I regeringens proposition 1997/98:1 föreslås en nedläggning av Marinens officershögskola (MOHS) i Karlskrona. Verksamheten föreslås koncentreras till tre militärhögskolor i Halmstad, Stockholm (Solna) och Östersund.
Då förslaget innebär att sydöstra Sverige blir av med högre militär utbildning, leder detta till att det är svårt att skapa lokala karriärer vid de militära förbanden i sydöstra Sverige. Risken är således uppenbar att man vid de militära förbanden i sydöstra Sverige kommer att tappa officerare genom att de överger den militära banan. Sådana avhopp skulle vara synnerligen olyckliga särskilt med tanke på att sydöstra Sverige ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv är av särskild betydelse, vilket har belysts av såväl försvarsberedningen som riksdagen och man har särskilt pekat på Östersjöområdets betydelse för vår säkerhet.
Med föreliggande förslag kommer det endast vara i Storstockholm som Marinens officerare kan utvecklas och verka under lång tid. Flyttningar eller pendling till Stockholm i samband med naturliga steg i den enskildes utveckling blir regel och inte undantag. Detta motverkar viljan att söka sig till yrket.
Kostnaderna för mark, anläggningar och lokaler som utredaren föreslår skall lämnas (MOHS, MintS, BasfS, KÖS kansli) uppgår till 20 miljoner kronor per år. Att avyttra dessa lokaler kommer att bli omöjligt då hela Karlskronaanläggningen som en fungerande marinbas, efter ansökan från regeringen, med största sannolikhet kommer upp på UNESCO:s världsarvslista. Uthyrning är inte heller ett självklart alternativ i Karlskrona då det är ett stort överskott på lokaler i Karlskrona. Bara Karlskrona kommun har cirka 26 000 kvadratmeter verksamhetslokaler som är tomma.
Även Kustbevakningen kommer att drabbas av kraftiga fördyringar om MOHS försvinner genom att sambruket av utbildningsfaciliteter och utbildningsresurser försvinner.
Då varken de ekonomiska eller personella konsekvenserna av en koncentration av den militära högre utbildningen till tre orter är analyserade, är det fel att ta ställning till denna fråga redan nu. Detta är för övrigt en syn som delas av Försvarsmakten och ett antal personalorganisationer. Förslaget bör istället ses som en huvudinriktning.
I propositionen saknas förslag om hur den försvarsgrensspecifika utbildningen vid Marinen skall genomföras. Med hänsyn till den marina miljö som finns i Karlskrona med övningsområden, fartygsförband, helikopterförband, marint underhåll och nybyggnation bör en ”Marinens stridsskola” inrättas i Karlskrona. Vid befintlig utbildning av kadetter i Karlskrona har man mycket små avgångar före avslutad utbildning, jämfört med utbildningen i Stockholm.
Frågan om Marinledningens lokalisering berörs inte i propositionen. Vad vi dock kan konstatera är att Försvarsmaktens, och då i synnerhet Marinens, internationella roll ökar i Östersjöområdet. Då Karlskrona har en mycket central placering i Östersjöområdet med sex av Sveriges grannländer inom en radie av cirka 300 km, bör en lokalisering av Marinledningen till Karlskrona övervägas. Erfarenheter av en utflyttning av marinledningarna från huvudstadsområdena finns för övrigt i våra nordiska grannländer.
Celsius har beslutat om en koncentration av fartygsproduktionen till Karlskronavarvet. I detta läge synes det naturligt och rationellt att flytta FMV:s fartygsbyrå till Karlskrona. Detta bör leda till en mer rationell organisation för beställaren.
Flygvapnets väderskola och flygledarskola föreslås i propositionen flyttas till Halmstad. För dessa skolor är det en stor fördel om de förläggs till förband med kontinuerlig militär flygverksamhet. Vid Blekinge Flygflottilj, F17, i Ronneby finns utrymme för dessa skolor och den flygtjänst som bedrivs på en del av dessa skolor kan lösas på F17 efter viss förstärkning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållande av Marinens officershögskola i Karlskrona,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av ”marinens stridsskola” i Karlskrona,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vid i motionen anförts om Marinledningens lokalisering till Karlskrona,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flyttning av FMV:s fartygsbyrå till Karlskrona,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flyttning av flygvapnets väderskola och flygledarskola till Ronneby.
Jan Björkman (s) |
|
Magnus Johansson (s) |
Karin Olsson (s) |