Motion till riksdagen
1997/98:Fi42
av Magnus Johansson (s)

med anledning av prop. 1997/98:150 1998 års ekonomiska vårproposition


Sänk inte tobaksskatten!

I regeringens proposition 1997/98:150 föreslås en kraftig sänkning av skatten på tobak. Skälen till detta anges vara att man på det viset vill försöka stoppa den ökade illegala införseln och försäljningen samt att därigenom säkerställa den skattebas som tobaksskatten utgör.

Precis som regeringen skriver, i sin bakgrundsbeskrivning till förslaget, är ett högt skatteuttag på bl.a. tobak en del i det svenska folkhälsoarbetet. Genom att se till att hålla ett högt pris ger man konsumenten anledning att beakta varornas negativa effekter. Detta tillsammans med en aktiv upplysning om riskerna med tobaksanvändning har lett till att nyttjandet har minskat de senare åren.

Givetvis är det så som regeringen också anger att vi nu lever i en mer internationaliserad värld. Detta har lett till en lång rad nya utmaningar. Den s.k. elektroniska handeln via Internet har inneburit att man kan handla bl.a. cigaretter billigt från andra EU-länder. Smugglingen har också enligt tullens beslagsstatistik ökat kraftigt de senaste åren. Vad gäller EU-medlemskapets betydelse för tullens möjligheter till en effektiv gränskontroll, kan man nog inte så kategoriskt som regeringen gör hävda att dessa möjligheter för­sämrats. Mycket talar tvärtom för att ett utökat samarbete gör att möjlig­heterna att bekämpa gränsöverskridande brottslighet, däribland smuggling, snarare förbättras.

Vad gäller huvudfrågan om man genom att sänka priset kan minska den illegala införseln och försäljningen, visar väl andra exempel att det sam­bandet inte är särskilt starkt. Som exempel på detta kan anföras att Spanien, som har bland de lägsta priserna på tobak inom EU, också har stora problem med smuggling. Vidare har även Danmark, som har ett tobakspris som anges som ett mål av regeringen, lika stora problem med smugglingen som Sverige har. Skall vi tävla med smugglarna vad gäller priset får vi nog sänka skatten bra mycket mer än vad regeringen föreslår. Detta ger vid handen att det är genom andra metoder vi skall bekämpa brottslighet.

Det förtjänar också att påpekas att tullen redan innan den senaste höj­ningen av tobaksskatten märkte av en betydande ökning av illegal införsel av bl.a. tobak.

Därför är det välkommet att regeringen föreslår att Tullverket tilldelas ytterligare 14 miljoner kronor samt att man föreslår att tullen skall få bättre möjligheter att kontrollera punktskatter avseende alkohol, tobak och mineraloljor i den interna EU-trafiken (prop. 1997/98:100).

Vad gäller folkhälsoperspektivet kan en prissänkning som den regeringen anger leda till att ca 5 000 ungdomar ytterligare börjar nyttja tobak. Det leder i sin tur till att ytterligare 2 500 personer i Sverige riskerar att dö i förtid på grund av tobaksskador. Den signal vi bör ge ungdomarna är snarare den motsatta.

Precis som regeringen anger i propositionen är det mycket svårt att med säkerhet förutspå de statsfinansiella effekterna av skattesänkningen. Detta bör väl heller inte vara huvudfrågan utan den bör vara hur vi bäst hanterar de problem som uppstått i tobakshandeln. Enligt vår bestämda uppfattning hanterar vi dessa problem bäst genom bättre gränsbevakning, mer interna­tionell samverkan samt information både om tobakens skadeverkningar och om faran med att illegal handel får fotfäste i landet.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt skatt som medel att bekämpa illegal handel med tobak.

Stockholm den 28 april 1998

Magnus Johansson (s)

Karin Olsson (s)

Elanders Gotab, Stockholm 2002