Motion till riksdagen
1997/98:A715
av Marianne Jönsson (s)

Rätten till ledighet för frivillig försvarsverksamhet


Rätten till ledighet för frivillig försvarsverksamhet har av riksdagen behandlats vid ett flertal tillfällen. Riksdagen har oreserverat uttalat sig för att en sådan rättighet införs och har vid två tillfällen uppmanat regeringen att komma med ett lagförslag i ämnet (FöU 1985/86:10, 1989/90:FöU7).

Regeringen säger nu i proposition 1996/97:4 bl.a. följande:

De frivilliga försvarsorganisationerna utgör genom sitt starka engagemang och sin breda kompetens inom skilda områden i samhället en viktig resurs för landets försvar. Det är en tillgång för ett land att ha ett folkförsvar där var och en efter sin förmåga och kunskap bidrar till landets beredskap.

Regeringen har dessutom uttryckt det värdefulla för folkförsvarstanken i att särskilt rekrytera kvinnor.

Försvarsutskottet framhåller, som regeringen, i betänkandet 1996/97:FöU1, vikten av den frivilliga försvarsverksamheten.

För att statsmakternas uttalanden kring den frivilliga försvarsverksam­hetens betydelse skall vinna tilltro krävs nu att frågan om ledighet löses.

Kvinnorna, som frivilligt engagerar sig i totalförsvaret, är numera till allra största delen yrkesarbetande, varför denna brist på möjlighet till ledighet är starkt hämmande för rekrytering och bibehållande av redan utbildad personal.

I tidigare diskussioner, utredningar m.m. har hänvisats till studieledig­hets­lagen. Denna är emellertid inte relevant, då arbetsgivaren ensidigt har möjlighet att, enligt samma lag, skjuta upp tidpunkten för ledigheten.

Dessutom har, sedan riksdagen senast behandlade frågan, en ny lag om totalförsvarsplikt införts. I denna lag kan avtalspersonal vid höjd beredskap komma att omfattas av den allmänna tjänsteplikten. Av detta borde då följa att skall man ianspråktas med plikt, skall man också ha rättighet att utbilda sig till uppgiften i fråga.

En lagstadgad rätt till ledighet skulle inte bara ge medlemmarna en möjlighet till att delta, utan också en statsmaktens signal om värdet av det frivilliga engagemanget. Det skulle också bidra till en bättre attityd gentemot de frivilliga, då man ibland ifrågasätter deras möjlighet att delta i övningar m.m.

Mot bakgrund av att den frivilliga personalen ingår i krigsorganisationen på mycket lika villkor som pliktpersonalen och att de frivilliga också kan komma att omfattas av plikt föreslår vi att frågan om rätten till ledighet för frivillig försvarsverksamhet behandlas i den av regeringen beslutade översynen av totalförsvarspliktens tillämpning och andra pliktfrågor m.m.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till ledighet för frivillig försvarsverksamhet.

Stockholm den 3 oktober 1997

Marianne Jönsson (s)