Motion till riksdagen
1997/98:A48
av Sören Lekberg m.fl. (s)

med anledning av prop. 1997/98:62 Regional tillväxt - för arbete och välfärd


Hela landet skall leva. Därför är regionalpolitiken en viktig angelägenhet för oss alla. Internationalisering och snabb teknisk utveckling leder till nya förutsättningar. Strukturomvandlingen ökar. Vi instämmer i regeringens förslag att åstadkomma en regionalpolitik som utvecklar de nationella resurserna utifrån förutsättningarna i varje enskild region. Målen skall vara hållbar tillväxt, rättvisa och valfrihet. Regionalpolitiken skall även bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. Alla regioner skall utvecklas utifrån sina förutsättningar. Internationaliseringen av ekonomin leder bl a till att företagen vid val av lokaliseringsort väljer mellan Stockholmsregionen och ett antal andra större städer i norra Europa, t ex Köpenhamn, Hamburg eller Amsterdam. Det innebär att Stockholmsregionen måste vara konkurrenskraftig för att Sverige som nation skall kunna dra till sig så mycket investeringar som möjligt, vilka i sin tur ger fler arbetstillfällen.

Tillväxten i Stockholmsregionen är således viktig även för övriga Sverige genom att de totala ekonomiska resurserna ökar. Historien visar att tillväxt i Stockholms län också leder till tillväxt och ny sysselsättning i andra delar av landet. Stockholm saknar t ex nästan helt byggmaterialindustri, vilket leder till att varje byggprojekt i Stockholm genererar ett stort antal arbetstillfällen i andra delar av landet. Varje region har unika resurser och unika konkur­rensfördelar. Det är därför viktigt för nationen i sin helhet att Stockholms­regionen kan utnyttja de fördelar som dess storlek, befolkningssamman­sättning och geografiska läge ger.

Stockholmsområdet består inte bara av Stockholms innerstad med den snabba pulsen, den breda arbetsmarknaden, nöjeslivet och det stora kulturutbudet. Inom länet finns skärgården och andra delar som är glesbygd fullt jämförbar med andra glesbygder i Sverige.

Här finns också storstadens problem ensamhet, segregation, utslagning, droger, främlingsfientlighet, arbetslöshet, djupa inkomstklyftor och bristande integration mellan olika befolkningsgrupper.

Vi socialdemokrater som representerar Stockholms län och stad i riks­dagen vill att alla människor skall kunna växa, utvecklas och må bra i Stockholmsregionen. Därför prioriterar vi barnens framtid och de äldres trygghet. Därför väljer vi jobben, skolan och vården framför skatte­sänkningar.

Nya arbeten för tillväxt och trygghet

Statistiken ger en ljus bild av arbetsmarknaden i Stockholmsregionen. Men, i absoluta tal är arbetslösheten hög och situationen i utsatta delar av länet är jämförbar med den i många glesbygdskommuner. Detta trots att både sysselsättningsnivån är hög och möjligheterna att skaffa sig ett arbete är stor i Stockholm. I propositionen föreslår regeringen ett program för utarbetande av regionala tillväxtavtal och försöksverksamhet med friare användning av arbetsmarknadspolitiska medel. Vi tycker att det är intressanta förslag, som också borde få prövas i Stockholms län.

80 % av befolkningen i EU:s medlemsstater bor i städer, varför städernas sociala och ekonomiska utveckling utgör vardagen för de flesta inom EU. De större städerna har en roll som motorer för regional utveckling, alternativt som broms för utveckling om de storstadsrelaterade sociala problemen tar över. Inom EU pågår en diskussion om att effektivisera och förenkla dess regional- och strukturpolitik genom att reducera antalet mål för strukturfonderna och antalet gemenskapsinitiativ. Enligt vår uppfattning är det mot den bakgrunden angeläget att ytterligare EU-medel kan tillföras arbetet mot segregationen i Stockholmsområdet.

ALMI Företagspartner Stockholm AB för tillväxt och fler jobb

Vi har en mycket positiv erfarenhet av ALMI:s verksamhet i Stockholms län. De särskilda satsningarna på kvinnlig företagsamhet har gett goda resultat. Detsamma gäller även för de speciella satsningarna på nyföretagande. ALMI:s verksamhet med rådgivning och kompetensutveckling samt hjälp till förmedling av riskkapital är särskilt viktig för de mindre företagen. Enligt vår uppfattning bör ALMI ges ökade möjligheter att i samverkan med bankerna förstärka sina insatser på finansieringsområdet.

Kompetensutveckling för tillväxt och nya arbeten

Kommunerna har ett tungt ansvar för att prioritera sina resurser så att alla barn och ungdomar får lika goda möjligheter till grundläggande utbildning som leder vidare till högre utbildning och arbete. Staten har ansvar för högre utbildning med god kvalité och tillräckligt platsantal. Tillkomsten av Södertörns högskola är ett utmärkt initiativ och vi hoppas att denna högskola snabbt kan byggas ut till ett universitet. Dimensioneringen av universitets- och högskoleutbildningarna i Stockholmsregionen måste öka, så att de egna ungdomarna kan få tillgång till högre studier i samma omfattning som i övriga landet.

Inomregionala skatteutjämningssystemet för regional utjämning

På socialdemokratiskt initiativ infördes redan på 70-talet en inomregional skatteutjämning i Stockholms län. Detta unika utjämningssystem har stor betydelse för utjämning av de stora skillnaderna i skattekraft mellan olika kommuner inom regionen. Detta är ett talande exempel på att en majoritet av partierna i landstinget tagit ett eget ansvar för en rättvis fördelning. Det är enligt vår mening viktigt att denna regionala utjämning kan få fortsätta jämsides med det nationella systemet för utjämning av inkomst- och kostnadsskillnader mellan kommuner och landsting.

Porten mot Östersjön, ett nav i Europa

Stockholmsregionen bör vara den naturliga knutpunkten i Östersjöområdet. Regionen håller på att bli mötesplatsen för företag och institutioner från hela världen, vilka vänder sig mot Baltikum och Östeuropa. Detta ställer krav på bättre kommunikationer och annan infrastruktur. Bara i området kring Östersjön bor närmare 50 miljoner människor. Det handlar inte bara om en enorm potentiell marknad, utan också om en nödvändig uppbyggnad av mellanfolkligt, kulturellt och demokratiskt utbyte. Staten och Stockholmsregionen måste samordna sina insatser för att utveckla handel, turism och kunskapsutbyte med Östersjöstaterna. Det är bra för Mälardalsområdet i sin helhet.

Levande skärgård

I Stockholms skärgård finns tusentals öar och skär. 130 är bebodda med ca 6.800 invånare, 5.000 bor utan fast landförbindelse. Detta är den absoluta glesbygden. Skärgårdsbefolkningen halverades från 1945 till 1970. Under de senaste 20 åren har befolkningen dock ökat. I alla tider har skärgårdsborna tvingats vara initiativrika och driftiga för att överleva. Fiske och jordbruk har varit basnäringar, oftast i kombination med andra sysslor.

Stockholms skärgård är en unik tillgång för hela Sverige liksom för många turister och gäster från utlandet. Regionen har själv nybildat Skärgårds­stiftelsen bl a för att garantera alltfler människor tillgång till den unika övärlden, naturen och vattnen i skärgården.

Goda post- och telekommunikationer är absolut nödvändiga för skär­gårdens invånare. Den nya informationstekniken ger nya möjligheter och redan har viss IT-baserad verksamhet växt upp. Däremot har t ex Sjöfarts­verkets minskade verksamhet i skärgården fått mycket negativa effekter. Statsmakterna måste därför medverka till att alternativ verksamhet och sysselsättning etableras i skärgården.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionalpolitiken.

Stockholm den 24 mars 1998

Sören Lekberg (s)

Anita Johansson (s)

Ingemar Josefsson (s)

Åsa Stenberg (s)

Kristina Nordström (s)

Sven-Åke Nygårds (s)

Christina Pettersson (s)

Cinnika Beiming (s)

Björn Ericson (s)

Inger Segelström (s)

Ola Rask (s)