Byggnadsnämnden skall, då lovpliktig åtgärd utförts utan bygglov, agera. Byggnadsnämnden kan enligt PBL 10:4 utta byggnadsavgift till ett belopp som motsvarar fyra gånger den avgift som enligt gällande taxa uttas för bygglov. Byggnadsnämnden skall, när den funnit förutsättningar för uttagande av tilläggsavgift, anmäla förhållandet till allmän förvaltningsdomstol, enligt PBL 10:8.
Landets byggnadsnämnder gör endast undantagsvis denna anmälan. De begår därvid troligen tjänstefel. Orsaken är att byggnadsnämnderna bedömer att ”straffet”, tilläggsavgift motsvarande lägst 500 kronor per kvadratmeter, sällan står i rimlig proportion till förseelsens svårighetsgrad.
Som exempel från verkligheten kan nämnas byggnadsnämnden i Karlskrona. Sedan PBL trädde i kraft har nämnden behandlat flera tiotal så kallade svartbyggen. Dessa har oftast varit av mindre omfattning och oftast grundat sig på att den byggande missuppfattat vad som är bygglovspliktigt.
Byggnadsnämnden i Karlskrona har, i samband med att bygglov kunnat beviljas i efterskott, regelmässigt uttagit 4 x bygglovsavgift. Detta har byggnadsnämnden ansett tillräckligt vid de lindriga fallen som varit aktuella.
Att utöver den förhöjda avgiften anmäla till åklagare, i de fall där bygglov har kunnat beviljas i efterhand, känns stötande för det allmänna rättsmedvetandet. Om en strikt tolkning av PBL:s anmälningsplikt blir nödvändig, kommer resultatet att bli en massa småmål där kommuners, enskildas och inte minst åklagares och domstolars resurser onödigtvis tas i anspråk. Efter ingripande av överåklagare har nu en striktare tolkning blivit nödvändig. Med de knappa resurser som åklagare och domstolar har, finns en risk att bagatellartade brott prövas på bekostnad av resurser för betydligt grövre brottslighet.
Då det gäller de ”svartbyggen” där byggnadsnämnden i efterhand beviljat byggnadslov mot en kraftigt föhöjd bygglovsavgift, borde inte byggnadsnämnden vara tvingad att anmäla till åklagare. Detta kan åstadkommas genom att PBL 10:8 får följande lydelse: ”Frågor om tilläggsavgift prövas av allmän förvaltningsdomstol på talan av byggnadsnämnden – i de fall där byggnadsnämnden finner detta befogat.”
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ändring av byggnadsnämndernas anmälningsplikt.
Jeppe Johnsson (m) |
Ola Karlsson (m) |