Motion till riksdagen
1997/98:A442
av Lena Sandlin (s)

Sysselsättningsbidraget och turistnäringen


Sysselsättningsbidrag lämnas till företag, myndigheter, ideella organisationer eller intresseorganisationer som bedriver stödberättigad verksamhet enligt förordningen om regionalpolitiskt företagsstöd. Enligt tidigare förordning lämnas bidrag om sysselsättningen ökar till följd av anställningen. Den nya förordningen 1997:208 har följande tillägg: ”Bidrag gäller endast vid anställning som gäller tillsvidare.”

Förändringen innebär att företag som har visstidsanställd personal, t ex säsongsanställd personal, inte får inräkna en sådan personalökning i under­laget för sysselsättningsbidrag. Av de verksamheter som erhåller sysselsätt­nings­bidrag är det främst inom turistbranschen där säsongsanställda före­kommer.

Turism är en viktig och prioriterad näringsgren i många delar av vårt land. I Västerbotten beviljades 1993–1995 mellan 4,5 och 6 miljoner kronor per år i sysselsättningsbidrag till turistföretag. Det totala antalet årsverken i turistföretagen som erhöll stöd uppgick till mellan 200 och 300 årsarbeten. Turistverksamheten i Västerbotten är säsongsbetonad och säsongsanställd personal utför en stor andel av totalt arbetad tid.

De nya reglerna riskerar att innebära att ett antal företag inom turist­branschen försätts i konkurs, att färre nya verksamheter och företag startas inom denna bransch och att antalet anställda i turistföretagen minskar med sämre servicenivå i företagen och konkurrensproblem som följd.

Regeringen bör utreda turistnäringens situation och kompensera turist­näringen för de nackdelar som den förändrade förordningen om sysselsätt­ningsbidrag innebär.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättningsbidragets förändrade förordning samt dess konsekvenser för turistnäringen.

Stockholm den 6 oktober 1997

Lena Sandlin (s)