Motion till riksdagen
1997/98:Bo9
av Owe Hellberg m.fl. (v)

med anledning av prop. 1997/98:46 Ändringar i hyreslagen m.m.


Regeringens sociala bostadspolitik är inte vad den borde vara och blir inte särskilt mycket bättre av de föreslagna ändringarna, som man nu vill genomföra, genom vissa förändringar i hyreslagen och förvärvslagen.

En social bostadspolitik kräver stora förändringar, rätten till en egen bostad måste följas upp av en skärpt lagstiftning på flera områden. Bostaden tenderar mer och mer att bli en handelsvara vilken som helst och där kraven på hyresgästerna ökar på alla plan. Hyreskostnaden som andel av disponibel inkomst har passerat taket för vad som är rimligt och Vänsterpartiet stöder hyres­gäströrelsens krav på sänkta hyror. Många hyresvärdar, både kom­munala och privata, ställer orimliga krav för att hyra ut sina lägenheter, dessutom skiftar kraven väsentligt och godtycket ökar. I denna situation har en bostadssökande inte mycket att sätta emot, eftersom lagstiftningen inte ger någon rätt att överklaga beslut om när man blir avvisad som bostadssökande. I takt med att bostadsförmedlingarna avvecklats, så sköter numera fastighets­ägarna på egen hand bostadsuthyrningen, där kraven från ägarna – både kommunala och privata – i första hand är avkastning på insatt kapital. Den sociala bostadspolitiken får stå åt sidan.

Vänsterpartiet har i motion Bo231, Försvara och utveckla den sociala bostadspolitiken, gett en rad förslag till hur man kan komma till rätta med detta. Det gäller t.ex. krav på obligatoriska boendeplaneringsprogram i kom­munerna, en lagstiftad bostadsanvisningsrätt, ändrade regler för bostads­bidragen, ett långsiktigt integrationsarbete av segregerade bostadsområden, rätt för kommunerna att ingripa mot orimliga och diskriminerande krav av bostadssökande, ta till vara barnens rätt vid boendeplanering, genomföra tillgänglighetsåtgärder m.m. Detta bör ges regeringen till känna.

När det sen gäller de föreslagna förändringarna, så har vi synpunkter på flera av förslagen, men de är i stort sett godtagbara.

1 Andrahandsuthyrning

Reglerna för andrahandsuthyrning ges en mildare skrivning, vilket kan vara bra i de fall som beskrivs. Det som dock är tveksamt är att så litet sägs om hur länge det skall ges tillstånd att hyra ut i andra hand, vid de nya fall som detta blir möjligt. Här krävs en regelbunden omprövning av detta tidsmässigt, förslagsvis en gång varje år, om inte tidsbegränsningen satts kortare vid hyresnämndens tillståndsgivande. Detta bör ges regeringen till känna.

2 Borgensåtagande

Borgensåtaganden i samband med hyreskontrakt blir allt vanligare. I regeringens förslag regleras detta i tid och rum och det kan väl anses som en fördel för den som sätter sig i en sådan situation. En följd kan dock bli att fastighetsägare oftare kommer att ställa sig tveksamma till att hyra ut med borgen som säkerhet. Men en reglering kan dock vara bra. Det som däremot inte är bra är att inga som helst krav ställs på när det är rimligt för en hyresvärd att få ställa borgenskrav för att hyra ut. Den bostadssökande är rättslös i det fallet och har inte någon möjlighet att överklaga ett sådant beslut. Regeringen bör komma med förslag på hur borgenskraven skall regleras och på vilket sätt en bostadssökande skall kunna överklaga ett, som denne uppfattar, oskäligt nej till att få ett hyreskontrakt hos den hyresvärd som kontaktats.

3 Undvik vräkningar

När det gäller reglerna om dröjsmål vid betalning, så föreslår inte regeringen någon förändring av gällande regler; det tycker Vänsterpartiet är beklagligt. Varje år vräks ca 7 000 hyresgäster, varav många försvinner helt ur statistiska sammanhang. När rätten till en bostad försvinner tappar många människor fotfästet och hamnar i riskzonen för utslagning ur samhällsgemenskapen. Därför är det på alla sätt viktigt att undvika onödiga uppsägningar och ha ett system som försvårar detta. I dagens system kan hyresvärden säga upp hyreskontraktet en vecka efter förfallodagen för hyresinbetalningen. Hyresgästen kan få tillbaka hyresrätten om hyran betalas inom tre veckor, efter det att meddelande givits om att hyreskontraktet förverkats, den s.k. återvinningsfristen. Även socialnämnden kan ta på sig betalningsansvaret och därmed för­hindra uppsägning av hyreskontraktet. Sjukdom eller annan oförutsedd händelse kan också efter prövning visa sig förhindra en uppsägning av ett hyres­kontrakt.

Vänsterpartiet anser att händelseförloppet vid hyresinbetalning bör ske i tre steg. Innan hyresvärden ges rätt att säga upp sin hyresgäst på grund av utebliven hyresinbetalning, bör hyresvärden vara skyldig att skicka en betalnings­påminnelse, för att uppmärksamma hyresgästen på att hyran uteblivit. Därefter kan proceduren fortlöpa enligt det system som sker i dag. Detta var tankar och förslag som fördes fram i 1989 års hyreslagskommitté, men som inte ledde till några åtgärder från den dåvarande regeringens eller riksdagens sida.

När det gäller återvinningsfristens längd bör den utökas till fyra veckor i stället för tre, andra än socialnämnden bör godkännas som garant för betalning, skälen för att kunna behålla hyresrätten omfatta fler skäl än de som i dag anges i regelsystemet och därmed ges en mer individuell prövning. Dessa förändringsförslag när det gäller reglerna för dröjsmål vid hyres­in­betalning bör ges regeringen till känna.

4 Förvärv av hyresfastighet

När det gäller lagen om förvärv av hyresfastighet skärps reglerna på ett flertal punkter. Ett förvärv skall i fortsättningen kunna anmälas av både köpare och säljare, kommunens prövningsrätt av förvärvet förlängs till fyra månader, kommunerna skall vara skyldiga att bereda hyresgästorganisationerna yttranderätt över en förvärvsanmälan och den tid inom vilken den som har förvärvat en hyresfastighet genom inrop på exekutiv auktion skall söka förvärvstillstånd eller vidareförsälja fastigheten förkortas till ett år. Vänsterpartiet anser att lagstiftningen kan skärpas ytterligare. Förvärvstillstånd bör krävas även av bolag vars huvudsakliga uppgift är annan än att äga och förvalta fastigheter. Regeringen bör komma med förslag till nya regler för detta. Förvärvsreglerna bör också gälla hyresradhus, som inte ingår i dessa på grund av att de i taxerings­hänseende betraktas som småhus.

Hyresgästerna har ett stort intresse av vem som äger och förvaltar deras lägenheter. Skötsel och underhåll är av stor betydelse för trivsel och boende­miljöns utformning. Hyresgästorganisationerna bör ges samma villkor som kom­munerna när det gäller rätten att i hyresnämnden få en tillståndsprövning av ett förvärv av hyresfastighet. Detta förslag till förändring när det gäller förvärv av hyresfastighet bör ges regeringen till känna.

5 Bostadsförvaltningslagen

Till sist föreslår regeringen att bostadsförvaltningslagen behålls oförändrad. Regeringen anser att den enskilde hyresgästens sanktionsmöjligheter förstärkts genom att åtgärdsförelägganden i fortsättningen gäller även vid s.k. ursprunglig brist, dvs. hyresgästen skall i fortsättningen även kunna få brister åtgärdade som fanns före inflyttningen. Detta är bra, men den enskilde hyresgästen kan uppleva det besvärligt att klaga hos hyresvärden och det kan finnas brister som fler hyresgäster upplever som besvärande och därmed kräver åtgärder i hela fastigheten. I Boverkets utredning i frågan föreslår man att det bör vara möjligt att ingripa enligt bostadsförvaltningslagen på ett tidigare stadium än vad som är fallet i dag genom en ”förvaltningsanmälan”. Regeringen bör komma med förslag till en skärpning av bostadsförvaltnings­lagen, enligt Boverkets intentioner.

6 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om social bostadspolitik,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om andrahandsuthyrning,

  3. att riksdagen hos regeringen begär förslag på när man skall få begära borgen i samband med uthyrning av lägenhet enligt vad som anförts i motionen,

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts under avsnittet Undvik vräkningar,

  5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om förvärvstillstånd för även de bolag vars huvudsakliga uppgift inte är att äga och förvalta fastigheter enligt vad som anförts i motionen,

  6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sådan ändring i förvärvsreglerna att även hyresradhus ingår enligt vad som anförts i motionen,

  7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Hyresgästföreningens möjligheter att begära tillståndsprövning i Hyresnämnden,

  8. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förändring av bostadsförvaltningslagen enligt vad som anförts i motionen.

Stockholm den 23 januari 1998

Owe Hellberg (v)

Hans Andersson (v)

Lennart Beijer (v)

Ingrid Burman (v)

Maggi Mikaelsson (v)

Karl-Erik Persson (v)

Hanna Zetterberg (v)

Gotab, Stockholm 2002