Den kommunala räddningstjänsten finansieras idag till största delen med kommunalskatt. Räddningstjänstens nettokostnader uppgår årligen till i storleksordningen 4 miljarder kronor.
En konsekvens av att verksamheten är skattefinansierad är att ägare av byggnader, industrianläggningar och annan egendom vid sina företagsekonomiska överväganden inte behöver ta hänsyn till samhällets kostnader för beredskap och räddningsinsatser. En rättvisande och effektiv prissättning av varor och tjänster som produceras borde naturligtvis också inkludera kostnader för räddningstjänst.
På samma sätt kan man resonera om kostnaderna för skogsbrandsläckning. Varför skall inte dessa kostnader påverka priset på skogsprodukter? I nuläget är det i hög grad skogskommunernas kostnader som påverkas negativt.
Såväl rättvise- som effektivitetsskäl talar för att kommunerna ges utökad rätt att finansiera räddningstjänsten med avgifter. Det kollektiv som står för risken bör bära sin del av kostnaderna för räddningstjänst. Genom avgiftssättning synliggörs dessutom kostnaderna och intresset för att arbeta förebyggande understödjs. Ytterligare en fördel med avgiftsfinansiering är att de som betalar avgifterna lättare kan ställa krav på räddningstjänsten.
Givetvis är skattefinansiering även framgent nödvändigt för att finansiera vissa typer av räddningsinsatser, t ex livräddning som inte har samband med olyckor där andra kan sägas ha ett avgörande ansvar. Den övervägande delen av kommunernas kostnader för räddningstjänst torde dock kunna hänföras till olika riskkollektiv där avgiftsfinansiering skulle vara lämpligt.
Formerna för ett avgiftssystem kan varieras och kombineras. Man kan t ex använda schablonavgifter eller mer riskklassificerade avgifter. Efterskottsbetalning då räddningsinsats gjorts kan också vara en metod.
Det är angeläget att omgående utreda räddningstjänstens finansiering i syfte att utöka kommunernas rätt att ta ut avgifter. Behovet finns att finna nya former för att finansiera samhällets kostnader för beredskap och räddningsinsatser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om räddningstjänstens finansiering i enlighet med vad som anförts i motionen.
Elizabeth Nyström (m) |
Maud Ekendahl (m) |