Motion till riksdagen
1997/98:Bo215
av Sören Lekberg och Cinnika Beiming (s)

Investeringsbidrag till ungdomsbostäder


Bostaden har en central betydelse när ungdomar skall etablera sig i vuxenlivet. Bostaden är en symbol för självständighet från föräldrarna, ger ett ökat eget ansvarstagande och utgör en bas för vidare etablering i vuxenvärlden.

Den höga ungdomsarbetslösheten och de senaste årens kraftiga ökning av boendekostnaderna är två viktiga orsaker till att ungdomar i dag har mycket svårt att skaffa sig en egen bostad. En tredje är att bostadsbeståndets sam­man­sättning har förändrats. Det finns nu allt färre små lägenheter. De som finns har ofta renoverats med högre boendekostnader som följd. För ung­domarna skapas därmed en allt högre ekonomisk tröskel till bostadsmark­naden.

Ungdomar kan i regel inte efterfråga nyproducerade lägenheter utan är beroen­de av att det frigörs billiga lägenheter i beståndet när andra hushåll gör boendekarriär. I dag fungerar dock de s.k. flyttkedjorna dåligt. De stora skillnaderna i boendekostnader mellan äldre och yngre bostäder medför att omflyttningar förhindras. Den äldre generationen i egnahem bor i stor utsträckning kvar bl.a. på grund av låga boendekostnader när bostadslånen betalats av.

För att lösa den akuta problematiken för ungdomarna behövs ett nytillskott av små och billiga lägenheter som är särskilt avsedda för ungdomar. Ett steg i denna riktning är riksdagens beslut att stödja byggandet av studentbostäder. Ett tillfälligt investeringsbidrag infördes fr.o.m. den 1 oktober 1996 (förord­ning 1996:1371) och för tiden fram t.o.m. år 1999 för byggande av student­bostäder. Bidraget lämnas för studentbostäder som tillkommer vid ny- eller ombyggnad och som innebär ett nytillskott av lägenheter. Bidragets storlek motsvarar 10 procent av bidragsunderlaget och är maximerat till 25.000 kr per lägenhet. Bostäderna ska finnas på eller i närheten av orter där det finns universitet eller högskola.

En brist i denna stödform är kravet på att lägenheterna skall vara just student­bostäder. Det tas i dag bland kommuner och byggherrar ett växande antal initiativ till att bygga ungdomsbostäder där ett av målen är att nå så låg boendekostnad som möjligt. Detta görs exempelvis med inslag av ungdomars eget arbete i form av självförvaltning, självbyggeri och att byggmaterial köps på andrahandsmarknaden.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av investeringsstöd för att främja tillkomsten av bostäder även för andra kategorier ungdomar än studenter

Stockholm den 2 oktober 1997

Sören Lekberg (s)

Cinnika Beiming (s)

Gotab, Stockholm 1997