Arbetslösheten har drabbat byggbranschen oerhört hårt under de senaste åren. Trots att regeringen genom olika åtgärder genomfört en rad program för att stärka sysselsättningen inom branschen har byggarbetslösheten legat kvar på oerhört höga nivåer. De insatserna har förhindrat en total sysselsättningskatastrof inom branschen, men de har inte räckt till för att påtagligt minska arbetslösheten. I Västernorrlands län var den sista augusti 28,3 % av byggnadsarbetarna öppet arbetslösa. Motsvarande siffra för hela landet var 20,5 %. Tyvärr visar inte prognoserna på någon påtaglig förbättring av byggarbetslösheten under den kommande vintern trots att arbetsmarknadsläget för övriga branscher ljusnar. Därför krävs det nu kraftfulla insatser för att minska arbetslösheten i byggbranschen.
Byggandet har under lång tid haft en strategisk roll när det gäller att åstadkomma sysselsättning. Det är vår övertygelse att byggverksamheten även i fortsättningen kommer att spela en stor roll som motor i ekonomin.
Ett av målen för den socialdemokratiska politiken är att skapa det ekologiskt uthålliga samhället där tillväxt och god miljö förenas. För att nå dit krävs omfattande insatser under lång tid inom flera samhällsområden.
Det handlar om att ställa om Sveriges energisystem, att spara på energi, bygga om bostadsområden för att de ska bli energieffektiva och att organisera avfall och avlopp på ett miljövänligt sätt. Det gäller att byta ut stora delar av vårt avloppsnät, förbättra den ekologiska hänsynen i all mänsklig verksamhet och organisera ett fungerande kretslopp.
Den nuvarande situationen, med hög arbetslöshet och stor ledig kapacitet inom byggnadsverksamheten, är ett utmärkt tillfälle att utforma ett program för att påbörja omställningen till ett ekologiskt uthålligt samhälle. Det kommer att krävas stora bygginsatser för att ställa om samhället i en mer miljövänlig riktning.
I framtiden kommer det också i ännu högre utsträckning än tidigare att vara angeläget att vårda det fastighetskapital som finns. Vi ser samtidigt hur det på anläggningssidan finns ett växande behov främst inom energisektorn. Om vi ska lyckas att avveckla kärnkraften utan negativa effekter för sysselsättning och välfärd är det nödvändigt att snabbt börja bygga alternativ elproduktion.
Därför är det positivt att regeringen avsatt 5,4 miljarder under en treårsperiod till lokala investeringsprogram för ekologisk hållbarhet och
9 miljarder under en sjuårsperiod till ett nationellt investeringsprogram för att ställa om energisystemet. Vad som nu behövs är därför ett program som förenar ledig byggkapacitet med omställningen till ett ekologiskt uthålligt samhälle, med investeringar som ger sysselsättning, bättre miljö och en uthållig tillväxt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett program för att förena ledig byggkapacitet med omställningen till ett ekologiskt uthålligt samhälle.
Hans Stenberg (s) |
|
Susanne Eberstein (s) |
Kerstin Kristiansson (s) |
Agneta Lundberg (s) |
Sven Lundberg (s) |