Motion till riksdagen
1997/98:Fö302
av Sten Svensson och Lars Hjertén (m)

Arméns skolor vid Skövde garnision


Utredningen om försvarets framtida skolverksamhet har redovisat förslag med innebörd att Arméns underhållsskola flyttas från Skövde till Halmstad och att Arméns motorskola flyttas till Östersund.

Dessutom har Högkvarteret föreslagit att stabsfunktionerna i Arméns underhållscentrum flyttas till FMV i Karlstad för att få till stånd en sam­ord­ning av berörda uppgifter i såväl freds- som krigstid.

Uttunning av Skövde garnison

Av regeringens budgetproposition framgår att Försvarsdepartementet följer skolutredningens förslag på samtliga dessa punkter. Enligt vår mening påverkar dessa förslag Skövde garnison mycket negativt.

Till bilden hör att Skövde redan tidigare har förlorat en rad funktioner. Milostaben har flyttats och i det bekräftas i budgetpropositionen att även Fo‑staben försvinner. Tidigare har även regementet K 3 flyttats från Skövde. Skövde har också förlorat fördelningsstab, brigadcentrum och underhålls­centrum. Kvar finns PB 9, T 2, P 4 (depå) och brigadskola. Allt detta innebär – om riksdagen godtar regeringens förslag – att garnisonen inte längre är rationell ur personell utvecklingssynpunkt.

Den uttunning som ovan beskrivits innebär således att garnisonen inte blir lika komplett som tidigare. Med utgångsvärdet att yrkesofficerare vid Arméns fältförband endast undantagsvis skall vara äldre än 45 år (det gäller t.ex. PB 9 och T 2 och lärare vid brigadskolan) finns ingen egentlig utveck­lings­möjlighet för äldre officerare av alla kategorier i Skövde.

Utvecklingsmöjligheterna för chefsutbildade yrkesofficerare i Skövde har reducerats avsevärt. För trängtrupperna innebär det framtida behovet t.ex. en kårchef (överste) och tre överstelöjtnanter vid T 2. För brigadtruppslaget innebär förslaget två–tre överstar och ca åtta överstelöjtnanter.

Det minskade antalet staber och skolor för också med sig att möjligheterna till andra samordningsvinster/synergieffekter av materiell och ekonomisk art minskar.

Flyttningskostnader

Utredningen har i sitt underlag till regeringen angivit att en flyttning av Arméns motorskola från Skövde medför besparingar på 4 miljoner kronor.

Denna siffra baserar sig på att skolans fasta kostnader för vinter­utbild­ningsperioden i Älvdalen är budgeterad till det beloppet. Det kan emellertid konstateras, att redan under FU 88‑arbetet gjordes bedömningen att skolan, även om den är lokaliserad till Östersund, behövde genomföra sin utbildning vintertid på annan ort. Östersund ansågs meteorologiskt osäkert med hänsyn till Storsjöns inverkan på vinterklimatet.

Utredningen har dock i sitt delbetänkande inte redovisat ekonomiska konsekvenser av en flyttning från Skövde till Östersund. Dit hör onekligen de fördyrande resekostnaderna som blir fallet, betingat av omständigheten att en yrkesofficer som är på kurs har rätt till en fri hemresa i veckan.

I det följande redovisas därför beräkningar – på underlag inhämtade från berörda myndigheter – av hur kostnader för resor påverkas av en flyttning av Arméns motorskola till Östersund.

Enligt dessa beräkningar konstaterar vi att kostnaderna för att genomföra kurserna 1996–97 vid Arméns motorskola, hade totalkostnaden varit 1 970 000 kronor dyrare i Östersund än i Skövde.

Östersund

Hade utbildningsåret 1996–97 genomförts i Östersund kan man räkna med att tre elever rest med bil till kursplats Östersund. Alla övriga hade rest med flyg, oavsett om vederbörande är norr- eller sörlänning.

Vi räknar med samma biljettpris som för Skövde för resande med flyg och 70 mil ToR för resande med bil. Här tillkommer antagandet att sex lärare (i stället för två) pendlar.

Elevkostnader

Antal resor totalt

Varav bil

Kostnad

Varav flyg

Kostnad

Totalt

322

11

10 010

311

1 072 950

1 082 960

Lärarkostnader

Lärare kommer i huvudsak från södra Sverige, men även lärare från övriga Norrland flyger. Antagandet är även här att de reser hem 42 gånger per år.

Per år

Anmärkningar

Bostad

302 400

6 x 50 400 kr

Resekostnad

869 400

6 x 42 x 3 540 kr

Pendlingsers + LKP

432 000

(6 x 4 000 kr x 12) + LKP

Summa

1 603 800

Summa kostnader i Östersund på ett år: 2 686 760

Skövde

Motorskolan hade utbildningsåret 1996–97 totalt 143 elever fördelade på 12 olika kurser i Skövde. Av dessa elever kom 23 från norra Sverige (norr om Uppsala). Samtliga dessa 23 flyger varje vecka från Skövde till hemorten över helgen. Övriga 120 elever har åkt bil eller tåg.

Elevkostnader för Skövde

Antal resor totalt

Varav bil

Kostnad

Varav flyg

Kostnad

Totalt

322

270

224 640

52

179 400

404 040

Lärarkostnader för Skövde

I dag pendlar två lärare till skolan i Skövde. Vi räknar med att de reser hem 42 gånger per år. En lärare kommer från Skåne och en från Södermanland.

Per år

Anmärkningar

Bostad

100 800

En bostad 50 400 kr/år

Resekostnad

67 700

Pendlingsers + LKP

144 000

Pendlingsersättning 4 000 kr/mån exkl. LKP

Summa

312 500

Summa kostnader i Skövde på ett år: 716 540 kronor

Som ovan redovisats, leder den föreslagna flyttningen av dessa skolor till höjda kostnader som i dagens samhällsekonomiska läge inte är försvarbara. När staten har stora behov av att anslå medel för bl.a. sociala insatser för svaga grupper, som t.ex. handikappade, är det uteslutet att mot bättre vetande godkänna ökade kostnader för flyttning av verksamhet av det slag som vi beskriver i denna motion. I synnerhet som det enkelt kan konstateras, att verksamheten kan fungera väl så bra om den ligger kvar på nuvarande lokaliseringsort.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen avslår regeringens förslag i den del som avser flyttningen av arméns skolverksamhet i Skövde i enlighet med vad som anförts i motionen.

Stockholm den 24 september 1997

Sten Svensson (m)

Lars Hjertén (m)