Under senare år har det blivit möjligt för allt fler svårt sjuka att vårdas i hemmiljö. Det är mycket positivt. Strukturförändringar har också skett i sjukvården vilket bland annat inneburit att antalet vårdplatser reducerats kraftigt. Det betyder att allt större vårdinsatser måste utföras i hemmet av vårdpersonal.
Även anhöriga gör en ovärderlig insats i vården. Enligt en beräkning utförs hela 80%, av den verkliga vårdinsatsen, av anhöriga. Denna vårdinsats görs till största delen helt utan ekonomisk ersättning.
Det finns stor vilja från anhöriga att hjälpa till i vården. Den insats som utförs av anhöriga är i verkligheten en förutsättning för att den sjuke ska kunna vara hemma.
Att få vårdas hemma, när man drabbats av svår sjukdom, är ett starkt önskemål för många människor. Den läkande miljö som hemmet utgör kan knappast ersättas av något.
Det är oftast även ekonomiskt fördelaktigt för kommunerna när vården kan ges i hemmet med hjälp av kommunens vårdpersonal och eller anhöriga. Vårdbehovet är dock stort och kräver en betydande arbetsinsats under många timmar varje dygn. Många sjuka har även svårt att vara ensamma någon längre tid. För att känna trygghet behöver man någon hos sig.
För dessa anhöriga blir arbetsbördan stor. Många har förvärvsarbete, ofta heltid, och då blir arbetstimmarna många. Därför anser jag att det ska finnas rätt till tjänstledighet på hel- eller deltid för vård av anhörig. Denna åtgärd skulle underlätta för många anhöriga. Det skulle även ge en ”erkännande effekt” om man enligt lag gavs rätt till tjänstledighet. Tjänstledigheten bör endast ges under kortare perioder, exempelvis tre månader i taget eftersom man inte i förväg kan veta hur stort vårdbehovet kommer att vara.
Många vill kombinera yrkesarbete med vård av anhörig. Detta utav bl.a. psykologiska skäl. Andra måste även av ekonomiska skäl ha en inkomst, även om denna kan vara reducerad för en tid. Kommuner och landsting bör se till att ersättning för anhörigvård ges i dessa situationer.
En förutsättning för detta är att närstående som vill delta i vården ska ha en möjlighet att vara tjänstlediga på hel- eller deltid.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om förändringar i lagstiftningen i syfte att ge närstående rätt till tjänstledighet för vård av anhörig, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Chatrine Pålsson (kd) |