I proposition 1997/98:150 föreslår regeringen att ytterligare 1,8 miljarder kronor ska avsättas under åren 1999–2001 för särskilda insatser, med tonvikt på skolan, för att stimulera IT-användningen.
Det är viktigt att hela befolkningen blir delaktig i IT-utvecklingen. Den måste komma så många människor som möjligt till del. IT-användningen bidrar till att människors vilja till arbete och skapande tas tillvara.
IT-politiken måste också leda till att fler kvinnor blir delaktiga i användningen av IT.
4 av 5 nya kooperativ startas av kvinnor enligt Statskontorets rapport 1997:17 Stöd till kooperativ utveckling. Mycket talar därför för att just den kooperativa företagsformen skulle lämpa sig väl även för att öka kvinnornas användning av IT.
Detsamma gäller arbetslösa. Enligt ett nyligen ingånget kollektivavtal mellan Svenska Kommunalarbetareförbundet och Kooperationens Förhandlingsorganisation skall den kooperativa driftformen nu också prövas i kommunala sysselsättningsprojekt. Avtalet gäller vid företag/kooperativ som medverkar till att arbetslösa och/eller arbetssökande erhåller anställningar i syfte att erhålla öppet arbete på den öppna arbetsmarknaden. Härigenom ges arbetslösa som arbetar i så kallade arbetscentrum/motsvarande möjlighet till förvärvsarbete.
Avtalet kan komma väl till pass för att i projektform bedriva högkvalitativ IT-utbildning inom såväl ramen för som en förlängning på arbetsmarknadspolitiken. Exempelvis kan så kallade datortek och datastugor knoppas av till arbetskooperativ för IT-användare, inte minst kvinnor.
Enligt förordningen 1995:713 om datortek kan arbetsmarknadsutbildning ges form av verksamhet på datortek. Med datortek avses verksamhet som syftar till att arbetslösa personer skall kunna använda informationsteknik som ett hjälpmedel inom olika yrken och verksamheter.
I den i propositionen av regeringen förutskickade nya IT-kommissionen är det enligt vår mening viktigt att den kooperativa modellen framhålls redan i direktiven. Den nya IT-kommissionen bör också ges i uppgift att studera förutsättningarna för kooperativisering av kommunala datortek.
Enligt vår mening är den kooperativa företagsformen en viktig, men förbisedd resurs i den framtida produktionen av privata tjänster. Den kooperativa företagsformen kännetecknas enligt lagen om ekonomiska föreningar bland annat av att
medlemmarna deltar i verksamheten som konsumenter, leverantörer, med sin arbetskraft, genom att begagna föreningens tjänster eller på annat liknande sätt; inom det senare området finns idag flera exempel på s.k. samhällskooperativ, dvs sektorsövergripande kooperativ i bl.a. glesbygd för gemensamma välfärdstjänster
öppet medlemskap
en medlem – en röst
överskottsutdelning enligt kooperativa principer.
På så sätt är den kooperativa företagsformen en utmärkt metod för att uppfylla samhällets mål på en rättvis och kvalitativ service inom väsentliga tjänsteområden.
Den kooperativa företagsformen förenar ideellt engagemang, ekonomisk delaktighet (medlemsnytta) med kvalitet i utförandet (samhällsnytta).
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kooperation för kompetensutveckling och delaktighet i IT-samhället.
Karin Olsson (s) |
|
Marianne Carlström (s) |
Ann-Kristine Johansson (s) |