Motion till riksdagen
1997/98:Fö213
av Johan Lönnroth m.fl. (v)

Utgiftsområde 6 Totalförsvar


6

Totalförsvar

Regeringens förslag

Anslags­förändring

A 1

Försvarsmakten

(ram)

36 707 400

-610 000

A 2

Fredsfrämjande truppinsatser

(ram)

384 419

A 3

Ersättning för kroppsskador

(ram)

61 700

B 1

Funktionen Civil ledning

(ram)

473 145

B 2

Funktionen Försörjning med industrivaror

(ram)

140 974

B 3

Funktionen Befolkningsskydd och räddningstjänst

(ram)

1 232 554

-90 000

B 4

Funktionen Psykologiskt försvar

(ram)

18 002

B 5

Funktionen Ordning och säkerhet

(ram)

31 889

B 6

Funktionen Hälso- och sjukvård m.m.

(ram)

99 563

B 7

Funktionen Telekommunikationer m.m.

(ram)

199 500

B 8

Funktionen Postbefordran

(ram)

21 700

B 9

Funktionen Transporter

(ram)

190 500

B 10

Funktionen Energiförsörjning

(ram)

230 687

C 1

Kustbevakningen

(ram)

426 827

C 2

Nämnder m.m.

(ram)

11 898

C 3

Statens räddningsverk: Förebyggande åtgärder mot jordskred och andra natur­olyckor m.m.

(ram)

25 000

C 4

Ersättning för verksamhet vid räddningstjänst

(ram)

20 000

D 1

Totalförsvarets pliktverk

(ram)

231 750

D 2

Försvarshögskolan

(ram)

36 603

D 3

Försvarets radioanstalt

(ram)

428 667

D 4

Försvarets forskningsanstalt

(ram)

137 343

D 5

Flygtekniska försöksanstalten

(ram)

31 773

D 6

Stöd till frivilliga försvarsorganisationer inom totalförsvaret

(obet)

101 971

Summa:

41 243 865

-700 000

1 Försvarsbeslutet 1996 – pengarna räcker inte

Vänsterpartiet uttryckte för ett år sedan farhågor om att försvarsbeslutets ekonomiska ram inte skulle hålla. Farhågorna har besannats. Försvarsmakten har fått i uppdrag att förklara hur obalansen har uppkommit samt att redovisa åtgärder för att komma till rätta med den. Regeringen återkommer till riksdagen i denna fråga under 1998. Vi har ingen annan kommentar än att det gängse mönstret åter har upprepats.

2 Anslaget till Försvarsmakten

Vi anser att det är möjligt med ytterligare minskningar i Försvarsmakten med hänsyn till den säkerhetspolitiska situationen. Sveriges förmåga att möta ett väpnat angrepp kommer rimligen inte att behöva vara särskilt stor under lång tid framöver. Målen för totalförsvaret förändrar därmed inbördes vikt. Det är vår förmåga till anpassning för att motsvara framtida krav och behov som är väsentlig. Att kontinuerligt i fred och under kriser kunna övervaka och hävda rikets territoriella integritet kan göras med mindre resurser än i dag. Sveriges möjlighet att delta i internationella fredsfrämjande och humanitära insatser kvarstår även med en ytterligare bantad organisation. Vänsterpartiets förslag medger en minskning av anslaget till Försvarsmakten med 610 miljoner kronor. Åtgärderna redovisas i det följande.

3 Försvarsmaktens helikopterorganisation

Regeringen föreslår att Försvarsmaktens helikopterflottilj organiseras i fyra divisioner: division Norr med ledning i Boden, division Ost med ledning i Berga, division Malmen med ledning på Malmen samt division Syd med ledning i Kallinge. Förslaget har nackdelar, såväl ekonomiska som för verksamheten i övrigt. I likhet med ett stort antal remissinstanser förordar vi en annan lösning, nämligen inrättandet av en division Väst med ledning på Säve. Regeringens förslag antyder heller inte någon lösning för behoven utefter Norrlandskusten, utan ”utgår från att de berörda myndigheterna snarast enas”. Underlaget i propositionen och Försvarsmaktens utredning är ofullständigt, bland annat redovisas inga investeringskostnader för Kallinge. Vår uppfattning är att ett inrättande av en division Väst ger bättre förutsättningar för att lösa uppgifterna, samtidigt som omflyttning av befintliga resurser kan undvikas. Kostnaderna blir därmed rimligen avsevärt lägre. I avvaktan på lösning för Norrlandskusten är det nödvändigt att Söderhamns helikoptergrupp behåller sin stationeringsort.

4 De olika programmens innehåll

De enligt vår uppfattning lägre kraven på Försvarsmaktens uppgift att kunna möta väpnat angrepp får konsekvenser i de flesta programmen, och därmed behovet av ekonomiska medel. Effekterna är långsiktiga. Besparingar som får genomslag under budgetåret är små i förhållande till ingreppen.

För operativa lednings- och underhållsförband, fördelningsförband och för­svars­områdesförband minskas medlen med tillsammans 70 miljoner kro­nor.

Vi menar att en organisation om tio armébrigader snarast bör skapas. För programmet minskas medlen med 350 miljoner kronor.

Programmet för stridsfartygsprogram minskas med 10 miljoner kronor. Bland annat skrotas de två ubåtar som är tänkta att ligga i materielberedskap omedelbart.

De tre flygkommandostaberna ersätts med en central ledning. Programmet för flygvapnets lednings- och underhållsförband minskas med 80 miljoner kronor.

Den första JAS 39 Gripendivisionen organiseras under 1997 och en andra under 1998. Arbetet med detta bör så långt som möjligt senareläggas, liksom integreringen av radarjaktrobot 99. För övriga stridsflygförband avbryts eller senareläggs systemmodifieringen av JA 37. Tillsammans medger detta en besparing i programmen med 100 miljoner kronor.

Programmet för den internationella verksamheten omfattar även Sveriges medverkan i Partnerskap för fred och observatörskapet i Västeuropeiska unionen. Vänsterpartiet anser att Sverige bör lämna dessa former av sam­arbete, vilket i sig även skulle ge besparingar. Med hänsyn till redan gjorda åtaganden är det tveksamt om de får effekt under 1998 även om beslut skulle tas omedelbart om att lämna samarbetsformerna. De säkerhetspolitiska motiven för partiets ståndpunkt vad gäller Partnerskap för fred kommer att redovisas när den aviserade regeringsskrivelsen om Euro-Atlantiska Partner­skapsrådet blir föremål för riksdagsbehandling senare under året.

5 Konsekvenser för grundorganisationens omfattning och lokalisering

Våra förslag medför nedläggningar av ytterligare kaderorganiserade krigsförband och utbildningsförband. Våra tidigare förslag om att detta bör gälla FMB i Fårösund och NB 13 i Falun kvarstår. Fler nedläggningar är inte möjliga att precisera med hänsyn till den pågående omstruktureringen med anledning av försvarsbeslutet. Kompletterande utredningsunderlag fordras. Regeringen bör ta fram detta.

6 Det civila försvaret

Vad gäller befolkningsskydd och räddningstjänst måste enligt vår mening skyddsrumsbyggandet minskas. Vårt säkerhetspolitiska läge gör det möjligt med minskningar i Försvarsmakten. Givetvis bör neddragningar ske även på andra funktioner som endast är tänkta för att komma till nytta vid ett väpnat angrepp mot vårt land. Vidare måste rimliga föreställningar om ett framtida krigs karaktär få genomslag också på detta område. Att bygga och underhålla ett stort antal skyddsrum runt om i landet är inte klok hushållning med begränsade resurser. Vi föreslår att medel för skyddsrumsbyggande minskas med 90 miljoner kronor. I övrigt ansluter vi oss till regeringens förslag vad gäller funktioner inom det civila försvaret.

7 Pliktpersonal

Under tjänstgöring har alla totalförsvarspliktiga rätt till mat. Vid dagar då mat inte serveras får de i stället måltidsersättning, helgersättning eller förplägnadsersättning. Under helger och övningsuppehåll betalas en lägre ersättning. Denna olikhet är omotiverad och bör avskaffas. Saken behöver inte ens utredas i den kommande utredningen om tillämpningen av pliktsystemet. Dagens regel förklaras uppenbarligen endast av föreställningen att den enskilde åker hem till mor och far och kan äta gratis. Givetvis skall ersättningen vara utan differentiering och oberoende av vilken veckodag, eller förhållanden i övrigt, som råder när födan förtärs. Det kvittar vad den kommer att kallas, men den bör vara 95 kronor per dag. Vad gäller pliktpersonal inom Försvarsmakten så ryms en sådan ersättning i vår budget.

8 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av en division Väst inom Försvars­maktens helikopterorganisation,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållande av stationeringsort för Söderhamns helikoptergrupp,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Försvarsmaktens grundorganisation,

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyddsrumsbyggandet,

  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om totalförsvarspliktigas förplägnadsförmåner,

  6. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 6 Totalförsvar enligt följande uppställning:

Anslag

Regeringens förslag

Anslagsförändring

A 1

Försvarsmakten

(ram)

36 707 400

-610 000

B 3

Funktionen Befolkningsskydd och räddningstjänst

(ram)

1 232 554

-90 000

Summa för utgiftsområdet:

41 243 865

-700 000

Stockholm den 4 oktober 1997

Johan Lönnroth (v)

Hans Andersson (v)

Ingrid Burman (v)

Lars Bäckström (v)

Owe Hellberg (v)

Tanja Linderborg (v)

Eva Zetterberg (v)

Jan Jennehag (v)