Motion till riksdagen
1997/98:Fi70
av Lars Tobisson m.fl. (m)

med anledning av förs. 1997/98:RR10 Riksdagens revisorers förslag angående offentlig upphandling


Riksdagens revisorers granskning av offentlig upphandling har genomförts efter initiativ av riksdagens finansutskott, som är det utskott som i riksdagen bereder dessa frågor. Den framtagna rapporten är en värdefull genomgång av olika aspekter kring offentlig upphandling och aktuell lagstiftning. Rapporten visar tydligt att det nu är lämpligt med en samlad översyn av regelverket. Det är nämligen alldeles uppenbart så att det successiva införandet av olika tillägg och ändringar i LOU som skett alltsedan lagens tillkomst med de erfarenheter som nu föreligger bör resultera i en samlad genomgång. Vi har i det hänseendet inga invändningar mot det förslag revisorerna framlagt.

Emellertid framgår av revisorernas rapport att några frågor då lämpligen bör lyftas fram för att ges en behandling med syfte att dels stärka företagens förtroende för den offentliga upphandlingen, dels underlätta för små och medelstora företag att över huvud delta i offentlig upphandling. Båda dessa frågor har under innevarande mandatperiod behandlats av finansutskottet.

Utvidgad talerätt i LOU

I finansutskottets betänkande 1994/95:FiU22 besvaras sålunda motion Fi501 av Lennart Hedquist och Stig Rindborg, båda (m), där motionärerna föreslagit en ändring av LOU så att överprövning skulle kunna ske även genom en sammanslutning av näringsidkare och inte som nu enbart genom det berörda företagets klagan. Anledningen till att motionärerna önskade denna ändring var att många företag inte använde sig av sin överprövningsrätt, eftersom de då bedömde att risk föreligger för framtida störda relationer med upphandlande enhet. Med hänsyn både till betydelsen av att få en rikhaltig praxis i bedömningen av hur lagen fungerar och till att lagen upplevs riktig från rättsäkerhetssynpunkt önskade motionärerna och senare också (m)-reservanterna i utskottet sålunda en vidgning av talerätten. Utskottsmajoriteten hänvisade när den avvisade motionen bl.a. till att inget hindrar intresseorganisationer eller andra sammanslutningar att biträda enskilda leverantörer vid en överprövning enligt LOU. Utskottsmajoriteten berörde däremot inte just huvudfrågan, nämligen att förfördelade företag inte ansåg sig vilja gå vidare med sitt ärende av rädsla för att få de framtida relationerna med den upphandlande enheten störda.

Vi noterar nu att revisorernas rapport och remissynpunkterna till denna tydligt stöder kravet på en vidgad talerätt i enlighet med den ovan nämnda motionen. Denna lagändring kan mycket lätt göras även vid en mindre och omedelbar översyn av LOU. Det är angeläget att förändringen kan ske snabbt för att stärka företagens förtroende för den offentliga upphandlingen. Vi anser att riksdagen särskilt skall ge regeringen detta till känna med hänvisning till det mycket tydliga underlag för detta som revisorerna redovisar, bl.a. genom remissynpunkterna.

Mindre företags deltagande i offentlig upphandling

En annan fråga som revisorerna behandlar gäller de mindre företagens möjligheter att delta i offentlig upphandling. Revisorerna anser med rätta att dessa möjligheter bör förbättras och åberopar då särskilt att översynen av LOU i detta avseende bör gälla för upphandlingar under EG:s tröskelvärde. Även dessa frågor har behandlats av finansutskottet rätt nyligen.

I betänkandet 1997/98:FiU7 besvarades en motion av Christer Eirefeldt m.fl. (fp) som berörde just de små företagens möjligheter att delta i upphandling. Ett enigt utskott framhöll då att sedan värdet av hela upphandlingen bestämts (för att notera om det ligger över eller under tröskelvärdet) är de upphandlande enheterna oförhindrade att dela upp upphandlingen av t.ex. ett projekt i mindre delar. Utskottet underströk att detta kan skapa bättre förutsättningar för företag av olika storlek att delta i upphandlingen. Detta tillvägagångssätt finns inte angivet i revisorernas rapport.

Det är enligt vår mening väsentligt att små och medelstora företag upplever att de på rimliga villkor kan delta i den offentliga upphandlingen. Regeringen bör därför överväga vilka lagändringar som kan vara befogade för att uppnå detta. Uppenbarligen är det emellertid särskilt viktigt med information till de upphandlande enheterna om betydelsen av att genomföra den offentliga upphandlingen så att möjligheterna för deltagande av mindre företag ökar.

Övrigt

Vi har här kommenterat ett par viktiga förslag i revisorernas rapport. Det bör understrykas att det är mycket värdefullt med den genomgång och analys av olika frågor kring den offentliga upphandlingen som revisorerna gjort. Dock finner vi det vara anmärkningsvärt att riksdagens behandling av dessa frågor inte alls finns medtagen i rapporten. Vi har ovan redovisat hur finansutskottet innevarande mandatperiod behandlat ett par av rapportens huvudfrågor och kan konstatera att detta överhuvudtaget inte omnämns i rapporten. När revisorerna tar fram en rapport som t.ex. den här behandlade, som därefter går ut på en bred remiss till olika verk, kommuner och organisationer, är det en klar brist att riksdagens tidigare ställningstaganden inte finns med. Till bakgrundsunderlaget för de olika frågorna hör i detta sammanhang självfallet det berörda utskottets tidigare bedömning av frågorna i de fall detta föreligger. Eftersom det inte bör råda någon tvekan om att revisorernas rapporter av denna karaktär alltid bör innehålla en lämpligt avpassad redogörelse för riksdagsbehandlingen av de hithörande frågorna bör riksdagen ge detta revisorerna till känna.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utvidgad talerätt i LOU,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna för mindre företag att delta i offentlig upphandling,

  3. att riksdagen ger Riksdagens revisorer till känna vad i motionen anförts om redovisning av relevant riksdagsbehandling av de frågor som behandlas i Riksdagens revisorers rapporter.

Stockholm den 19 maj 1998

Lars Tobisson (m)

Lennart Hedquist (m)

Fredrik Reinfeldt (m)

Per Bill (m)

Göran Lindblad (m)

Anna Åkerhielm (m)

Stig Rindborg (m)

Tom Heyman (m)

Bo Lundgren (m)

Rune Rydén (m)