Motion till riksdagen
1997/98:A52
av Reynoldh Furustrand m.fl. (s)

med anledning av prop. 1997/98:62 Regional tillväxt - för arbete och välfärd


Utveckla Södermanland

Södermanland är och skall vara ett bra län för dess invånare. Sörmlänningar skall kunna leva i en bra miljö, ha tillgång till goda utbildningsmöjligheter, en innehållsrik fritid med möjligheter att delta i kultur och idrott, bo i bra bostäder och arbeta på en arbetsmarknad som kan utvecklas.

Det måste finnas bra kommunikationer och en betryggande vård och omsorg. Allt det som är grundförutsättningarna för ett bra liv skall också finnas i Södermanlands län. För att åstadkomma ett väl fungerande samhälle måste Södermanland få ett nationellt handtag.

En större andel av statens regionalpolitiska medel måste komma Söder­manland till del. Trots länets relativt höga arbetslöshet har tidigare regionalpolitiska medel varit långt mindre än i andra jämförbara län. Länets närhet till Stockholm och andra större städer innebär inte att utvecklingen med automatik blir bra. Följande citat är hämtat ur den regionalpolitiska prop. 1997/98:62: ”NUTEK har en industristrukturmodell som används för att illustrera olika framtidsscenarier över den ekonomiska utvecklingen. – – – Det finns tre scenarier med olika nivåer på tillväxten; hög-, medel- och lågalternativet. – – – Av länen får framför allt Stockholms, Göteborgs och Bohus, Uppsala och Västerbottens län en bra utveckling oavsett scenario, medan Södermanlands län kommer längst ner på skalan.”

Södermanland behöver i likhet med flera andra län få tillämpa en friare användning av statliga medel på arbetsmarknadsområdet för att kunna satsa på nya jobb inom servicesektorn, turism, kulturområdet och verksamheter inom ramen för ett ekologiskt uthålligt samhälle.

Utbildning och kompetens

Kompetensutveckling och arbetsmarknadens efterfrågan på kompletterande utbildningar för den vuxna befolkningen är av avgörande betydelse för att alla skall ges möjlighet till ett arbete på en alltmer krävande och förändringsbenägen arbetsmarknad. Satsningen på kunskapslyftet är i detta sammanhang särskilt viktig, men kraftfulla förändringar krävs också inom arbetsmarknadspolitiken för att få till stånd och skapa nya metoder och former som tar till vara och utnyttjar den faktiska kompetens som finns hos den enskilde och samtidigt medverkar till den kompetenshöjning som behövs för ett utvecklat näringsliv.

Högskolan är ett av länets absolut viktigaste utvecklingsområden. En kraftig expansion av både utbildning och forskning är avgörande för länets framtid. Inom en femårsperiod bör forskning och utveckling öka från dagens nivå på 25 miljoner till 100 miljoner per år. För att uppnå den utbildningsnivå som länet behöver måste Mälardalens högskola därutöver tilldelas 1 000 nya utbildningsplatser per år under de närmaste fem åren. Högskolan måste dessutom ha en förankring i hela länet genom att utveckla lärcentra och distansutbildning i större omfattning. Dessutom är en fortsatt utveckling av nätuniversitet med närliggande utbildningscentra viktig. Ett samarbete med närliggande universitet är betydelsefull för att ytterligare öka mångfalden av högre utbildning. Även tillvaratagandet av befintliga kunskapscentra i länet, exempelvis läkemedelsindustrin, stål- och verkstadsindustrin, energi- och livsmedelssektorerna samt vård och omsorg kan tillföra högskolan bredd, fördjupning, kompetens och regional förankring.

Infrastruktur

Infrastrukturen är av stor betydelse för länets utveckling. Under senare år har en rad infrastruktursatsningar gjorts i Södermanland. Detta innebär inte att behoven är tillgodosedda.Västra länsdelen Vingåker, Katrineholm och Flen är i stort behov av förbättrade kommunikationer avseende såväl väg som järnväg. Södra och östra länets behov av en utbyggnad av Nyköpingslänken är tidigare väl dokumenterad utifrån möjligheter till förbättrad regional samverkan. En utbyggd södra stambana ger bättre säkerhet och miljöeffekter. En utbyggnad av Södra stambanan bidrar till att stärka stora delar av industrins konkurrenskraft i hela landet, samtidigt som expansion av Östersjötrafiken blir möjlig. Oxelösunds hamn har härvidlag stor betydelse såväl regionalt som nationellt och kan med vissa investeringar utvecklas till en hamn med framtida möjligheter. Den infrastruktur som redan finns och som kan förstärkas utifrån de nord–sydliga kommunikationerna är en tillgång sett både ur näringslivs- och miljöperspektiv.

Skavsta flygplats har stor betydelse för länets utveckling men utgör samtidigt en avlastning, inte minst när det gäller fraktflyget för hela landet.

Nu när det finns ett bättre utrymme i samhällsekonomin så behövs kraft­fulla framtidssatsningar för att Södermanland skall utvecklas till ett modernt och expansivt län.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stöd för Södermanlands utveckling.

Stockholm den 25 mars 1998

Reynoldh Furustrand (s)

Anita Persson (s)

Michael Hagberg (s)

Elisebeht Markström (s)