Motion till riksdagen
1997/98:Bo221
av Per Lager m.fl. (mp)

Miljövärdering inom byggsektorn


Ett lands byggande och byggnader svarar för en mycket stor del av samhällets totala miljöpåverkan. För att nå ett ekologiskt och socialt hållbart samhälle krävs därför betydande förändringar inom byggsektorn. Men idag saknas goda instrument för att analysera och bedöma en byggnads totala miljöpåverkan. Utan sådana hjälpmedel riskerar man att satsa de knappa resurserna på fel saker.

Att miljövärdera hus

Utveckling av metoder för att ”miljövärdera” byggnader, nya och befintliga, är en relativt ny företeelse inom byggbranschen. Men utvecklingen går snabbt och forskare runt om i världen bedriver ett intensivt arbete för att hitta generella och användbara system. Flera olika varianter är redan framtagna, en del har prövas ute i verkligheten, andra – mer förfinade eller träffsäkra – befinner sig i olika utvecklingsstadier.

Enigheten är stor om att livscykelperspektivet skall gälla, dvs en miljövärdering skall gälla all miljöpåverkan från utvinning av råvarorna för tillverkning av byggprodukter till rivning av det uttjänta huset. Det gäller att hushålla med knappa råvaror och energi samt minimera de miljöskador som orsakas under livscykeln. Ett viktigt steg på denna väg är dels att använda mer återvunnet material, dels att förbättra möjligheterna återvinna dagens material i framtiden t.ex. genom demonterbara konstruktioner.

Miljöproblemen har förändrats från att ha varit synliga och påtagliga till att bli diffusa och osynliga. Det gäller t.ex. problemen med magnetfält, radon, långvariga materialemissioner, den sammantagna kemikaliepåverkan, växthuseffekter m.m. Komplexiteten och osynlighet gör det svårare att veta vilka miljöåtgärder som är viktigast att vidta.

Helhetsbedömning – livscykelsanalys

Tanken är att miljövärderingen skall ge en sammanfattande helhetsbedömning av en byggnads totala miljöpåverkan. Med ett sådant hjälpmedel får företagen inom bygg- och fastighetsbranschen möjlighet att på någorlunda lika villkor konkurrera med bra byggnader, bostäder och fastighetstjänster. Miljövärderingen kan samtidigt tjäna som konsumentupplysning för köparen eller hyresgästen.

För att bli praktiskt tillämpbart måste att ett miljövärderingssystem anpassas till de frågor som är särskilt viktiga inom byggsektorn, såsom energianvändningen, innemiljön och att nästan varje byggnad är unik i sin utformning och ligger i en unik omgivning. Därför kan inte den generella ”livscykelanalysmetodiken” tillämpas direkt för byggnader. Den har utvecklats för miljöanalys av industriprodukter och saknar t.ex. innemiljön som ett dominerande problem. Däremot finns mycket erfarenhet att hämta från livcykelanalysområdet, vilket kan transformeras till användning inom byggsektorn.

Green Building Challenge

Ett internationellt projekt kallat Green Building Challenge (GBC), med 14 medverkande länder (Europa, Nordamerika och Japan) syftar just till att skapa en gemensam plattform för förståelse och bedömning av byggnaders miljöpåverkan. Gemensamt utarbetas ett miljövärderingssystem, som sedan varje land testar på minst två byggnader (kontor, bostäder eller skolor). I oktober 1998 anordnas en stor konferens i Vancouver, för att diskutera resultaten och visa fram goda exempel på miljöanpassat byggande från olika delar av världen. Den svenska arbetsgruppen håller nu på med att välja ut vilka svenska projekt som man skall göra en djupanalys på och vilka man skall rekommendera till utställningsdelen för att man tycker att de representerar svensk kvalitet och svenskt miljökunnande.

Miljöbonus för riktigt byggande

Enligt Miljöpartiet har alla att vinna på en miljöanalys/värdering. Vi har också i andra sammanhang påpekat vikten av att hälsosamt och miljöriktigt byggande och boende inte får bestraffas med högre fastighetsskatt, så som det nu fungerar i Sverige. Därför måste någon form av ”miljöbonus” utvecklas, som minskar skatten, trots att värdet på huset ökar. Det uppmuntrar till ett sunt och energisnålt ny- och ombyggande.

Dags för en tidsplan

För att den pågående forskningen, som delvis sker på regeringens uppdrag, snabbt skall kunna komma till praktisk användning, bör regeringen skapa ett oberoende organ som får till uppgift att erbjuda miljövärderingar till fastighetsägare och andra. För att få spridning på ett miljövärderingssystem är trovärdigheten fundamental, Det innebär att metodiken måste grundas på bästa tillgängliga kunskap och hanteras av en från företagsintressen oberoende part. Det vi ser idag är att olika företag bygger upp egna system som är konstruerade på olika sätt och inte är öppna för full insyn. Detta riskerar att skapa förvirring och bristande förtroende hos användarna. Det är därför också viktigt att man skapar en tidsplan för det föreslagna oberoende värderingsinstitutet, så att man kan komma igång relativt snabbt och förhindra att ett kaos utvecklas inom miljövärderingsområdet.

Miljövärderingsinstitutet ”Svensk Husprovning AB”

Miljöpartiet har flera gånger tidigare fört fram tanken på ett system för att kontinuerligt höja kraven kvaliteten i byggandet, boendet och underhållet. Vi vill införa en återkommande kontroll, likt den vi använder för bilar. Vi kallar kontrollorganet, som då blir detsamma som det ovan nämnda värderingsinstitutet, ”Svensk Husprovning AB” och vill ge det i uppdrag att förslagsvis vart femte år göra kontrollbesiktningar. Dessa skall inkludera hälso- och miljörelaterade undersökningar. Vi är medvetna om svårigheterna med att få en sådan kontroll någorlunda objektiv och rättvis. Därför tror vi att de återkommande kontrollerna först skall ha en prövotid och byggas på frivillighet. Först på lite längre sikt – när en sådan kontroll visar sig fungera och få acceptans – blir det aktuellt med lagstiftning. I likhet med bilprovningen bör motsvarigheter till ombesiktning och ”körförbud” i det perspektivet införas för fastighetsägare. För att sätta press på fastighetsägaren, skulle då hyresgästernas hyror kunna sättas in på spärrat konto tills rättelse skett.

Inomhusmiljön – en miljöpartistisk prioritering

I årets budget har Miljöpartiet avsatt 10 Mkr till radonsäkring av luften (5 Mkr) och kranvattnet (5 Mkr) i bostäderna och dessa satsningar gäller även för de två kommande åren. Radonsaneringen måste prioriteras med målsättningen att ha radonsäkrat samtliga konstaterade radonfällor före sekelskiftet. Gränserna måste skärpas. Radongashalter i luft över 150 Bq/m3 får inte accepteras.

Vi fortsätter också i budgeten att prioritera allergisanering av i första hand skolor och daghem, men också bostäder. Den obligatoriska ventilations­kontrollen (OVK) som, enligt lag, skulle ha varit genomförd, är fortfarande långt ifrån gjord. Problem med dåligt gjorda kontroller, och ibland helt felaktiga (s.k. caféprotokoll), gör saken ännu värre. Regeringen har tillsatt en utredare som i okt 97 skall avlägga rapport om situationen. OVK:n var en förutsättning för bidraget till allergisaneringen. Satsningen på allergisäkra hus blev halvdan, när man inte – trots ett överflöd av ansökningar – helt ville fullfölja överenskommelsen med Miljöpartiet. Framför allt gäller det skolor, fritidslokaler och daghem. Istället för 1,8 mdr blev den slutliga satsningen knappt en miljard. Det projektet blir avslutat till årsskiftet 97/98. Miljöpartiet anser att dessa åtgärder är fortsatt viktiga – arbetet måste slutföras – och satsar därför 300 Mkr/år de tre kommande åren. Finansiering sker med de pengar regeringen satsar på fortsatta ROT-åtgärder (skatteavdrag), som vi anser mindre viktigt, eftersom det inte ens är miljövillkorat.

Miljöpartiet sätter barnen i förgrunden. Det som är bra för barnen är alltid bra för samhället. Vi vet att nästan 40 % av barnen lider av allergi eller överkänslighet och att en huvudorsak är inomhusmiljön. Därför är de här satsningarna så viktiga.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en tidsplan för införandet av en oberoende miljövärderingsverksamhet,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett oberoende miljövärderingsinstitut, Svensk Husprovning AB, som miljövärderar och kontrollbesiktigar hus och andra byggnader.

Stockholm den 5 oktober 1997

Per Lager (mp)

Ewa Larsson (mp)

Barbro Johansson (mp)