Riksdagen har vid ett flertal tillfällen ställt sig bakom att målen för regionalpolitiken skall vara uthållig tillväxt, rättvisa och valfrihet så att likvärdiga levnadsvillkor skapas för medborgarna i hela riket. En mycket viktig uppgift för regering och myndigheter är därför att se till att de regionalpolitiska aspekterna beaktas inom olika utgiftsområden.
När olika statliga myndigheter och andra organ som staten har inflytande över fattar beslut om förändring, för att göra besparingar, effektivisera eller
t o m lägga ned, sker inget samråd med andra berörda myndigheter. Förändringen diskuteras inte ur regionalpolitiskt perspektiv.
Varje beslut isolerat kan framstå som ett bra beslut. Men gör man en analys av konsekvenserna av beslutet finner man kanske att det är förödande för andra verksamhetsområden.
Det innebär ofta att en besparing hos en myndighet leder till ökade utgifter hos en eller flera myndigheter, utgifter som kan bli betydligt större än den avsedda besparingen.
Riksdagens revisorer skriver i sitt förslag till riksdagen, 1996/97:RR7 angående ekonomiska konsekvensanalyser:
”Beslut om förändring eller omprövning av statligt finansierad verksamhet skall självfallet baseras på relevant och korrekt information. Ekonomiska konsekvensanalyser kan bidra till att förbättra och systematisera den tillgängliga informationen inför beslut. Förekomsten av ekonomiska konsekvensanalyser underlättar uppföljning och utvärdering och möjliggör även ökad insyn i offentligt beslutsfattande.”
Riksdagens revisorer hänvisar bland annat till granskning av nedläggning av häktet i Östersund.
Ett annat exempel som förekommit i debatten är Sjöfartsverkets neddragningar av verksamheter i skärgården som försvårar möjligheterna att bibehålla en ”Levande Skärgård”.
Lokal utveckling kräver långsiktighet och stabilitet under längre perioder än ett budgetår för att skapa trygghet i människors vardag. Det uppstår behov av prioriteringar som är svåra att göra för enskilda verk och myndigheter. Det krävs samverkan och ett gemensamt synsätt mellan berörda myndigheter.
I direktiven till statliga myndigheter och verk bör skrivas in att en granskning ur regionalpolitiskt perspektiv skall göras av berörda myndigheter innan beslut fattas – ett obligatoriskt samråd där konsekvenser av olika förslag och alternativa lösningar diskuteras. Sammanvägningen kan ligga på regional eller nationell nivå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktiv till statliga myndigheter och verk om samrådsskyldighet med andra berörda myndigheter innan beslut fattas.
Eva Arvidsson (s) |
|
Christina Pettersson (s) |
Åsa Stenberg (s) |
Christer Erlandsson (s) |
Dag Ericson (s) |
Björn Ericson (s) |
Anita Johansson (s) |