Motion till riksdagen
1997/98:Bo533
av Peter Weibull Bernström och Inga Berggren (m)

Vindkraftverk och master i fysisk planering


Vindkraftverk och telekommunikationsmaster uppförs i en allt snabbare takt. Ofta kommer de i konflikt med enskilda närboende, natur- och kulturvärden, civil- och militärflyg samt landskapsbilden.

Något underlag för hanteringen av vindmöllor och telemaster i den fysiska planeringen finns ofta inte och förutsättningar för en samlad bedömning när man skall ta ställning till nya master är svår. Kommuners och länsstyrelsers hantering av dessa företeelser är också ganska olika.

Till sina översiktsplaner borde kommuner och länsstyrelser foga klara riktlinjer för utbyggnadsmöjligheterna som vägledning för markägare, allmänhet och sökande.

Några länsstyrelser, som t.ex i Skåne och Uppsala, har antagit särskilda riktlinjer för att hantera ansökningar om att uppföra sådana element. I Skåne vill man exempelvis undanta områden enligt vissa aspekter, såsom

Uppsala län är det län där man tydligast ställer krav på miljökonsekvensbeskrivning (MKB), nämligen för områden av riksintresse enligt NRL, i områden med höga skyddskrav för landskapsbilden och i strandskyddade områden och intill tätorter. Detta har skett i en tredjedel av alla ärenden, vilket är en tydlig indikation på hur känsliga dessa varit.

Samråd med närboende tycks inte alltid fungera så väl om man skall döma av tidningsartiklar och brev. I några sydskånska kommuner har de kringboende ”överraskats” och fått vetskap om byggplanerna först då de fått kallelse till samråd. Att bygga en anläggning som har en totalhöjd av 70–80 meter påverkar hela bygden och grannarna i synnerhet. Ett rimligt krav borde vara att markägaren informerar om sina planer på ett tidigare stadium.

På Gotland finns exempel på fritidshusägare som först då de kommit tillbaka från fastlandet endast kunnat konstatera att ett antal vindkraftverk uppförts i deras närhet, utan att de haft möjlighet att säga sin mening.

Det kan starkt ifrågasättas om det som i det senare fallet räcker att annonsera i lokaltidningen och att sätta upp ett anslag på kommunens anslagstavla.

Det är viktigt att samrådsförfarande enligt PBL fullgörs på ett korrekt och adekvat sätt, speciellt då det rör sig om grupper av vindmöllor och att fastighetsägare inom ett tillräckligt stort område betraktas som sakägare liksom att framförda synpunkter beaktas.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av klarare riktlinjer för vindkraftverk och telekommunikationsmaster i kommunernas översiktsplaner,

  2. att riksdagen hos regeringen begär förslag på hur vindkraftverk och telekommunikationsmaster i större utsträckning kan omfattas av miljökonsekvensbedömningar i känsliga miljöer,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett korrekt och fullt täckande samrådsförfarande, speciellt vid uppförande av grupper av vindkraftverk.

Stockholm den 6 oktober 1997

Peter Weibull Bernström (m)

Inga Berggren (m)

Gotab, Stockholm 2002