Motion till riksdagen
1997/98:Fö336
av Olle Lindström (m)

Bodens fästning


Bodens fästning är ett riksbekant begrepp. I snart 100 år har Bodens fästning varit en betydelsefull del av Sveriges försvar – oåtkomlig och hemlig för de flesta. Denna hemlighet och oåtkomlighet är nu – när fästningen kan öppnas för allmänheten – dess största resurs. Möjligheterna att delge besökare från när och fjärran ett viktigt stycke historia från Norrbotten och Sverige har sällan haft en attraktivare grund att stå på än denna spännande miljö, unik för länet och landet.

Bodens kommun tillsammans med andra berörda parter har här en alldeles enastående möjlighet att med utgångspunkt från sin egen och försvarets gemensamma historia göra en satsning som skulle vara en plats för inhämtande av kunskap, för nöje och rekreation, för vackra och minnesvärda upplevelser och för bevarande av vårt kulturarv till framtida generationer.

De militära anläggningarna i Bodenområdet har ett högt kulturhistoriskt värde. I och med att Försvarsmakten successivt avvecklar anläggningar inom området, måste åtgärder vidtagas för ett framtida bevarande.

Hösten 1994 beslutade befälhavaren för FO 63 att starta ett projekt i syfte att utarbeta en handlingsplan för hur Försvarsmaktens anläggnings- och byggnadstillgångar i Boden skall tas tillvara i framtiden. Inom Bodens garnison ansågs det angeläget att få en uppfattning om bevarandevärdet av olika militära byggnadsobjekt, inte minst på grund av förändrad ägarstruktur. Försvarsmaktens anläggningar och byggnader i Boden bedömdes likaså vara av nationellt intresse att bevara för att därigenom belysa garnisonens och samhällets utveckling i ett hundraårsperspektiv. För att säkerställa bevarandet av det kulturhistoriska värdet hos byggnadsmassan inom Bodens garnison bör hela garnisonen skyddas som statligt miljöbyggnadsminne.

Mot denna bakgrund organiserades ett projekt med namnet ”Utvecklings­plan Försvarsmaktens tillgångar i Boden”. Referensgrupp med representanter från centrala och regionala myndigheter och institutioner tillsattes, liksom styrgrupp från Bodens kommun, länsstyrelsen m.fl.

En omfattande utredning har redovisats med förslag om hur ett framtida bevarande av Bodens fästning skulle kunna ske. En tidsplan med etappindelning är också föreslagen. Problemet är förmodligen för berörda parter att avsätta erforderliga ekonomiska resurser för genomförandet. Bodens kommun har inte ekonomisk styrka att ensam klara detta.

Enligt min och många sakkunnigas mening är Bodens fästning en unik nationell tillgång som saknar motsvarighet i vår omvärld. Därför bör regeringen via Kulturdepartementet, Riksantikvarieämbetet, länsstyrelsen och Bodens kommun tillsammans lösa finansieringen.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevarandet av Bodens fästning.

Stockholm den 6 oktober 1997

Olle Lindström (m)