I budgetpropositionen redovisar regeringen hur man tänkt sig organisationen för Försvarsmaktens helikopterverksamhet i framtiden. Av förslagen framgår att man föreslår fyra helikopterdivisioner, syd, mitt, ost och nord, organiserade i en helikopterflottilj som lokaliseras till Linköping.
Division syd skall ha sin ledning stationerad i Kallinge och skall omfatta både södra och västra Sverige.
Det finns starka skäl för att helikopterverksamheten skall organiseras i fem divisioner i stället och att en division väst inrättas med säte på Säve.
För möjligheten att agera militärt på västkusten är det nödvändigt att den aktuella personalen är väl förtrogen med de specifika förhållanden som råder där. När det t.ex. gäller ubåtsjakt är goda kunskaper och erfarenheter om Västerhavets salta vatten och strömmar, bottenförhållanden m.m. en förutsättning för framgångsrikt agerande. Idag finns denna erfarenhet och kompetens vid Sävedivisionen. Denna specifika kompetens riskerar att gå förlorad med den föreslagna organisationen.
Marinens helikopterverksamhet är en omistlig del i det civila samhällets räddningsverksamhet. Erfarenheterna visar att 40 % av landets sjöräddningsinsatser görs i Västsverige. Det är dubbelt så många som vid sydkusten eller i Stockholmsområdet.
Västerhavet (Kattegatt och Skagerrak) är det havsområde i Sverige där sjötrafiken är som störst. Häri innefattas även yrkesfisket och fritidsbåtar. Göteborg är Nordens största hamn där förutom gods- även persontransporter är av stor dimension. På öarna i Göteborgs och Bohus läns skärgård bor fler personer än i något annat skärgårdsområde.
Behovet och värdet för Västsverige av en stationering av militära helikopterresurser på Säve är stort och väldokumenterat. Omfattande sjöfart, landets näst största flygplats, den industriella strukturen med hantering av stora volymer farligt gods, ett omfattande yrkesfiske och den stora skärgårdsbefolkningen talar för att Västsverige behöver en mycket god beredskap för räddnings- och bekämpningsinsatser. Marinens tunga helikoptrar är en nödvändig resurs för olika civila räddningsuppdrag.
Regeringens förslag innebär att helikopterberedskapen på Säve kommer att beskäras. Av propositionen framgår att fem helikoptar skall baseras på Säve. Detta påstående kan lätt förleda läsaren att tro att det kommer att bli en förstärkning av helikopterresurserna på Säve. I realiteten skall en hkp 4 med 1–2 besättningar flyttas från Säve till Kallinge, alltså en 25-procentig minskning vid Säve. Samtidigt skall två hkp 10 flyttas från F 7 i Såtenäs till Säve. På så sätt blir det 5 helikoptrar på Säve. Dock skall flygräddningstjänsten vid F 7 fortsätta som tidigare, vilket innebär att helikoptrarna som flyttas till Säve från Såtenäs skall återgå till Såtenäs och därmed lämna Säve under tiden F 7 bedriver flygtjänst på Såtenäs.
Från ansvarigt militärt håll har framkommit många mycket kritiska synpunkter på de förslag som läggs fram i propositionen. Så anför t.ex. militärbefälhavaren syd att de föreslagna lydnads- och organisationsförhållandena för helikopterverksamheten inte uppfyller de krav som ställs på territoriell och operativ verksamhet. De krav som åsyftas är främst färmågan att samtidigt leda och genomföra verksamhet i olika regioner t.ex. Östersjön och Västerhavet. Den geografiska indelningen med en enda helikopterdivision i södra och västra Sverige är otillräckligt i förhållande till de uppgifter och samverkansbehov som finns gentemot det civila samhället. En uppdelning av division syd i två divisioner (väst och syd) tillgodoser, enligt MB S, bristerna i ledning och samordning.
Även milititärbefälhavaren mitt, chefen för militärflygledningen, de centrala fackliga organisationerna och landshövdingen i Göteborgs och Bohus län förordar en organsation med fem helikopterdivisioner (syd, väst, mitt, ost och nord).
Det finns inte heller några ekonomiska motiv som talar mot denna lösning då de båda modellerna i princip kostar lika mycket.
Det finns således en mängd starka skäl för att en femte helikopterdivision med placering på Säve skall tillföras organisationen. Riksdagen bör därför fatta en sådant beslut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att Försvarsmaktens helikopterverksamhet organiseras med fem divisioner (syd, väst, mitt, ost och nord), med den tillkommande divisionen lokaliserad till Säve.
Elving Andersson (c) |
Marianne Andersson (c) |