Samhället har under lång tid byggt upp mycket resurser och gjort stora investeringar, inte minst på det militära området, t.ex. fartyg, helikoptrar, bandvagnar och kommunikationsutrustningar.
Många av dessa investeringar används inte dagligen beroende på att det råder fred och det militära hotet mot Sverige är obefintligt. Däremot finns det ett hot mot det civila samhället, t.ex. bränder, översvämningar, fartygskatastrofer och miljöutsläpp.
Skattebetalarna har också, genom kommun och landsting, mycket resurser investerade i kustbevakning, tull, polis och räddningstjänst. Mycket av dessa resurser är dubbelinvesterade på grund av att det är olika huvudmän, olika ansvarsområden och ibland även otydligt ansvar.
Det är ett problem när olika myndigheter, var för sig, planerar och verkställer besparingar utan att tänka på de samordningsvinster man kan göra om man samverkar med andra. En mer planmässig samverkan med andra myndigheter, institutioner, andra kommuner eller landsting, skulle kunna ge många fördelar. Mycket har redan gjorts inom området i form av samverkan mellan kommuner och mellan kommuner och landsting men det är tyvärr inte lika naturligt att samverka mellan fler myndigheter inom olika nivåer. En översyn av samhällets alla resurser är angelägen så att de utnyttjas maximalt och så att framtida nyinvesteringar anpassas så att de kan svara upp till fler uppgifter och ändå fylla sin speciella funktion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn som syftar till att använda samhällets totala resurser optimalt.
Christer Skoog (s) |
|
Jan Björkman (s) |
Karin Olsson (s) |
Magnus Johansson (s) |