Motion till riksdagen
1997/98:Bo4
av Erling Bager m.fl. (fp)

med anledning av prop. 1997/98:37 Fortsatt tillämpning av vissa bestämmelser om allmännyttiga bostadsföretag


Ännu en gång slår den socialdemokratiska regeringen fast att bostäder helst skall ägas kollektivt, dvs av kommunen. Regeringen förlänger de övergångsregler som riksdagen tidigare beslutat skulle gälla fram till december 1997 till att i stället gälla till utgången av 1999. Det innebär att regeringen fortsätter att hindra kommuner från att sälja kommunala bostadsföretag, dvs de bostadsföretag som med en starkt värdeladdad term kommit att kallas ”allmännyttiga”. Folkpartiet liberalerna avvisar även denna gång regeringens proposition.

Inskränkning av den kommunala självstyrelsen

Vi har flera skäl till varför vi anser att förslaget bör avslås. Ett av dessa är att vi ser förslaget som ett försök att inskränka den kommunala självstyrelsen. Trots att förslaget inte direkt kan sägas bryta mot lagstiftningen innebär det utan tvekan ett intrång i den kommunala självstyrelsen. Syftet är uppenbarligen att försvåra försäljning av de kommunala bostadsbolagen. De regler som nu gäller och för vilka regeringen nu vill förlänga tiden innebär att räntebidrag inte skall utgå till de bostadsbolag som avhänder sig mer än 25 procent av det bestånd av bostadslägenheter som företaget ägde den 11 oktober 1996. Ett kommunalt bostadsbolag som avhänder sig mer än så förlorar räntestödet både för de bostäder som överlåtits och för dem som finns kvar i företaget.

Kommunerna måste kunna påverka sitt bostadsbestånd

Ett annat skäl är att de regler som finns i dag och för vilka regeringen vill förlänga tiden innebär att de kommunala bostadsbolagen inte tillåts verka på samma villkor som de privata, de diskrimineras helt enkelt. Vi anser att det är orimligt att en kommun som vill avhända sig en del av sitt bostadsbestånd för att t.ex. kunna rusta upp och satsa mer på det som är kvar, inte med bibehållet räntebidrag kan göra det.

De boendes valfrihet minskar

Dessutom minskar de boendes valfrihet. De hushåll som har en önskan att själva äga sin bostad kommer med regeringens förslag fortfarande inte ges den möjligheten. Förslaget innebär nämligen att möjligheten även fortsättningsvis skall begränsas när det gäller att omvandla kommunala bostadsbolag till bostadsrättsföreningar.

Vi tror på en friare bostadsmarknad

Vi tror på ett större inslag av privat ägande på bostadsmarknaden. Självfallet förnekar vi inte att det finns många välskötta kommunala bostadsbolag. Men i ett större perspektiv framstår det omfattande kommunala fastighetsägandet i Sverige som ett stort problem. Vår erfarenhet av regeringens förda bostadspolitik är att en överreglerad och subventionerad bostadsmarknad inte löser efterfrågan på bostäder bättre än en fri marknad. Vi förordar inte heller en sådan utförsäljning av de kommunala bostadsbolagen att boende kommer i kläm eller att kommuner gör förmögenhetsförluster, men att en utveckling mot mindre kommunalt ägande av bostadsbolag hindras genom statliga åtgärder finner vi orimligt.

Kommunala bolag bör undvikas

Folkpartiet har länge pekat på de stora problem som är förknippade med att kommuner driver affärsverksamhet. Den verklighet vi ser i dagens Sverige har givit oss rätt. Många kommuner har ekonomiska bekymmer, bland annat genom att de givit sig in i vidlyftiga affärer i stället för att koncentrera sig på sina huvuduppgifter, som skola, vård och omsorg.

En uppenbar brist med kommunala bolag är avsaknaden av demokratisk insyn. För offentlig verksamhet som drivs i förvaltningsform finns klara regler som möjliggör insyn och debatt, men bolag drivs enligt aktiebolagslagen och kan tillämpa en omfattande sekretess. Förhoppningen att verksamheten skulle kunna drivas utan insyn är sannolikt förklaringen till att många av de kommunala ”skandalerna” som avslöjats haft sin upprinnelse i kommunala bolag. I de fall där avslöjanden gjorts har insynen trots allt på något sätt ändå fungerat och de inblandades förhoppningar om att kunna agera i smyg har kommit på skam. Tyvärr är dock insynen i de kommunala bolagens verksamhet alldeles för dålig.

Andra invändningar mot kommunala bolag är att de snedvrider kon­kurrensen, hotar att dränera kommunen på skattemedel och därmed skapa ekonomiska problem. Eftersom varje form av företagande innebär ekono­miska risker innebär även kommunalt företagande risker – risker som i kommunala bolag tas med de pengar som egentligen borde vara avsedda för skola, äldreomsorg, barnomsorg, sjukvård och andra viktiga kommunala kärnområden.

I praktiken cementerar regeringen de nuvarande ägarförhållandena och omöjliggör en utförsäljning av de kommunala bolagen. Vi avvisar självfallet ett sådant förslag.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen avslår proposition 1997/98:37 Fortsatt tillämpning av vissa bestämmelser om allmännyttiga bostadsföretag.

Stockholm den 31 oktober 1997

Erling Bager (fp)

Lennart Fremling (fp)

Siw Persson (fp)