AB Vattenfalls skola i Jokkmokk – Jokkmokkskolan – tillkom i början av 1980-talet och är specialiserad på elproduktion.
Jokkmokkskolan har tre huvuduppgifter. Den genomför nationella kurser och utvecklingsprojekt för landets vattenkraftsproducenter, utbildar totalförsvarspliktiga med civilplikt på uppdrag av NUTEK och fortsättningsvis av Affärsverket Svenska Kraftnät samt driver eller medverkar i internationella projekt inom sitt kompetensområde. Skolan har 20 anställda, de flesta med mycket lång erfarenhet inom Vattenfall.
Stora investeringar har gjorts för att elever skall kunna lära sig att manuellt och med automatik köra vattenkraftsbaserad elproduktion. Sedan våren 1997 disponeras i Porjus helt för utbildning och utan restriktioner ett 10 Mw vattenkraftsaggregat. Fr.o.m. hösten 1997 har en 120-poängsutbildning i vattenkraftsteknik vid universitetet i Luleå påbörjats, där Jokkmokkskolans praktiska kompetens och resurser skall tillvaratas.
En tredjedel av skolans verksamhet består i utländska projekt. Skolan har eller har haft verksamhet i Laos, Vietnam, Egypten, Zambia, Bolivia och Grönland. Representanter från Brasilien och Kanada har besökt skolan under 1997.
De som tas ut med stöd av civilplikt utbildas som driftbiträden och ställverksreparatörer. Affärsverket Svenska Kraftnät lämnar i egenskap av elberedningsmyndighet utbildningsuppdrag till Jokkmokkskolan. I dag tar man in 24 elever på hösten och 16 elever på vintern. Skolan har kapacitet att fördubbla elevantalet.
Driftbiträden skall bistå maskinisten i ett vattenkraftverk med att köra och underhålla anläggningen. Uppgiften är aktuell under höjd beredskap, eftersom anläggningen då – till skillnad från normalfallet – måste vara bemannad dygnet runt. Utbildningen av ställverksreparatörer syftar till kunskaper och färdigheter som gör att en skadad anläggning snabbt kan repareras och fås i drift.
Vid ett scenario där höjd beredskap är nödvändig eller vid total utslagning av automatiken skulle behovet av utbildad personal öka kraftigt vid landets alla vattenkraftverk. Enligt de uppgifter jag inhämtat, finns det inte möjlighet att bemanna samtliga om inte fler utbildas.
Hälften av vår elproduktion kommer från vattenkraften. Det är utomordentligt viktigt att dessa kraftverk kan fungera, vad som än händer. Av den orsaken bör fler civilpliktiga tas ut för utbildning vid Jokkmokkskolan.
Svenska Kraftnät bör därför ges i uppdrag att öka utbildningsuppdraget av civilpliktiga till Jokkmokkskolan för att klara vattenkraftsproduktionen även vid höjd beredskap eller annan tvingande omständighet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad civilpliktsutbildning vid Jokkmokkskolan.
Olle Lindström (m) |