Många bostadsområden med hög andel utlandsfödda invånare i framför allt storstadsområdena befinner sig sedan lång tid i en negativ spiral med successivt ökad förslumning. Hög arbetslöshet, hög andel socialbidragstagare, höga ohälsotal, lågt serviceutbud, hög andel utlandsfödda, bristande yrkesmässig kompetens, lågt deltagande i det demokratiska arbetet, bristande språkkunskaper och känsla av utanförskap kännetecknar de 49 områden som av Storstadskommittén betecknats som utsatta bostadsområden. Svårigheten för de boende att integreras i det svenska samhället är mycket stor, näst intill oöverstiglig. Detta är slöseri såväl med mänskliga som ekonomiska resurser och skapar spänningar och våldstendenser. Den negativa utvecklingen måste brytas, vilket också är ambitionen i regeringens förslag.
I propositionen redovisas de insatser som hittills gjorts för att förbättra situationen. Medel har avsatts för metodutvecklande insatser i tolv kommuner: Göteborg, Botkyrka, Haninge, Huddinge, Malmö, Solna, Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Landskrona, Norrköping och Trollhättan. Syftet är ökat arbetskraftsdeltagande och ökat lokalt engagemang. Medborgarkontor, lokala träffpunkter och självförvaltning av hyresfastigheter nämns som några möjligheter. Kommunerna har stor frihet att utveckla insatserna efter lokala förutsättningar. Erfarenheterna från dessa projekt ska utvärderas och sedan spridas till andra kommuner.
Detta är bra och ett steg på vägen men vi menar att det inte är tillräckligt. Enligt Centerns uppfattning är ett decentraliserat beslutsfattande den viktigaste vägen till fungerande demokrati. Vi är övertygade om att nyckeln till att bryta den negativa spiralen är att ge makt, inflytande och ansvar till de boende i området. Ansvar är förutsättningen för att uppnå delaktighet och integration. Vi föreslår därför att de kommuner som deltar i pilotprojekten ska kunna inleda försök med lokalt självstyre i de utsatta bostadsområdena. Det skulle utlösa den kraft och förmåga som finns hos de enskilda människorna och dessutom bli en verklig utbildning i demokrati. De eventuella lagliga hinder som finns för ett lokalt självstyre bör undanröjas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad lokal självstyrelse i utsatta bostadsområden.
Marianne Andersson (c) |
Elving Andersson (c) |