Motion till riksdagen
1997/98:Fö14
av Lennart Klockare och Eva Persson Sellin (s)

med anledning av prop. 1997/98:84 Försvarsmaktens ekonomi och verksamhet år 1998 m.m.


I propositionens avsnitt 5 om anpassning och beredskap skriver regeringen att antalet förband med krav på att kunna uppnå full krigsduglighet inom ett år kan nedgå. Som exempel anges bl a en flygdivision, JA 37.

Flygvapnet är vårt mest offensiva vapenslag, och det är även ett prioriterat område i FB -96.Vi anser att luftförsvarsförmågan även fortsättningsvis skall prioriteras och anser att någon förändring i norra militärområdet inte skall ske.

Vid en reduktion i Norra flygkommandot (FKN) förlorar FKN 20 % av initialeffekten. Detta och FKN:s möjlighet att förstärka i en huvudoperations­riktning borde tala för ett behållande av nuvarande divisioner inom FKN. Vid en nedläggning av en division inom FKN eller FKS reduceras flygstrids­krafterna med 13 %. Kunskapen att förstärkning från förband utanför huvud­operationsinriktningen är möjlig bör vara väsentlig vid ett sådant beslut.

I Norrland finns flera väl utbyggda krigsbaser. Tillsammans med gynn­samma övningsområden gör det att fredsproduktion, såväl som övningar, kan bedrivas utan störningar. Basförbanden gynnas av tillgång till krigsbaser framför allt vid utbildningen. Basförbandsutbildningen bör bedrivas i den miljö där förbanden skall verka, dvs i Norrland. Utan tre divisioner på F 21 nedgår även kapaciteten att utbilda basförband.

Ett antal av baserna utnyttjas i samarbete med samhället för att möjliggöra infrastruktur i glesbygd i form av lokala flygplatser. Dessa baser är militära och bemannas med en bastropp som ansvarar för skötsel och drift av flygplatsen. I och med en förlängd återtagningstid på en basbataljon kommer inte flygvapnet att kunna bemanna samtliga bastroppar. Det innebär att denna goda samarbetsform går förlorad och att försvaret inte kan ge ”stöd till det civila samhället” på önskat sätt.

I södra Sverige verkar åtta divisioner på ett mindre område, där de dess­utom begränsas av mer tilltagande civil trafik. Jämfört med södra Sverige har norra Sverige fem divisioner som har tillgång till stora övningsområden. I norra Sveriges övningsområden finns i princip inga begränsningar på grund av bullerkänsliga områden. Det medför att tre divisioner, på låg höjd och över stora utrymmen, kan öva samtidig. Med en alltmer tilltagande civil trafik i södra Sverige och de allt större övningsområden som kommer att behövas i framtiden med JAS 39, är norra Sverige den mest idealiska platsen att bedriva övningar på. Större övningar och normal fredsproduktion blir betydligt effektivare med stora och ”tomma” övningsområden som ligger i nära anslutning till flottiljer. Därför bör man förlägga så många fredsförband som möjligt i norra Sverige, åtminstone behålla de nuvarande.

F 21 är den enda flottilj, där tre divisioner verkar, som kan genomföra skillnadsomskolning utan att extra resurser krävs. Arbetet med omskol­ningen som påbörjades 1997 kommer att fortsätta till dess att utbildning på JAS 39 genomförts. Det innebär att F 21 vid planerad omskolningsstart kommer att ha 12–15 piloter som har kompetens att genomföra flygtjänst på dels AJS 37, och dels på JA 37. De är väl utbildade i samtliga scenarier som luftstridskrafterna verkar i.

F 21 besitter också redan i dag JAS-kompetens, då flottiljen både har AJS och JA 37. Inför ombeväpning till JAS 39 Gripen är detta en stor fördel. Eventuell nedläggning ter sig märklig med tanke på den omskolning som kommer inom kort.

Att avveckla en division/kompani i norra militärområdet är inte strategiskt riktigt på lång sikt. Att avveckla en modern Viggendivision, när det finns äldre vapenslag som J 35 Draken är olyckligt. Enligt vårt synsätt bör den äldsta flygplansmodellen avvecklas först för att behålla så mycket kapacitet som möjligt.

F 21 har i de flesta avseenden mycket goda produktionsförutsättningar. I dagsläget finns bl a en mycket god infrastruktur som medger verksamhet för tre divisioner. F 21 har god standard på banor, taxibanor och hangarer. Detta gäller även infrastruktur ”utanför” själva flottiljen, exempelvis sambands­nätet i form av FTN. Det finns också moderna administrativa lokaler, ett väl utbyggt internt nätverk samt hög IT-standard.

Miljön har blivit och kommer att bli en allt viktigare faktor, framför allt vid fredsförbanden. F 21 har sökt och fått koncession för tre divisioner. Om en utbyggnad av Luleå flygplats sker, kommer bullerprofilen att flytta längre ut till havs, vilket talar för att behålla tre divisioner på F 21.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verksamheten med tre flygdivisioner på F 21 bibehålls.

Stockholm den 15 april 1998

Lennart Klockare (s)

Eva Persson Sellin (s)