Sverige måste utvecklas till ett hushållande och kretsloppsanpassat samhälle. Onödigt energikrävande och materialkrävande system måste avvecklas. Dit hör delar av utvecklingen på ventilationsområdet.
Det finns stora problem med mekanisk ventilation. Luftgenomströmningen ökar och ger en känsla av kyla. Man tvingas då att höja temperaturen i lokalerna. Därmed uppstår lägre luftfuktighet, dvs. torr luft. Lokalerna blir grogrund för bakterier och virus med ökat antal allergier och luftvägsinfektioner som följd. Det finns idag kunskap om andra lösningar, som har visat sig vara effektivare, hälsosammare och mindre kostnadskrävande än mekanisk ventilation.
Självdrag eller naturlig ventilation är en väl beprövad ventilationsprincip i äldre hus. Med ny teknik är det idag fullt möjligt att utveckla tekniken för nutida energi- och komfortkrav.
I Göteborg finns exempel på hur man löst ventilationen genom självdrag i kommunala lokaler och i Kungälv har man genomfört liknande projekt.
Gällande bestämmelser och tillämpningar av dessa bestämmelser ger dock inte utrymme för en utveckling som leder till en jämn och god ventilation med låg energiförbrukning och liten materialåtgång. I stället reses krav på en låg koldioxidhalt inom givna gränser samtidigt som torr och därmed hälsovådlig luft nonchaleras. Utvecklingen på ventilationsområdet är inte för god och resurssnål mänsklig miljö men väl för en god utveckling för ventilationsindustrin.
En översyn av gällande bestämmelser för ventilation bör ske så att naturlig ventilation lyfts fram och möjliggörs.
Boverkets arbete inom ventilationsområdet bör ingående granskas av opartiskt organ. Ventilationsindustrins påverkan på utvecklingen mot en allt högre grad av mekanisk ventilation bör utredas samtidigt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av gällande bestämmelser för ventilation.
Rigmor Ahlstedt (c) |
Gotab, Stockholm 1997