Uthyrning av arbetskraft är en snabbt växande bransch. Enligt uppgifter från TT beräknades 14 000 personer vara sysselsatta i uthyrningsbranschen 1997. Detta var en ökning med 32 procent jämfört med året innan. I flera andra europeiska länder är uthyrningsverksamheten reglerad. I Sverige är den oreglerad. Detta ökar risken för att oseriösa företag etablerar sig.
Många företag har behov av att ta in extra personal vid exempelvis sjukdom eller när särskild kompetens behövs. Men arbete i uthyrningsföretag innebär också en stor otrygghet för många. Det blir svårt att planera för sitt liv eftersom man inte vet när man har arbete eller är arbetslös, vilket också gör den ekonomiska situationen mycket pressad och svårplanerad. Situationen försvåras av att man i praktiken kan bli uppsagd av det företag där man utför arbetet. Det händer att inhyraren ringer till uthyraren och vill byta till en annan person, vilket kan betyda att man inte har något arbete nästa dag. Dessutom kan det dröja innan man blir bokad för nästa arbete. Man har anställning men inget arbete, om man inte har avtal om lön och garanterad arbetstid. Arbete i uthyrningsföretag innebär många olika arbetsuppgifter, i olika situationer. Därför måste man hålla sin kunskap aktuell när det gäller teknisk utrustning och olika system. Detta förutsätts man ofta göra själv. En del företag ordnar kurser, men utbildningen sker som regel inte på betald arbetstid.
De existerande missförhållandena inom personaluthyrningsbranschen drabbar i första hand kvinnor, som utgör majoriteten i dessa företag. För att minska problemen för arbetstagarna behövs någon form av auktorisation. Detta skulle bidra till att de värsta avarterna sorteras bort. En auktorisation kan innebära garanter för att innehavaren har
tillräckliga kunskaper och ekonomiska resurser för att klara av sin verksamhet. Exempelvis kan kreditprövning göras, liksom kontroll av att innehavaren inte har varit inblandad i någon konkurs nyligen.
Det behövs därför en lagreglering av uthyrningsbranschen för att minska risken för social dumping. Dessutom minskar man risken för övervältringskostnader på samhället i form av arbetslöshetsförsäkring. En statlig auktorisation av personaluthyrningsföretag kombinerar inhyrningsföretagens behov av flexibilitet med rimliga villkor för de anställda i uthyrningsföretagen. I slutbetänkandet från Utredningen för utvärdering av avregleringen av arbetsförmedlingsmonopolet (SOU 1997:58) läggs förslag på en statlig auktorisation. Utredningens förslag var dessutom förankrade hos branschen och de avtalsslutande parterna. Regeringen bör därför lägga fram förslag till lagstiftning i linje med ovan nämnda slutbetänkande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om auktorisation av personaluthyrningsföretag.
Carina Moberg (s) |
Tone Tingsgård (s) |