Motion till riksdagen
1997/98:Fi33
av Sigge Godin (fp)

med anledning av prop. 1997/98:150 1998 års ekonomiska vårproposition


Regeringen skriver i vårbudgeten:

En säker tillgång på el till ett rimligt pris är en viktig förutsättning för svenska industrins internationella konkurrenskraft. Det är angeläget att den elintensiva industrin ges konkurrenskraftiga villkor. Beskattningen av el i produktionsledet utgör ett problem i en situation där förhållandena på elmarknaden är sådana att beskattningen leder till ökade kostnader för elanvändarna.

Basindustrin har en viktig roll i svensk ekonomi. De står för mer än en tredjedel av all export och för hälften av alla industriinvesteringar. Totalt skapar skogen, stålet, gruvorna och kemin över 300 000 arbetstillfällen i landet.

Inte minst i Västernorrland med en basindustri som består av landets största skogsindustrier – SCA och MoDo samt f d GA Metall numera Kubikenborgs Aluminium, Akzo Nobels tre verksamheter i Stockviksverken samt EKA Chemicals verksamheter i Alby. Därtill kommer Graninge­verken och Utansjö Bruk i Ångermanland.

Produktionsskatten på el, som numera omvandlats till fastighetsskatt, är ett otvetydigt hinder för investeringar och underhåll i verksamheterna i de basindustrier som har el som råvara i produktionen. Investeringarna vid GA Metall har varit uppskjutna ett antal år, SCA:s tillbyggnad av en ny industrienhet vid Ortvikens pappersbruk i Sundsvall, som varit planerad sedan många år tillbaka, kommer inte till stånd på grund av ovissheten om beskattningen av el. Verksamheter som planerats vid EKA:s verksamhet i Ånge har placerats vid företagets anläggningar i Norge.

Vid Kubikenborgs Aluminium i Sundsvall används 93 % av elen som råvara i produktionen. Under Gränges tid som ägare fanns en planering för investering i ett moderniserat smältverk samtidigt som pengar avsatts för en avveckling av verksamheten i Sundsvall. De nya ägarna ser verksamheten långsiktigt. Skall miljö och produktionsförutsättningar förbättras krävs fortsatta investeringar i ett moderniserat smältverk.

Samtliga basindustrier som har el som råvara i produktionen är starkt påverkade av internationell konkurrens. Samtidigt har pappersindustrin och kemiindustrin egna anläggningar ute i Europa. Löses inte energifrågorna långsiktigt i Sverige hamnar investeringar såväl i nya verksamheter som i upprustningar av befintlig verksamhet i andra länder. Därmed riskerar verksamheterna i Sverige att hamna på efterkälken vad avser ny teknik och lönsammare tillverkningsprocesser. Riskerna ökar för avveckling och ökad arbetslöshet.

Den översyn av energibeskattningen som genomförs inom Regerings­kansliet måste leda till förslag som innebär att beskattningen av el som används som råvara i produktionen snarast avskaffas.

Regeringen måste därför gå från ord till handling och avveckla produk­tionsskatten på el så att den inhemska industrin kan behålla sin position på världsmarknaden. Omvandlingen av produktionsskatten på el till fastighets­skatt innebär fortfarande konkurrensnackdelar för den elkraftsintensiva industrin. Regeringen bör därför återkomma i höstens budget med förslag till en slutlig lösning av denna fråga. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en slutlig lösning av elskatten för de företag som använder el som råvara i produktionen.

Stockholm den 29 april 1998

Sigge Godin (fp)