Kommunerna har idag ansvar för att ha en väl fungerande brandkårsverksamhet. I takt med att även kommunernas ekonomi är ansträngd förs på flera håll diskussioner om att ett par eller flera kommuner ingår samverkansavtal på det här området. Det kan givetvis vara en möjlighet, men behöver inte utesluta andra lösningar för brandkårsverksamheten.
Som det fungerar idag har kommunens räddningstjänst – brandkåren – skyldighet att ingripa vid alla eldsvådor. Detta gäller också om ägarna till lösöre och egendom inte är mantalsskrivna i kommunen och således inte på något sätt bidrar med skattepengar till brandkårsverksamheten.
Det skydd som sakägare har idag är försäkringar mot förluster medan skattekollektivet har ansvar för att minimera skadorna i händelse av brand. Är detta en rimlig fördelning ?
Undertecknad anser att finansieringen av brandkårsverksamheten inte nödvändigtvis behöver vara en kommunal angelägenhet utan kan med fördel ligga hos försäkringsbolagen. Det borde vara i försäkringsbolagens intresse att förfoga över det totala ansvaret för såväl försäkring som brandkårsverksamhet. Försäkringsbolagen har idag ingen möjlighet att påverka helheten när kommunen har det yttersta ansvaret för ingripandedelen.
Brandkåren är därmed en verksamhet som med fördel kan finansieras på annat sätt. Frågan om ansvar och finansiering bör därför utredas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om brandkårsverksamhetens finansiering.
Ingrid Skeppstedt (c) |