Staten är en av Sveriges största arbetsgivare, med ansvar för över 224 000 anställda. 43 procent är kvinnor. Enligt studien Vit makt? från Ungdom mot rasism, som bygger på officiell statistik och bearbetats av Statistiska centralbyrån, är andelen personer utan invandrarbakgrund bland högre tjänstemän inom staten ca 90 procent. Lägger man till personer med nordisk och europeisk bakgrund är dominansen total: drygt 99 procent. Detta gäller myndigheter som domstolar, militär, åklagarmyndigheter, arbetsförmedlingar, departement, polis. Också inom myndigheter/organisationer med inriktning på invandrare och internationella förhållanden är andelen personer utan nordisk och europeisk bakgrund mindre än 5 procent.
Staten måste utforma en personalpolitik som syftar till att främja mångfalden inom samtliga arbetsplatser där staten är arbetsgivare. Viljan att ta tillvara människors kompetens oavsett hudfärg är mycket viktig. Kompetensutveckling och möjligheter att gå vidare inom yrkeslivet är en annan viktig aspekt för statens personalpolitik.
Som arbetsgivare har staten således en viktig uppgift i:
– att ge varje statlig myndighet/organisation i uppdrag att utarbeta handlingsprogram som syftar till att främja mångfalden i form av människor med olika ursprung på arbetsplatserna, särskilt bör detta gälla för högre tjänstemannabefattningar.
– att utarbeta en offensiv kompetensutvecklingspolitik riktad till de anställda som har invandrarbakgrund.
– att aktivt ta tillvara språk- och kulturkompetensen bland de anställda. Språk- och kulturkompetens skall betraktas som en merit.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslaget om en personalpolitik inom statens arbetsplatser som motsvarar landets befolkningssammansättning.
Juan Fonseca (s) |