Jordförvärvslagstiftningen har gamla anor. Den första lagen kom redan i början av 1900-talet och nuvarande version är från 1991. Mål för nuvarande lag liksom dess föregångare är att begränsa juridiska personers förvärv, att främja bosättning och sysselsättning och att förbättra fastighetsstrukturen.
Enligt förarbetena till jordförvärvslagen (prop. 1990/91:155 s. 34 f) är avsikten med bestämmelserna om juridiska personers förvärvsrätt att bibehålla balansen mellan olika ägarkategorier. Om vi ska kunna behålla en levande landsbygd med ”öppna landskap” är detta av stor betydelse för att främja sysselsättning och bosättning på landsbygden. Lagens nuvarande regler om begränsningar i juridiska personers rätt att förvärva skog är dock inte tillräckliga för att motverka förskjutningar mot en ökad andel bolagsägd skogsmark.
För att balansen mellan olika ägarkategorier skall kunna upprätthållas bör lagen och tillämpningsanvisningarna ändras så att juridiska personer (t.ex. skogsbolag) i princip endast skall kunna få tillstånd att förvärva privat mark när det inte finns någon intresserad privat köpare. Även kravet på att juridiska personer skall lämna s.k. kompensationsmark bör ändras så att sådan mark i princip alltid skall lämnas när en juridisk person köper upp privatägd mark och att den mark som köps upp och den som lämnas i kompensation måste vara belägen inom samma geografiska område. För att kompensationskravets efterlevnad skall kunna följas upp måste tidsintervallet mellan förvärvet och avyttringen av kompensationsmarken vara kort och den tillståndsgivande myndigheten åläggas att föra register över de köp och försäljningar av skogsmark som juridiska personer gör.
Med föreslagna ändringar bör balansen mellan enskilt ägd mark och den som skogsbolag och andra juridiska personer äger kunna upprätthållas bättre samtidigt som bosättning, sysselsättning och fastighetsstruktur på landsbygden främjas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordförvärvslagen och dess tillämpning.
Agneta Brendt (s) |