Det pågår en omfattande omorganisation av statliga myndigheter som påverkar arbetet på länsnivå. Skattemyndigheten, kronofogdemyndigheten, åklagarväsendet, polis, tullen och domstolsväsendet är några exempel på myndigheter vilka är eller kommer att vara föremål för genomgripande förändringar.
Tyvärr leder förändringarna ofta till att de olika myndigheterna bygger nya regioner i vilka de har olika sätes- och centralorter. Att indelningen varierar mellan myndigheterna innebär problem. Möjligheterna till samordning försvåras. Detta i en tid då bättre samordning mellan myndigheter efterfrågas. Krav som särskilt gäller åklagar-, skatte- och kronofogdemyndigheterna. Regeringen har tidigare betonat sina högt ställda förväntningar på myndigheterna när det gäller kampen mot ekonomisk brottslighet.
Redan nu finns det bland myndigheter som har Västmanland som arbetsområde en uppsjö av olika lösningar. Tullen har Norrköping som sätesort, Eskilstuna är sätesort för kronofogdemyndigheten. Polisen har en regionindelning, åklagarmyndigheten en annan. För skattemyndigheten diskuteras Uppsala som sätesort. Ekobrottsmyndigheten planerar en annan typ av storregion med Örebro som centralort.
I skrivelser från bl.a. Riksdagens revisorer har påpekats nackdelarna med den obefintliga samordningen.
Att myndigheterna omorganiseras är nödvändigt, men valet av lösningar riskerar att äventyra de samordningsmöjligheter som finns mellan myndigheterna. Det rimliga är att statliga myndigheter organiseras efter samma geografiska indelning.
Jag anser att riksdagen därför skall ge regeringen i uppdrag att se över hur omorganisationen av statliga myndigheter sker.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om organisation av statliga myndigheter.
Tomas Högström (m) |