ställning till denna, utan att det ankommer på regeringen att besluta om omorganisation av Försvarsmaktens högkvarter. Detta anser inte Miljöpartiet. Vi utvecklar även detta i en särskild motion till riksdagen.

4 Försvarsmaktens helikopterorganisation

Miljöpartiet anförde i motion till riksdagen inför försvarsbeslutet 1996 att vi ser positivt på att Försvarsmaktens helikopterresurser samordnas inom ett gemensamt program. I motionen skrev Miljöpartiet

Vid planering av var dessa skall lokaliseras bör hänsyn tas till samordning och samutnyttjning med det civila samhället så att dessa resurser kan utnyttjas på ett för samhället så effektivt sätt som möjligt (...) Miljöpartiet anser att de tankar som har framförts om en nationell räddningsflygsskola på Säve är värda att beakta. Vi vill också uppmärksamma att 12. Hkpdiv samverkar på ett föredömligt sätt med civila delar av samhället.

De av regeringen föreslagna fyra divisionerna som skall ledas och organiseras av en helikopterflottilj i Linköping motsvarar inte våra förväntningar och går dessutom enligt Miljöpartiets uppfattning på en rad punkter emot de intentioner som riksdagen tidigare uttryckt. Det finns också betydande osäkerheter beträffande ekonomin. Dessutom har regeringen sammanblandat ledningsfunktionerna. Miljöpartiet anser att fem divisioner bör bildas genom att division syd uppdelas i division syd och division väst. Förbands­ledningen för division väst bör finnas på Säve.

5 Kustbevakningen

Miljöpartiet de gröna hälsar regeringens ökade anslag om 20 miljoner kronor till anslaget C 1 Kustbevakningen med glädje. Kustbevakningen hör till de myndigheter som har fått en ökad verksamhet till följd av EU-medlemskapet. Miljöpartiet har vid upprepade tillfällen motionerat om att Kustbevakningen skall tilldelas medel för anställning av personal så att fartygen skall kunna utnyttjas i så hög grad som möjligt. Vi vill främst öka beredskapen i Östersjön med tanke på eventuella flyktingar som kommer i sjönöd på grund av undermåliga farkoster. Vidare anser Miljöpartiet att beredskapen skall höjas när det gäller bevakningen av miljösituationen. Mot bakgrund av denna ambitionshöjning vill Miljöpartiet anslå ytterligare 15 miljoner kronor utöver regeringens förslag.

6 Försvarets forskningsanstalt

Följande områden anser Miljöpartiet måste prioriteras vad gäller FOA:s forsk­nings­områden:

Det är också enligt vår mening viktigt att FOA:s kompetens tas tillvara och kommer det civila samhället till nytta i t.ex. dyslexiprojekt, vilket Miljöpartiet också motionerade om 1996. Till detta projekt anslår Miljöpartiet 30 miljoner kronor 1998.

7 Fredsfrämjande truppinsatser

Miljöpartiet avvisar besparingen på 100 miljoner kronor inom anslaget A 2 Fredsfrämjande truppinsatser. En utökad eller en ny insats kan komma att krävas med kort varsel, varför det inte är tillfredsställande att regeringen måste återkomma till riksdagen om det krävs insatser i större omfattning än vad som ryms i budgeten.

8 Flygtekniska försöksanstalten

Flygtekniska försöksanstalten har som övergripande mål att främja utvecklingen av flygtekniken i landet. Det är enligt vår mening andra, mer framtidsvänliga, transportslag som behöver ökade resurser till sitt förfogande. Vi vill minska anslaget till denna verksamhet och inrikta den mot det nya övergripande målet ”att främja utvecklingen av reducerade utsläpp och minskat buller till följd av flygverksamheten”. Regeringen föreslår ett ramanslag på 31,773 miljoner kronor. Vi anser att detta ramanslag bör sänkas med 5 miljoner kronor för 1998.

9 Försvarets radioanstalt

Försvarsmakten har gjort en utredning som föreslår en samlokalisering av flygande radarspaningsförband och signalspaningsförband till F 16 i Uppsala. En sådan samlokalisering är redan ett faktum på Malmen. Miljöpartiet anser att nyinvesteringar i Försvarsmakten endast bör ske om de är oundgängligen nödvändiga och vår bedömning är att en flyttning till F16, som skulle innebära att tre specialsystem flyttades till en vanlig flygflottilj med en helt annan huvuduppgift, skulle innebära nyinvesteringar (uppskattningsvis upp till 200 miljoner kronor) som är obefogade.

10 Fördelning på anslagsområden

Miljöpartiet föreslår följande fördelning av anslag inom utgiftsområde 6 Totalförsvar:

Förslag till anslag 1998 och beräkningar 1999 och 2000, milj. kr

6

Totalförsvar

Regeringen

Miljöpartiet

Förslag

Beräknat

Beräknat

Avvikelse från regeringen

1998

1999

2000

1998

1999

2000

Totalt utgiftsområdet

41 244

43 911

45 750

-2 420

-3 020

-6 320

Anslag

A1

Försvarsmakten

36 707,4

39 217,9

40 972,2

-2 565

-3 165

-6 465

A2

Fredsfrämjande truppinsatser

384,4

395,1

406,2

100

100

100

A3

Ersättning för kroppsskador

61,7

62,9

64,2

B1

Funktionen Civil ledning

473,1

475,6

488,2

B2

Funktionen försörjning med industrivaror

141

140,7

142,3

B3

Funktionen Befolkningsskydd och räddningstjänst

1 232,6

1 306,3

1 313,6

B4

Funktionen Psykologiskt försvar

18

18,3

18,6

5

5

5

B5

Funktionen Ordning och säkerhet m.m.

31,9

32,6

33,3

B6

Funktionen Hälso- och sjukvård m.m.

99,6

122,4

125,3

B7

Funktionen Telekommunikationer

199,5

203,5

207,6

B8

Funktionen Postbefordran

21,7

22,1

22,6

B9

Funktionen Transporter

190,5

194,2

197,9

B10

Funktionen energiförsörjning

230,7

235,6

240,7

C1

Kustbevakningen

426,8

447,8

459,8

15

15

15

C2

Nämnder m.m.

11,9

12,2

12,6

C3

Statens räddningsverk: Förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor m.m.

25

25

25

C4

Ersättning för verksamhet vid räddningstjänst m.m.

20

20

20

D1

Totalförsvarets pliktverk

231,8

238,1

244,7

D2

Försvarshögskolan

36,6

37,7

38,7

D3

Försvarets radioanstalt

428,7

437,6

446,1

D4

Försvarets forskningsanstalt

137,3

130,9

134,6

30

30

30

D5

Flygtekniska försöksanstalten

31,8

32,8

33,8

-5

-5

-5

D6

Stöd till frivilliga försvarsorganisationer inom totalförsvaret m.m.

102

102

102

11 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen avslår förslagen till inriktning av verksamheten för programmen 1 till 14 under verksamhetsområde A 1 Militärt försvar,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om verksamheten vid Flygtekniska försöksanstalten,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioriteringar av FOA:s verksamhet,

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte medge beställning av materiel m.m. och utvecklingsarbete för Försvarsmakten så att behovet av anslagsmedel efter budgetåret 1998 för denna materiel m.m. och tidigare beställningar tillsammans uppgår till högst 83 505,4 miljoner kronor,

  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhandlingar angående anskaffningsbeslutet av delserie tre JAS 39 Gripen,

  6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en civilmotståndsutbildning,

  7. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1998 anvisa anslagen under utgiftsområde 6 Totalförsvar enligt Miljöpartiets förslag i tabell,

  8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beräknad fördelning på anslag inom utgiftsområde 6 Totalförsvar för åren 1999–2000 enligt tabell,

  9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om två miljöregementen,

  10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avslag på regeringens förslag till inriktning av program 15 Internationell verksamhet,

  11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samlokalisering av flygande radarspaningsförband och signal­spaningsförband till F 16 i Uppsala,

  12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fem helikopterdivisioner med förbandsledningen för Division Väst på Säve.

Stockholm den 5 oktober 1997

Birger Schlaug (mp)

Marianne Samuelsson (mp)

Annika Nordgren (mp)

Roy Ottosson (mp)