Att ha ett militärt försvar som bygger på folkflertalet är djupt förankrat hos det svenska folket och är en viktig grundförutsättning för det demokratiska samhället.
En viktig del är folkförsvarstanken som bygger på allmän värnplikt.
Men är värnplikten i dag allmän? I en krympande militärorganisation och i ett försvar som tidigare byggde på folkflertalet men som idag bygger på en allt mer avancerad högteknologisk utrustning.
Inställer sig frågan, vem eller vilka ungdomar kallas till allmän värnplikt?
Enligt pliktlagen skall den mest lämpade tas ut för tjänstgöringen.
Av de unga män som mönstrar placeras majoriteten i utbildningsreserven, vilket leder till att det sker ett urval av de unga män som kallas till värnpliktstjänstgöringen.
I en artikel i Göteborgs-Posten den 24 augusti 1997 kan man läsa att ”i Göteborg och Bohuslän tas dessutom färre killar ut till värnplikt, jämfört med rikssnittet. Välkänt är att naturvetenskapliga och tekniska gymnasieprogram är överrepresenterade bland befälen.” Enligt samma artikel kan man också läsa att det sker en social snedrekrytering i Göteborg. Att studenter från de mer anrika stadsdelarna i högre grad plockas ut till militärtjänstgöring som befäl, vilket inte sker i samma utsträckning som med de ungdomar som genomgår yrkesorienterande linjer och är bosatta i våra arbetarstadsdelar.
Ett folkförsvar måste bygga på ett genomsnitt av befolkningen och måste vara hela folkets angelägenhet. Misstro och tvivelaktigheter får inte uppstå om vem eller vilka som får ingå i den militära organisationen. Detta kan i framtiden leda till att försvarsviljan och förtroendet för vårt militära försvar minskar hos den egna befolkningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en översyn av värnpliktslagen görs i enlighet med vad som anförts i motionen.
Siw Wittgren-Ahl (s) |
Sonja Fransson (s) |